Omar Souleyman si Taraf de Haidouks, in line-up-ul Balkanik Festival de anul asta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Balkanik Festival promite si anul asta sa va faca sa dansati pana cand nu va veti mai simti picioarele, cu un line-up care reuneste cele mai tari formati de muzica balcanica.

Printre primele capete de afis confirmate se numara Taraf de Haidouks si Kocani Orkestar, doua trupe mult asteptate pe aceeasi scena, in formula rara Band of Gypsies, si starul muzicii arabe, Omar Souleyman. Un spectacol extraordinar, pentru prima data pe o scena din Romania, va fi oferit de Bollywood Masala Orchestra. Pe scena mare din Gradina Uranus vor mai urca Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Cumbus Cemaat si Orange Blossom. 

Afis_Balkanik.jpg
Afis realizat de Paul Hitter

La cea de-a sasea editie a festivalului, publicul va fi martorul unei intalniri extraordinare, cand vor urca pe aceeasi scena cei 26 de membri ai emblematicei si faimoasei trupe Gypsy - Taraf de Haidouks (Romania) si Kocani Orkestra (Macedonia) – cel mai bun taraf din intreaga lume si una dintre cele mai bune orchestre. Acestia isi vor uni instrumentele si fortele intr-un repertoriu nou, pentru un spectacol rar, intitulat Band of Gypsies, pe care publicatia The Independent il compara cu „o calatorie prin muzica tiganeasca din Turcia, baladele medievale balcanice si chiar manelele pop romanesti“.

Taraf_de_Haidouks.jpg
Taraf de Haidouks

Bollywood Masala Orchestra aduc un spectacol de ritmuri neobosite, culori stridente, costume, dansuri si acrobatii, ce poarta publicul intr-o calatorie in India, din Rajahstan pana in Mumbai, sustinut de o orchestra de alamuri, infuzata cu instrumente precum tabla, dholak si clarinet, condimentata cu dansuri, acrobatii si un fakir. Muzica traditionala a tiganilor din Rajahstan, hituri din filmele indiene si nenumarate dansuri nemaivazute intre Carpati, vor crea un spectacol teatral, unic si opulent, in care renumitilor Dhoad Gypsies of Rajahstan li se alatura o multime de alti artisti.

Bollywood_Masala_Orchestra.jpg
Bollywood Massala Orchestra

Omar Souleyman, cel mai apreciat artist sirian al ultimelor decenii si un star al muzicii arabe, vine cu folkul sau electric din Siria la Balkanik Festival, pentru a molipsi Bucurestiul cu ritmurile orientale. Descoperit in perioada in care canta la nuntile din Siria, Omar a ajuns sa colaboreze cu artisti occidentali precum Bjork (pentru albumul „Biophilia“), Damon Albarn („Blur“), Modeselektor, Dan Snaith aka Caribou si Four Tet, cel care i-a produs sirianului cel mai proaspat album, numit „Wenu Wenu“. Omar Souleyman i-a cucerit pe organizatorii festivalului Glastonbury in 2011 si a fost invitat sa cante la Ceremonia Premiilor Nobel pentru Pace din 2013, la Roskilde Festival si Pukkelpop Festival in 2014. El sustine ca cea mai mare ambitie a sa este sa participe la cele mai mari festivaluri de muzica din lume si sa schimbe perceptia eronata a Vestului asupra Estului. Concertul sustinut la Balkanik Festival este primul in cadrul unui festival de muzica din Romania.

Omar_Souleyman.jpg
Omar Souleyman

Trei nume din zone muzicale foarte diferite intregesc stilul eclectic al Balkanik Festival: Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Orange Blossom si Cumbus Cemaat.   Antwerp Gypsy-Ska Orkestra inseamna sapte calatori muzicali din diferite colturi ale lumii, proveniti din trupe de ska si hardcore punk, care au ales sa aduca la un loc muzica orchestrelor tiganesti din Europa de Est si ritmurile rapide de ska/reggae-ska. Concertele lor sunt ultradansabile, explozive, unele melodii invita la pogo, transformand-o intr-una dintre cele mai molipsitoare orchestre de petrecere si printre cele mai bune trupe temerare ale genului gypsy-ska.

Antwerp_Gipsy_Ska_Orchestra.jpg
Antwerp Gipsy Ska Orchestra

Cumbus Cemaat din Istanbul a fost pariul castigator al organizatorilor festivalului la editia 2015. Desi concertul s-a tinut in interioul The Ark, trupa a tinut publicul in priza mai bine de trei ore. Muzica lor s-a nascut la malul Bosforului, din cantece culese din Balcani si Orient, si combina stilurile folk, jazz, klezmer, rembetiko. De cativa ani, sunt invitati permanenti ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari, in special in Taksim. Concertul de la Balkanik Festival 2015 a fost prima lor aparitie intr-un festival.

CUMBUSCEMAAT2.jpg
Cumbus Cemaat

Dupa 20 de ani de activitate si o pauza de noua ani, trupa Orange Blossom a revenit cu o energie extraordinara pe scena si un nou album – „Under the Shade of Violets“, un hibrid exotic la granita dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzica araba si afrobeats. Stabiliti in Nantes, Franta, cei patru muzicieni sunt vocalista Hend Ahmed Hassan din Egipt, violonistul Pierre-Jean Chabot (PJ Chabot) din Franta, percutionistul Mathias Vaguenez si Carlos Robles Arenas, baterist si sampler din Mexic. Inca din anii ’90, Orange Blossom a cucerit publicul de pretutindeni cu infuzia nemaiauzita de heavy-electronica si ritmuri orientale.

Orange_Blossom.jpg
Orange Blossom

Abonamentele early bird sunt disponibile pe eventbook.ro la pretul de 100 lei. Biletele de o zi vor fi puse in vanzare la data de 15 august si vor costa 50 lei, iar pretul abonamentelor va fi 120 lei. Ne vedem la Balkanik!

 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje