Editia a doua a Saptamanii Sunetului continua pana pe 5 martie
SAPTAMANA SUNETULUI - a doua editie - este dedicata importantei cunoasterii mediului sonor sub cat mai multe aspecte, aduce sub aceeasi umbrela actiuni culturale, dar si initiative sociale si de mediu sau tehnologice.
Bucurestiul este pus astfel in retea cu SAPTAMANA SUNETULUI din Paris si Bruxelles, pentru o noua serie originala de evenimente cu acces gratuit: concerte, conferinte, ateliere, sesiuni de ascultare si grupuri de lucru.
In SAPTAMANA SUNETULUI artisti, muzicieni, cineasti, ingineri de sunet, oameni de radio si etnologi vor considera sunetul din viata publica si privata, urmarind repunerea sa in context creativ si de reinterpretare sociala.
Aceasta initiativa s-a nascut in urma cu 12 ani, la initiativa unui inginer acustician francez, Christian Hugonnet, care a dorit sa familiarizeze publicul cu privire la ceea ce inseamna sunetul, in acceptiunea cea mai larga, cautand sa arate implicatiile sunetului in viata de zi cu zi. ”Vocatia Saptamanii Sunetului este legitima: consolidarea si valorizarea constiintei unei dimensiuni sonore in cotidianul nostru, pentru dezvoltarea tuturor,” afirma Christian Hugonnet la UNESCO in 2016, cu ocazia prezentarii cartei LA SEMAINE DU SON din Paris . Astazi, SAPTAMANA SUNETULUI are loc in 80 de orase din Franta, Belgia, Elvetia, Mexic, Argentina, Columbia, Uruguay, Venezuela, Coasta de Fildes si Canada.
Bucurestiul e primul oras din Europa centrala si de Est care realizeaza o astfel de saptamana dedicata unor intalniri si evenimente despre creatia culturala (scriitura sonora, muzica, radio, cinema), mediului sonor (acustica spatiilor, sunetele orasului, noxele sonore) si sanatatii auditive (excesele sonore, nivelul sonor al concertelor, preventie).
PROGRAM
Luni 27 februarie 2017, in Libraria Carturesti Carousel din Centrul Vechi la ora 19.00, incepem a doua editie a Saptamanii Sunetului cu lansarea cartii „On the Metamorphosis of the Musical Text”, publicata recent de compozitorii Ana-Maria Avram si Iancu Dumitrescu, cei mai cunoscuti avangardisti muzicali din Romania. Lansarea va fi insotita de o discutie cu Ana-Maria Avram si Iancu Dumitrescu despre cartografierea compozitiei muzicale, iar o sesiune de ascultare prezentand lucrari ale compozitorilor alaturi de partituri vor lumina procesul lor de creatie.
28 februarie, in spatiul Puro&Bio, Ion Campineanu 20, la ora 19.00, un grup de lucru despre metode de arhivare ale inregistrarilor sonore de la recentele proteste (field recording #resist) se reuneste in jurul Laurei Jiga Iliescu, membru asistent al Folklore Fellows’ Society, organizatie internationala a folcloristilor; membru al The International Commission for Ballads and Ballads’ Studies; membru al International Association of South East European Anthropology (InASEA); membru al Asociatiei de Stiinte Etnologice din Romania (ASER).
1 martie, la sala Apollo 111, ora 20, pentru o mai buna cunoastere a rolului sunetului in deschiderea de noi orizonturi experimentale, undeva intre muzica contemporana si jazz, concert cu trompetistul Franz Hautzinger si clarinetista/vocalista Isabelle Duthoit. Eveniment sustinut de Forumul Cultural Austriac si Apollo 111.
2 martie, la sala Apollo 111, ora 20.00, concert PFA Orchestra din Bucuresti alaturi de Frantz Hautzinger si Isabelle Duthoit. Concertul e rezultatul unui atelier de o zi si pune in valoare metoda imporovizatiei abstracte. Al 12-lea atelier-concert pentru PFA Orchestra!
3 martie, pentru Ziua mondiala privind protectia sanatatii urechii si auzului, doua intalniri:
Prezentarea proiectului „Go Mono”, Securitatea bicilistilor in trafic cu Lia Bira si Alexandru Vasile de la McCann Worldgroup Romania & prezentarea programului de masterat al Politehnicii, Tehnologii multimedia pentru productia de continut in domeniul audiovizualului si comunicatiilor cu coordinatorii Alex Ichim si Victor Popa.
Ora 17, Lente, Dionisie Lupu 78
Teatrul radiofonic de maine: Ora 19.30, prezentarea festivalului Grand Prix Nova coordonat de Ilinca Stihi si sesiune de ascultare cu premiul 2016, „Pamela” de Sebastien Dicenaire, poem radiofonic infestat de un virus poetico-thrash.
Studioul de teatru radiofonic, Radiodifuziunea Romana, Henri Berthelot 62-64
Locuri limitate, inscrieri la contact@saptamanasunetului.ro
4 martie, la CINETIC, ora 18.00, „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativa”, prezentarea atelierului dirijat de Dana Bunescu la fARAD 2016. Prezentare si listening.
(Tudor Arghezi 3B)
4 martie, la CINETIC la ora 20.00, concert de desen cu ilustratorii Mircea Pop si Cristian Prandea & ascultarea operei „Domnisoara Cristina” a compozitorului Serban Nichifor, inregistrare din 1982. O initiativa inedita de a readuce in atentie o capodopera a muzicii contemporane.
5 martie, la Control Club, ora 20.00, concert Mahala Rai Banda sub Labelul 90db: pentru respectul sanatatii urechilor noastre, nivelul sonor de 90db e recunoscut ca fiind maxim pentru o auditie fara riscuri si va fi experimentat in combinatie cu paroxismul extaic al bine-cunoscutului taraf.
EVENIMENTE CONEXE :
27 martie, orele 11.15-12.00, intalnire radiofonica cu Monica Fantini, realizatoarea emisiunii „Ecouter le monde” de la RFI Paris, invitata la emisiunea Zebra de Mihaela Dedeoglu.
93.5 FM sau online la www.rfi.ro
4 si 5 martie, Gelateria Puro&Bio, 10.00-12.00, ateliere de compozitie muzicala grafica cu aplicatii electroacustice informatice pentru copii, cu Baptiste Bohelay si Adriana Minu.
***
Pentru programul complet, urmariti site-ul evenimentului.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.