Dark Bombastic Evening 3 la Alba Iulia in august 2011

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
dbe thumb
Cand am fost la Dark Bombastic Evening 2 luna trecuta, ni s-a prezentat un scurt teaser despre editia a treia, care ne spunea ca in 2011 DBE va fi vara, in inima Transilvaniei. Curiosi, am asteptat detalii, care au inceput deja sa vina.

Cu aceleasi stiluri consacrate (neofolk, dark ambient, ethereal, martial industrial, experimental, avantgarde), micul festival care a inceput de la o unica seara in 2009, apoi s-a lungit la doua seri in 2010, anunta sa devina anul acesta un festival in toata regula.

Editia a treia va avea loc la Alba Iulia, in cetate, in timpul verii, 19-20 august 2011, si va aduce in atmosfera unei cetati medievale, mult mai potrivita unui asemenea festival, "10-12 trupe europene respectate in Underground si apreciate de intreaga presa de nisa."

Din comunicatul organizatorilor mai aflam:

"Aura Avantgardisto-Experimentala va domina cele doua zile ale evenimentului, trupele invitate avand radacini complet diferite muzical. Va fi prima incercare de a reuni in acelasi eveniment, in zile consecutive, genuri neconventionale.

Seara de 19 august va fi dedicata stilurilor multiple din plaja Metal Avantgardista si exclusivista iar seara de 20 august va imbratisa inteligent dimensiunea Experimentala, adunand sub acelasi acoperis reprezentanti Neofolk, Theatralic, Wave, Ethereal. In urmatoarele saptamani vor fi anuntate toate trupele participante, muzicieni care vin pentru prima data in Romania sau care au mai fost si s-au simtit extraordinar aici!
"Despre locul ales ne povestesc putin cei de la asociatia RYMA (Revolutionary Youth Movement for Art), care vor colabora cu DonisArt la organizarea acestui festival:

"Orasul se afla in inima Transilvaniei, pe principalul drum european ce traverseaza Romania, la 250 km de granita cu Ungaria si 390 km de Bucuresti. Aici se afla cea mai mare Cetate din sud-estul Europei , intinsa pe o  suprafata de peste 100 ha.

Trecut

Acum peste 2000 de ani, Alba Iulia facea parte din Dacia, iar denumirea urbiei data de romani era Apulum. Acolo s-a construit un castru roman in mare parte din piatra alba, fapt care a dat denumirea de mai tarziu a orasului, Balgrad (Cetatea Alba). Dupa marele castru roman din piatra alba si apoi cetatea medievala construita pe urmele zidurilor acestuia, in sec XVIII s-a construit aici cetatea cea mai mare din sud-estul Europei,  fortareata cu 7 colturi ridicata la porunca regelui Carol al VI-lea pentru a strajui marginile Imperiului Habsburgic. Cetatea este ridicata pe culmile unui deal, iar o vedere aeriana ne lasa cu gura cascata, parand o schita desprinsa parca de pe peretii unei pesteri cu inscriptii preistorice sau simboluri mistice. Cele 7 bastioane ale ei, impreuna cu elementele secundare de fortificatie, formeaza o stea cu 7 colturi perfect decupate si mulate pe relieful orasului. Cetatea are 6 porti monumentale, decorate in stil baroc si o a saptea poarta, de curand descoperita pe latura nordica a Cetatii.

Prezent


Aici, la cea de-a 7-a poarta, va avea loc Dark Bombastic Evening 3, in perimetrul fostei Piete a Armelor, unde acum 300 de ani soldatii se antrenau si se grupau pentru lupta. Semineul la gura caruia soldatii povesteau istorii de vitejie ba chiar si fantana din care beau apa se afla inca acolo, asteptandu-va sa va fie de folos. Acest spatiu mirific se numeste in prezent Centrul Cultural Poarta 7 si este administrat de Asociatia Culturala RYMA, care de 4 ani desfasoara lucrari de conservare si restaurare a spatiior interioare impreuna cu voluntari si cu studenti in cadrul Taberelor de Restaurare.

In paralel cu lucrarile de restaurare au loc si numeroase evenimente culturale, concerte, festivaluri de muzica, de film, concursuri si targuri, toate ducand la conturarea acestui Centru Cultural, devenit unul de referinta in oras,  fiind dealtfel si singurul nucleu cultural din Cetatea Alba Iulia. Cu peste 6000 mp de curti exterioare si 1000 mp de spatii interioare, Centrul Cultural Poarta 7 este locul ideal pentru desfasurarea acestui festival, fiind in acelasi  timp usor accesibil chiar din centrul orasului dar si foarte intim din cauza zidurilor inalte ce-l inconjoara.

Atractii turistice


Pe langa acest focar cultural, in Cetate mai pot fi vizitate si Traseul Celor 3 Fortificatii, Catedrala Romano Catolica, a doua ca marime din Transilvania, portile baroce proaspat restaurate, Biblioteca Bathyaneum si Catedrala Reintregirii Neamului care ne aminteste in permanenta ca aici, la Alba Iulia, s-a infaptuit Marea Unire a Principatelor Romane, in urma caruia a rezultat actuala Romanie. Cetatea este in prezent in plin proces de reabilitare, intre zidurile ei amenajandu-se numeroase cafenele si restaurante dar si spatii de agreement si recreatie. La Traseul Celor Trei Fortificatii puteti vizualiza cele 3 mari etape evolutive ale Cetatii Alba Iulia, recentele restaurari punand in valoare portiuni din castrul roman, cetatea medievala si cetatea bastionara."
(descriere furnizata de organizatorii festivalului)

Nu plecati prea departe, in cateva zile se anunta primele doua trupe participante la DBE.
1 comentariu

Dark Bombastic Evening 3 la Alba Iulia in august 2011
Mugurel Tudor
#1 -

Lineup

Lasă-mă să ghicesc: Rome, ORE şi Spiritual Front.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje