Cea de-a șaptea ediție a festivalului Balkanik va fi anulată

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

UPDATE: Balkanik va avea loc in perioada 8-10 septembrie 2017 la gara Baneasa.

 

Cu părere de rău, Asociația Culturală Metropolis anunță că cea de-a șaptea ediție a festivalului de world music Balkanik Festival, care urma să aibă loc între 8 și 10 septembrie la Gara Regală Băneasa din București, va fi anulată.

031322784815420853_1462772330419516_7131933717826827447_n.jpg

Organizatorii au facut urmatoare postare pe pagina oficiala de Facebook.

În ultima vreme, observăm că realizarea de evenimente culturale în București este din ce în ce mai dificilă, mai mult am fost surprinși de actorii politici care se opun organizării de evenimente culturale în București.
Balkanik Festival este primul și cel mai mare festival internațional de world music din România și Europa de Sud-Est care aduce traditiile în contemporan. Evenimentul se bucură de recunoaștere internațională, primind pentru al treilea an consecutiv EFFE LABEL, oferită printr-un program-pilot al Comisiei Europene, gestionat de Asociaţia Festivalurilor Europene, acordat festivalurilor europene remarcabile.
Festivalul are o componentă internaţională puternică, având ca parteneri internaționali televiziunile Mezzo şi Euronews.
Fiind un eveniment non-mainstream și fără a fi comercial, nu poate fi organizat fără sprijinul autorităților publice.
Anul acesta, organizatorii au fost invitați de către Manuela Mureșan, consilier local Sector 1, din partea USR, să facă festivalul în acest sector. Proiectul a fost aprobat în cadrul ședinței de consiliu local din 30 iunie. Acesta a fost votat cu majoritate, împotrivă fiind o parte din consilierii USR, conduși de Clotilde Armand, deși cu o zi în urmă, agreaseră proiectul. Se pare că aceasta s-a opus categoric cheltuirii fondurilor pentru un act cultural, opunându-se proiectului de îndată ce primarul Daniel Tudorache și consilierii celorlalte partide l-au îmbrățișat ca fiind un proiect cultural de succes, cu valoare pentru cetățenii Sectorului 1.
Deși aprobat, ca urmare a unei contestații venite din partea USR Sector 1, al cărui lider este Clotilde Armand, Balkanik Festival a fost din nou propus de direcția de cultură a primăriei pentru a fi votat în ședința consiliului Primăriei Sectorului 1 din data de 26 iulie. Înainte de a ajunge la vot, consilierii USR au părăsit sala, suspendând ședința din lipsă de cvorum, din sală ieșind și consilierii PNL. Deși mai mulți cetățeni cu probleme importante au insistat ca doamna Clotilde Armand să se întoarcă în sala de consiliu, ședința a fost suspendată. În absența votului, până la o nouă ședință, organizatorii festivalului se văd obligați să anuleze cea de-a VII-a ediție, în lipsa timpului necesar semnării tuturor contractelor și promovării evenimentului. Festivalul Balkanik a avut mereu un standard ridicat în ceea ce privește atât calitatea artiștilor, cât și calitatea organizării evenimentului, astfel că opțiunea de a schimba data sau locația nu mai poate fi luată în calcul la această dată.
Festivalul Balkanik urma să aibă loc cu acces gratuit pentru toți participanții, iar trupele care au fost invitate la această ediție sunt Fanfare Ciocârlia ft. Adrian Raso cu proiectul Devil’s Tale (Canada & România), Mitsoura ft. Jawhar cu proiectul comun Yallah Bye (Ungaria & Tunisia), Dikanda (Polonia), Kollektif Istanbul (Turcia), Barcelona Gypsy Klezmer Orkestra (Spania), Kermesz a l’Est (Belgia), Superstar Orkestra (Suedia), Baltic Balkan (Lituania) și multe altele. În cadrul festivalului, urmau de asemenea să aibă loc proiecții de film, expoziții de fotografie, un târg de meșteri invitați din toată țara, ateliere, performance-uri. Organizatorii mulțumesc tuturor trupelor invitate, care au așteptat până acum și au sperat că vor putea urca pe scena festivalului, la București.
Organizatorii mulțumesc pentru răbdare și încredere tuturor partenerilor, Arcub, unde festivalul a luat cel mai mare punctaj la concursul de proiecte, finanțarea fiind totuși insuficientă pentru realizarea festivalului, mulțumesc Ministerului Culturii, Ambasadei Suediei, Institutului Polonez și tuturor partenerilor care cred în acest proiect cultural.
Nu in ultimul rând, organizatorii sunt recunoscători publicului Balkanik Festival, oamenilor care ne sunt alături în fiecare an și care ne-au ajutat să creștem de la o ediție la alta. Fără aceștia, festivalul nu ar fi reușit să devină ceea ce este astăzi, un simbol cultural pentru lumea muzicii si a tradițiilor. Am crescut împreună și speram să putem merge mai departe, împreună.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje