Ara Malikian și jocurile lui sonore

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ara Malikian nu este artistul care poate fi îngrădit într-un singur stil. Nu poți spune că-l asculți doar în sălile mari de concerte sau că interpretează doar simfonică, doar rock, sau doar flamenco.

Poți cu siguranță să te molipsești de buna lui dispoziție, de gustul de libertate pe care ți-l transmite cum apare în fața ta, cum începe să țopăie cu vioara sub bărbia ascuțită. Malikian a trecut prin multe locuri, a depășit obstacole și a rămas un copil global care încearcă să aducă și un iz de bine acolo unde poate a fost rău o vreme îndelungată.

Pentru că viața merge mai departe, ți-ar spune simplu. De ce să nu ne bucurăm de ce vedem, auzim, întâlnim, cât suntem aici?

Mai jos doar câteva din piesele prin care putem să ne încălzim pentru concertul pe care-l va susține violonistul libanez pe 7 noiembrie, la Sala Palatului din capitală. Mai departe, îl așteptăm în joaca lui necontenită, cu părul lui creț și cu arcușul de nădejde.

No surprises – Cover Radiohead. Such a pretty house, and such a pretty garden, no alarms and no surprises. Parcă versurile de la Radiohead se perindă în capul tău când Malikian dă tonul cu vioara, dar e ceva în ritm care te liniștește în lipsa lor și te împinge la repeat.

Coverul pe care-l vrei în preajmă să te mângâie, bun dimineața la cafea sau seara la un vin. Sau când conduci pe un drum mai greu de găsit pe Google Maps. Sau oricând ai nevoie. „Muzica este sinonimul libertății”, spunea Malikian, „să interpretezi ce vrei, atâta vreme cât o faci cu pasiune”.   

Aria - Johann Sebastian Bach. Aria prin ochii lui Ara, după ce mai mulți experți au încercat să-i explice că Bach nu se interpretează așa, orice ar fi însemnat în ochii lor acel așa. Malikian a ales să-și vadă de drumul lui și să-l arate lumii contemporane, copiilor, adulților și pe compozitorul baroc și ce bine ne-a făcut.

Ești în mijlocul unui câmp, cu verdeață și flori care-ți ajung până la genunchi. Stai și te lași gâdilat de firele de iarbă care dansează în adierea vântului. E senin și nu vrei să fii în alt loc.

Misirlou - Pulp Fiction Theme. După ce ai contemplat și te-ai lăsat gâdilat și te-ai liniștit, e timpul pentru revigorare, pentru baterii puse la încărcat. Sunt momentele perfecte pentru țopăială, agitație și pus pasiune. Poate ești pe același câmp, alergând de data asta, sau poate dansezi în fața oglinzii, sau în fața unei treceri de pietoni înainte să se facă verde. Oriunde ai fi, oricum te-ai sărbători, Ara Malikian îți dovedește o dată în plus cum spiritul ludic te înconjoară pretutindeni.

Trebuie doar să fii cu ochii-n patru și să profiți de el cât mai mult, indiferent de spațiu sau situație.

Ay Tikar Tikar – The incredible story of the violin. Dacă nu am deschis cu asta, nu înseamnă că puteam lăsa topul fără o mostră din ultimul album al lui Malikian (primul compus de el în întregime), lansat în 2016, care ajunge și la noi, pe 7 noiembrie. Vioara străbună are peste 300 de ani. Ajunge în Liban, apoi călătorește prin toată lumea, pune zâmbete pe fețele a mii de oameni. Mai cade, se mai deteriorează, dar își oblojește zgârieturile și se ridică. Vine din nou în față și-și unduiește corzile pe noi și noi ritmuri.

Ca Malikian, nu crede în tiparele muzicii, e neobosită și jucăușă. Poate asta îi ține apropiați, poate asta o să-i apropie întotdeauna de urechile atente din săli sau dinafara lor.

El vals de Kairo. În încheiere - sau poate doar în deschiderea unui apetit mai mare pentru Malikian și strănepoții vioarei lui – un vals visător și haios. Dacă închidem ochii vedem bucățele din fuga lui Tom după Jerry, vedem cum lucrurile se precipită și cum Jerry încearcă să se strecoare și să-l captureze pe motan în propriile-i capcane. Nu vin întâmplător imaginile astea în minte, pentru că Ara a compus valsul pentru fiul lui, Kairo. Pe când era în burta mamei, nu-i plăcea să dea foarte des cu picioarele în burtă, lucru care o speria. Violonistul a făcut lucrul la care se pricepe cel mai bine ca să-l trezească - a apropiat vioara de burta soției și a început să se joace.

*Cu un nou repertoriu, alături de Malikian și vioara sa urcă pe scenă: Humberto Armas (violă), Hector El Turco (percuție), Cristina Lopez (violoncel), Jorge Guillen Del Castillo (vioară), Tania Bernaez Abad (contrabas), Nantha Kumar (table indiană), Tony Carmona (chitară).

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și în rețeaua fizică iabilet.ro/retea : Magazinele Flanco, Metrou Unirii 1 lângă casa de bilete Metrorex, Magazinul Muzica, Magazinele IQ BOX – Telekom, Cafe Deko, Club Vintage, Club Quantic, Hard Rock Cafe, Berăria H, Agențiile Perfect Tour, Magazinele Uman, pe terminalele self-service ZebraPay din toata țara și pe aplicațiile de Android și IOS iaBilet.

Online pe www.iabilet.ro, puteți plati cu cardul prin Paypal, pe factura  Vodafone sau Orange cu plata la sfârșitul lunii sau ramburs cu plata cash prin FanCurier oriunde în țară.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje