Amintiri din muzica IV: Albume esentiale '65-'69

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ar fi posibil sa completam ultima perioada a anilor '60, doar alegand albumele The Beatles lansate in fiecare an, dar in afara "Invaziei britanice" (condusa de The Beatles, Rolling Stones, The Who si The Kinks), contra-cultura hippie era in apogeu si a jucat un rol important in reinsufletirea folk-ului (Bob Dylan, Leonard Cohen, Joan Baez) si in expansiunea rock-ului psihedelic alimentat de droguri (Jimi Hendrix, The Doors, Pink Floyd, Jefferson Airplane).

1965 - ‘Highway 61 Revisited’ - Bob Dylan

Bob Dylan este figura conducatoare a muzicii americane din perioada si 1965 a fost anul lui de aur cu trei capodopere absolute: ‘Bringing It all Back Home’, ‘Blonde on Blonde’ si ‘Highway 61 Revisited’.Ultima, cu versuri canalizate pe revoltele culturale si politice ale vremii, a devenit un imn al valului din anii '60. Melodia de inceput, ‘Like a Rolling Stone’ a marcat si schimbarea stilului lui Dylan, deplasandu-se dinspre folk spre rock, o miscare primita prost de fani, pe moment, dar care l-a transformat intr-o figura emblematica a muzicii in lume.


1966 - ‘Revolver’ - Beatles

The Beatles e considerata de multi trupa no1 a tuturor timpurilor si, ‘Revolver’ albumul no1. Fiecare melodie suna perfect, plimbandu-se, de la psychedelia (’Tomorrow Never Knows’) la melodii copilaresti (‘Yellow Submarine’), contribuind la evolutia si perceptia pop-ului si rock-ului ca o adevarata forma de arta. Cum spune John Lennon: The Beatles au devenit “more popular than Jesus” (un statement controversat care va juca un rol important in asasinarea lui 15 ani mai tarziu).


1967 (cel mai bun an pentru muzica de pana acum) - ‘The Velvet Underground & Nico’ - The Velvet Underground (featuring Nico)

"Vara iubirii" hipioate din '67 a avut cel mai cool si uimitor soundtrack pe care si l-ar fi putut dori. Alegerea unui singur album din unul dintre cei mai buni ani pentru muzica, e aproape imposibila. Cam asa ar arata un shortlist al concurentilor, fiecare demn de titlu: The Beatles ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ si ‘Magical Mystery Tour’; The Doors cu The Doors si ’Strange Days’; Experienta Jimi Hendrix ‘Are You Experienced’ si ‘Axis: Bold as Love’; Leonard Cohen ’Songs of Leonard Cohen’; Love ‘Forever Changes’; Pink Floyd ‘The Piper at the Gates of Dawn’; The Kinks ‘Something Else by The Kinks’; Jefferson Airplane ’Surrealistic Pillow’; Cream ‘Disraeli Gears’; Bob Dylan ‘John Wesley Harding’; Byrds ‘Younger Than Yesterday’; The Who ‘The Who Sell Out’; Tim Buckley ‘Goodbye and Hello’; The Beach Boys ‘Smiley Smile’; The Rolling Stones ‘Their Satanic Majesties Request’ si ‘Between the Buttons’; lista poate continua.

Cu toate astea, locul 1 se duce catre un album care nu a avut succes pe moment, vanzand numai 30.000 de copii in prima editie. Se spune ca cei care au luat una din acele copii de The Velvet Underground & Nico’ si-a inceput o formatie. De fapt, fiecare formatie de rock alternativ care a existat vreodata s-a inspirat direct sau indirect din acest album. E faimos si prin coperta cu banana a lui Andy Warhol.

1968 - ‘Electric Ladyland’ - The Jimi Hendrix Experience

Ultimul album al lui Jimi Hendrix inainte sa moara, la 27 de ani, este vazut des ca fiind cel mai bun. Guitar Hero-ul original si-a aratat abilitatile si originalitatea, experimentand efecte neconventionale si a produs un album cu adevarat electric. 

1969 - ‘Let it Bleed’ - The Rolling Stones

In 1969, The Rolling Stones si-a pierdut fondatorul, pe Brian Jones, care a murit la 27 de ani. Astfel, inocenta ‘iubire si pace’ care le-a marcat prima parte a carierei a fost inlocuita de un sentiment mai sumbru. De la titlul albumului, la versurile melodiilor, The Rolling Stones si-au asumat complet noua directie si asa au inceput cei mai creativi ani din istoria lor. 

Acesta este al patrulea articol dintr-o serie pe perioada 1950-2015. Alte opinii sunt binevenite.

Pe aceeasi tema:2 comentarii

Amintiri din muzica IV: Albume esentiale '65-'69
dragosh_r0ck
#1 -

Led Zeppelin

'68-'69 inregistrat si lansat albumul I

Amintiri din muzica IV: Albume esentiale '65-'69
guest
#2 -

casp animal model
casp animal model - The ascending colon stent peritonitis (CASP) model was reported for the first time in 1997, which is a model of endogenous fecal contamination. CASP represents a highly standardized rodent polymicrobial abdominal sepsis model, which firstly leads to diffuse peritonitis, and secondly, an early and stable increase in systemic infection and inflammation.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje