Interviu cu Jazú - o trupa noua romaneasca de jazz, neo soul si pepper

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Jazú este o trupa noua in Romania, o gura de aer proaspat pe scena romaneasca sufocata de artisti care apar si dispar peste noapte. Jazú emana energie pozitiva, calm, pasiune si dragoste pentru cel mai puternic lucru care misca oamenii: muzica.

Jazú inseamna Florin, Ioana, Andrei, Bogdan si Leonard, cinci oameni diferiti care s-au intalnit sub umbrela aceleasi pasiuni. Sunt muzicieni innascuti si asa vor fi mereu, lucru pe care l-am auzit de la fiecare in parte.

jazu1.jpg

Florin Siia canta la bass, babybass, trompeta, backing vocals si linguri, Ioana Siia este solista, canta la chitara si compune versurile, Andrei Maxim canta la clarinet, pan-pipe, saxofon, fluier, caval, ocarina, Bogdan Valentin - tobe si percutie si Leonard la piano, acordeon, chitara si backing vocals.

Ce este Jazú? Cine sunteti voi si cum ati ajuns sa formati aceasta trupa?

Jazú e un proiect nou, gandit de mult, dar infaptuit recent. Ne-am intalnit toti cinci si am pus la cale o mana de oameni care canta si se simt bine impreuna. Facem exact ceea ce ne place, nu vrem sa ne limitam, de aceea nu am abordat un singur stil anume, neo soul piperat cu influenta pop, funk, jazz, bossa nova.

Ne exprimam liber, traim muzica cat mai intens si vrem sa o impartasim la cat mai multi oameni cu putinta.

Atunci cand iti lasi sufletul sa fie liber, atunci poti sa creezi liber, sa lasi oamenii sa guste ceea ce faci. Jazú este de fapt un spatiu in care fiecare crestem, au spatiu unde ne desfasuram artistic si astfel se aduce un plus de valoare atat noua individual cat si proiectului.

Gusta romanii acest neo soul romanesc, piperat cu atatea influente?

Am avut un test la Femei pe Matasari, unde am primit reactii foarte frumoase si unde au venit si ne-au ascultat oameni cu experienta; inseamna ca suntem pe drumul cel bun. Piesele spun oricum despre noi, despre suflet, despre noi ca oameni in general. Te regasesti in ele, te rascolesc sa iti mai afli dedesubturile.

In acest proiect nu facem altceva decat sa ne exprimam pe noi insine. Deviza noastra: fa ce vrei, simte-te bine.

jajzu2.jpg
Andrei Maxim si Ioana Siia

Ce planuri de viitor aveti? Vreti sa filmati un clip, sa inregistrati un album?

New Me este primul single, a fost filmat un clip la el.

Este o piesa profunda si credem ca de profunzime avem nevoie (Ioana) in peioada asta in care nu mai stii daca e o revolutie sau o evolutie.

Albumul va fi gata undeva prin toamna, pentru ca septembrie are o tenta usor melancolica, ca si albumul. In schimb cantam la festivaluri, avem nistre intrari. Faptul ca putem sa vedem reactiile oamenilor direct e un test si asta ne da si putere sa continuam.

Au in paralel un proiect de bossa nova si samba, ce poarta numele de Breeze, prima trupa din Romania care s-a axat pe acest gen si o face cu placere de 5 ani. O data cu acest pas, cumva am constientizat ca muzica braziliana este apogeul muzicii ca si complexitate dpdv armonic si ritmic, in asa fel incat am decis ca putem face orice in materie de muzica.

Ioana gaseste linia melodica si versurile. Asa s-a intamplat si cu New Me, primul single compus in noaptea de revelion. S-a nascut ca o concluzie a vietii, este o piesa simbolica si cu o mare incarcatura.

Cum v-a venit ideea numelui Jazú?

Numele a venit intr-o dupa amiaza, dupa lungi jam session-uri. Este melodios, simplu si veti vedea pe album ca accentul pe u este un laitmotiv care apare in aproape toate piesele.

jazu5.jpg

Ce aduce Jazú nou pe piata muzicala din Romania?

Tot conceptul Jazú este un element nou in Romania, este un mix interesant din mai multe genuri muzicale. Asta poate datorita experientei in muzica sau a pasiunii pentru mai multe instrumente. Andrei este poate cel mai implicat in aducerea influentelor traditionale in acest neo soul. Canta la clarinet, pan-pipe, saxofon, fluier, caval si ocarina.

Eu (Ioana) si Florin (fondatorul trupei Mandinga) avem experienta funkului, a genului bossa nova, un mix de samba si acid jazz/ experimental Impreuna creeaza sunetul Jazu, greu de delimitat si de incadrat intr-un anumit tipar.

De fapt, acesta este mottoul nostru - fara tipare, fara rutina, fara masti.

Noi folosim tot felul de instrumente: cantam de la linguri, razatore, pana la nai si fluier.

jazu4.jpg
Florin Siia

Cum ati portretiza omul care asculta muzica voastra?

Omul care ne asculta este un om liber, un om sincer in primul rand fata de el si atunci cu siguranta ne conectam. Stiti cum e, adevarul comun este unul singur. Nu am vrea sa categorisim oamenii, pur si simplu ascultatorul nostru este un om ca si ceilalti, un om cu suflet curat.

jazu3.jpg
Ioana Siia

Care este mesajul vostru pentru public?

Asteptam oamenii la concerte, pentru ca astfel le vom confirma ceea ce noi vorbim acum.

Unde va pot asculta oamenii live in vara asta?

Momentan ne pot vedea pe 1 iulie in Cluj Napoca, la Jazz in The Park. Mai multe informatii vom posta pe pagina de Facebook Jazu.

Filozofia Jazú este simpla: Face vrei, simte-te bine, bucura-te.

Single-ul New Me poate fi ascultat aici.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje