Interviu cu Grimus: "Ne gandim sa va scoatem pe toti la o prajitura si la o sampanie Rubby Bubble"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In ordinea numerelor de pe tricou, trupa Grimus inseamna Bogdan Mezofi (Voce), Valentin Rauca (Chitara), Cristian Csapo (Chitara), Lehel Kiss (Keyboard), Titus Vadan (Bass), Tamas Adorjani (Tobe).

Mai inseamna energie, aproape 10 ani de activitate muzicala, calatorii prin lume si domiciliul stabilit in Cluj-Napoca. Toti locuiesc acolo, mai putin Cristian, care e stabilit in Bucuresti.

De-a lungul anilor au cantat in deschiderea unor trupe mari, precum: Placebo, Red Hot Chili Peppers, Hurts, Roxette, Deep Purple.

Concertele lor sunt destul de rare in Bucuresti. Noi i-am prins la Beraria H, dupa un live in care am combinat piese originale si coveruri de suflet, facandu-i pe oameni sa se ridice de la mese si sa vina in fata scenei.

Cu un Bogdan suspendat pe schela, care sarea de pe un scaun pe altul ca sa fie mai aproape de public, un Vali care traieste vizibil fiecare melodie, un Cristian zambaret, un Lehel ascuns in spatele clapei, un Titus carismatic care trage din tigara in timp ce il acompaniaza pe Vali, un Tamas energic - iata ce am aflat despre Grimus-ul din 2015.

1. Mai aveti putin si impliniti 10 ani de activitate muzicala. Cate o vorba despre fiecare album, asa cum il vedeti acum - dupa ceva distanta:

2008: Panikon – Probabil cel mai introspectiv si trait album al nostru la nivel de experienta personala, realizat in perioada cea mai decadenta,  fara ocolisuri si conceptual, cel mai sumbru dintre cele de pana acum. (Vali)

2011: Egretta -  A fost primul pas spre maturizarea trupei (Bogdan)

2014: Emergence - A venit firesc si este primul mic pas spre noua muzica Grimus. De ceva vreme ne-am propus sa facem muzica intr-un alt mod, iar pe Emergence am reusit timid sa aducem elementele la care visam cu multa vreme inainte, dar nu aveam nici cunostintele si nici resursele necesare pentru a le pune in practica. Evolutia noastra este ca un rau ai carui afluenti sunt acesti zece ani, sute de concerte si mii de ore petrecute vorbind si repetand (Cristi).

2. Cum scrieti versurile? Va e mai usor in romana sau in engleza? Daca nu ar exista nicio presiune in ce limba ati compune?

Vali: Intotdeauna inspirat de oameni, situatii, sensul sau lipsa lui, drame, calatorii, carti, vise, filme, nopti albe, zile negre. Avem chiar si o piesa inspirata de un irepetabil caine. Se numeste Ready for it – Panikon (2008). Nu a existat niciodata o presiune in ceea ce priveste limba in care sa compunem sau stilul pe care sa il abordam, iar ca dovada e faptul ca urmatorul nostru material va fi pentru multa lume o surpriza.

3. Mie-mi place mult Priveste-ma. Care ii e povestea, cum a aparut? Stiu ca producatorul vostru, Adam Whittaker, nu a vrut melodii in romana. Cum l-ati convins?

Vali: Povestea din spatele piesei Priveste-ma nu poate fi traita decat daca tu inchizi ochii si mi-i dai mie, iar eu ii inchid pe ai mei si ti-i dau tie. E o stare impartasita cu cineva  mai mult decat o poveste, un nivel superior al comunicarii dintre doi oameni. La fel cum s-a intamplat intre mine si Adam, cand l-am convins sa inregistram aceasta piesa.

4. Chiar asa, ce mai face Adam, ce loc ocupa el in prezent in viata formatiei?

Tamas: Fara sa dezvaluim ceva, Adam totdeauna a fost mentionat in discutiile noastre despre planurile de viitor.

Bogdan: Contactul lui Adam cu trupele romanesti a inceput prin colaborarea cu noi. Intre timp el a mai avut multe proiecte cu alti artisti din Romania. El este omul care este prezent intotdeauna cand intram la inregistrari in studio.

5. Cum de a aparut Laura Cosoi in clipul vostru High? Ce relatie avea cu trupa?

Cristi: Laura este un fan declarat public al muzicii noastre, iar apariția ei in clipul HIGH a venit odata cu dorinta noastra de a o avea pe ea ca protagonista. Discutiile si intalnirile cu ea erau foarte faine si reuseam sa comunicam excelent! De aici, inca inainte de a filma, am devenit prieteni buni, iar de fiecare data cand ne reintalnim, suntem la fel.

6. Un artist roman cu care v-ar placea sa fiti pe scena.

Vali: George (Travka)

Titus: Delia Matache, pe bune :)

Bogdan: Tudor Gheorghe

7. Ce mai pregatiti, cum marcati cei 10 ani?

Vali: Ne gandim sa va scoatem pe toti la o prajitura si la o sampanie Rubby Bubble. Iar dupa, un concert mai mare cu multi invitati care ne plac si care au insemnat ceva pentru Grimus de-a lungul timpului. Vom inregistra si un EP, dar mai multe nu va spunem, inca.

8. Pe cand urmatorul clip si la ce piesa?

Titus: Clipurile noastre vor pastra aceasi frecventa, fie ca va fi in regie propie sau nu, vom avea urmatorul clip gata inainte sa infloreasca ghioceii.

9. Daca Grimus ar fi o poveste cu A fost o data ca niciodata, care ar fi punctul culminant?

Vali: Aceasta e din start o intrebare capcana, e cunoscut faptul ca pentru o formatie, punctul culminant e mereu ceva in viitor, comparativ cu morcovul din varful unei undite, asezat strategic de catre calaret in fata calului pentru a incuraja deplasarea inainte.

10. Ati cantat in deschiderea multor trupe mari care au avut concerte prin Romania. Care dintre ele ati vrea sa cante in deschiderea voastra, presupunand ca s-ar putea?

Titus: Mie mi-ar placea sa repet seara cu Placebo in orice ordine, fie ei primii, fie deodata pe scena, nu conteaza. Placebo sa fie!

Bogdan: Cel mai intens moment pentru mine a fost deschiderea de la concertul Red Hot Chili Peppers. Mi-ar placea mult sa mai cantam alaturi de ei.

Cristi: Nu s-ar putea! Pai sa vedem: sa facem un lineup asa. Hurts, Placebo, RHCP si Grimus headliner. ha ha ha!

11. Un artist roman care te face sa vrei sa te lasi de meserie.

Tamas: Marcel Moldovan

Titus: Literalmente nu se poate asa ceva: daca exista cu adevarat un artist atat de bun o sa ma faca sa vreau sa fiu ca el, nicidecum sa ma las de meserie. Daca vrei sa iti spun un artist care m-a impresionat cu adevarat, vezi raspunsul la 6 (Delia Matache, pe bune) :)

Bogdan: Fiecare artist are o identitate muzicala diferita si nu am fost niciodata persoana care sa conteste in vreun fel valoarea fiecaruia acolo unde exista valoare.

Cristi: Lore Sore Velea si restul tantalailor!
1 comentariu

Interviu cu Grimus: "Ne gandim sa va scoatem pe toti la o prajitura si la o sampanie Rubby Bubble."
Alex Nasaudean
#1 -

Comentariu nou

Mai un Weihenstephaner Weiss decat Robby Bubble. Merge cu prajitura...Traiasca Valentin

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje