De vorba cu Zmeitrei: trupa de Rough Romanian Soul, ce canta din adancul sufletului romanesc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pentru ca sustinem artistii romani care ne fac mandri de tara noastra, am stat de vorba cu o trupa destul de noua, care ne canta din adancul sufletului romanesc. 

Zmeitrei este o trupa pe care am descoperit-o pe net, in perioada in care incercau sa stranga bani, printr-o campanie pe Kickstarter, pentru inregistrarea unui album cu producatorul castigator al unui premiu Grammy, Ian Brennan. Au si reusit.

Am observat determinarea lor si dupa ce am dat play piesei "Rica din Obor" , ne-am indragostit pe loc.

 
Paula Turcas si Mihai Iliescu

Ce este Zmeitrei?

Zmeitrei este o trupa romaneasca ce a creat la Berlin un stil muzical numic Rough Romanian Soul, o reinterpretare a muzicii traditionale romanesti. Nu mai auzisem pana acum de acest gen muzical, insa ne-am dat seama ca reprezinta, de fapt, muzica populara cantata din suflet, asa cum ne sugereaza si denumirea Rough Romanian Soul.

Trupa este formata din Paula Turcas, solista, fata de preot din Ardeal, Mihai Victor Iliescu, chitarist si fondatorul trupei, Oli Bott, compozitorul versurilor pentru Zmeitrei si Arnulf Ballhorn, contrabas.

Dupa ce am aflat ca au reusit sa stranga aproape 24 de mii de euro pentru inregistrarea albumului, am stat de vorba cu Mihai Iliescu, chitaristul formatiei, pentru a afla cine sunt, in ce directie merg cu proiectul Zmeitrei si alte cateva detaii despre ce inseamna muzica in ziua de azi. Ne-am regasit in versurile lor, ne-au placut si credem ca au potential.

Cine sunteti?

Suntem Zmeitrei.  O trupă de romani din Berlin cu melodii compuse de un neamt in limba romana si producator american care a luat Grammy cu tuaregi din Algeria care face album in Romania pe care-l mixeaza in Franta si il masterizeaza in California cu bani de la fani din Romania, SUA, Canada, Germania, Franta, Australia, Noua Zeelanda.

Cand si de ce v-ati apucat de muzica?

Am pornit fiecare pe drumuri diferite. Paula a cantat inca de mica melodii la care lumea tacea si cadea pe ganduri. Eu la fel, am cantat de mic la voce, pian, chitara - pentru ca doar cand cant sunt eu insumi pe deplin. Oli (neamtul nostru) a fost baterist de heavy metal inainte sa intre in jazz.

 De unde a pornit proiectul Zmeitrei si cum a aparut numele trupei?

Proiectul Zmeitrei a aparut in capul meu dupa ce am plecat la Berlin. Am simtit nevoia sa exprim ceva romanesc, puternic dar in acelasi timp nou. I-am dat numele Zmeitrei pentru ca zmeul reprezinta in imaginarul romanesc anti-eroul cu care ma identific. Liber, masculin, incorect politic, marginal, care pana la urma pierde, dar care macar stie de ce traieste.

Muzica - bani sau hobby?

Muzica este pentru noi o pasiune absoluta, un hobby dus pana la obsesie. Pentru ca o luam foarte in serios si pentru ca o facem bine, au inceput sa vina si banii. Sa vina, e bine, dar banii nu ne motiveaza.

 In prezent, se traieste din muzica?

Da. Muzicienii buni traiesc din muzica. Poate nu au masina noua luata in leasing, poate nu au multe obiecte scumpe in casa Dar poate nu au nevoie.

Unde va gasim live?

Acum lucram intens la albumul pe care-l vom face cu producatorul american Ian Brennan, castigator al premiului Grammy. La sfarsitul lunii noiembrie vom termina partea de inregistrare șsi vom face un turneu in Romania. Va vom tine la curent pe pagina noastra de facebook - Zmei Trei.

Petreceti mult timp in Bucuresti? Daca da, care sunt locurile voastre preferate?

Venim sa cantam in Bucuresti cel putin o data pe an. Cand sunt aici - care este acasa pentru mine - imi place sa ma plimb pe strazile vechi. Farmecul este dincolo de cuvinte, mai ales noptile de vara sau cele de iarna cand ninge mult. Imi mai plac terasele ascunse intre case.

Unde va vedeti peste 5 ani, ca trupa?

In trei locuri: Glastonbury, Royal Albert Hall, premiile Grammy.

 Ce trupe va plac? (De la noi sau de afara).

Led Zeppelin, Anna Calvi, Alabama Shakes.

Photo credits: Gilles SoubeyrandNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje