De vorba cu trupa The Amsterdams despre noul album acustic Winds Apart si alte obsesii
I-am prins pe cei de la The Amsterdams chiar inainte de lansarea primului lor album acustic si i-am luat la intrebari. Despre diferente dintre acustic si electric, obsesii muzicale, inspiratii, clipul proaspat lansat si alte surprize.
The Amsterdams este o trupa de post punk/indie/power pop din Bucuresti. Membrii formatiei sunt Andrei Hategan (voce, clape), Ovidiu Bejan (chitara, voce), Augustin Nicolae (bass, voce), Andrei Ungureanu (chitara).
1. The Amsterdams acustic. Care a fost prima piesa "acustic"-izata si cum au venit celelalte?
Primul concert acustic cred ca l-am avut la Iasi si nu eram absolut deloc pregatiti de asa ceva. Cred ca am fost groaznici, vazand ca dai in chitara si nu se intampla nimic. Apoi, a venit natural, la pachet cu multe invitatii din partea organizatorilor de a canta la rece. De la un concert improvizat de PRO FM pe o banca in fata la TNB pana la tot felul de session-uri la radiouri si televiziuni, (vezi Guerrilla, MTV, Republika Verde etc), acusticul asta ne-a fortat cumva sa gasim in noi ce e mai pur de fapt in muzica, melodia. Merci, ba'eti!
2. Album nou. Cum se numeste si care e povestea lui?
“Winds Apart” e numele si e un album acustic, in care trupa s-a dezbracat la chitara goala si a inceput sa cante. Am renuntat la efecte si pizdeturi pentru a vedea cum sunam, cum ne auzim, in primul rand. Numele e ceea ce suntem in momentul asta, ca trupa, rafale care sufla in 4 directii diferite, dar care se intalnesc din cand in cand la o rascruce. Albumul asta e una din ele. L-am inceput acum un an, iarna, si ne-a luat mai mult decat era cazul, pentru ca vara nu avem acelasi spor la brate si creier ca iarna, asa ca l-am impins in buza iernii 2013. Dar asta spre binele tuturor, pentru ca asta era momentul lui.
3. Cum ati lucrat la melodii, ati compus ceva special pentru acest album?
Toate piesele de pe album au mai fost cantate intr-o forma sau alta prin concerte, insa pentru unele e prima oara cand sunt inregistrate cum trebuie. Vezi, de exemplu, “Where to go” sau “Crackers” sau...mai bine vezi tu pe album ce surprize mai sunt, pentru ca sunt :) Trebuie zis ca “Where to go” e printre primele piese scrise, undeva prin 2006 cred. Ma bucur ca am reusit sa-i dam viata acum. Azi am lansat si clipul pentru ea, facut de Alina Manolache.
4. Cate piese? + cate ceva despre ele.
Sunt 15 piese in total. Nu pot vorbi despre toate acum, dar ma bucur ca am reusit sa le reorchestram pentru albumul acustic in felul asta. In total am inregistrat peste 20, din care am selectat atent 15. Albumul a fost mixat si masterizat de Janin Pasniciuc, insa produs in totalitate de The Amsterdams.
5. Care e piesa de suflet de pe album?
“Three is a crowd”. Ma duce cu gandul la locuri, oameni pe care i-am cunoscut si o sa-i cunosc si-mi da un chef de duca, dar cumva, cu tot cu plapuma :)
6. In ce relatii sunteti cu inspiratia in ultima vreme si cum se concretizeaza?
Nu am dus niciodata lipsa de idei, iar albumul numarul 4, full electric, e dupa usa, cum ar veni. E deja programat si va veni, speram, anul viitor.
7. Lansarea: unde, cand, cum.
“Winds Apart” se lanseaza la Dianei 4, pe 19 decembrie. E o casa in care anul trecut in decembrie, am luat cumva decizia de a trage piesele astea, in urma unui concert acolo. Spatiul e foarte frumos, nu foarte mare, e intim, e pentru o lansare de album acustic.
8. Cum putem asculta piesele? In ce format va gasim melodiile acustice?
Momentan, vom avea albumul pe cd diseara la concert, pentru cei ce vor sa si-l puna in brad, iar de ascultat si cumparat online va fi integral aici, de maine. In timp, speram sa ajunga si la magazinele din tara, iar online va ajunge la inceputul lui 2014 pe toate site-urile care conteaza, de la Deezer la iTunes.
9. Voi ati cantat si acustic si electric. Faceti o comparatie intre cele doua, ce inseamna pentru voi.
Hatz: E o diversitate cu care ne impacam, atat timp cat nu vrea niciuna exclusivitate. Cred ca ne definesc ambele, doar ca sunt energii diferite, date de aceleasi note. Banuiesc ca de aia exista si pentru fete pantofi cu toc si balerini.
Ovidiu Bejan - Muzica trebuie sa stea in picioare in orice forma, indiferent daca abordarea e simplu-direct-acustica sau party-dance-electrica. Platforma "Andrei Hategan & the band" e aceeasi. Stiind baza si vazand mai multe asemanari decat deosebiri, dam cu banul cand e vorba de a alege in ce mod cantam urmatorul concert.
Andrei Ungureanu - Acusticul e copilul care sta cuminte, pieptanat, ferchezuit in fata Mosului si-si recita poezia, electricul e acelasi copil care iese la fotbal in fata blocului si intra prin alunecare pe terenul de ciment.
Augustin Nicolae - Concertele si interpretarea acustica iti pun sentimentele sub lupa si te fac sa canti "mai aproape" de oameni. Abordarea "acustica" iti da posibilitatea sa-ti reorchestrezi melodiile, sa accentuezi anumite detalii ale pieselor, sa inlocuiesti instrumente, sa inovezi, sa adaptezi...
10. Trupe/Melodii de suflet de la alti artisti, care va obsedeaza in perioada asta.
Hatz: sunt inca in perioada Abba.
Andrei Ungureanu: Churches si Tears For Fears
Augustin Nicolae: Two Door Cinema Club - "Something Good Can Work", Jack Penate - "Tonight's Today"
Ovidiu Bejan - Ca trupe ascult acum Dirty Projectors ultimul album si ma obsedeaza inca o un cantec electronic: Linear Movement - Way out of living.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.