De vorba cu Dream Diggers - proiectul muzical nonconformist pe care trebuie sa-l experimentezi pe propria piele

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dream Diggers este un proiect muzical format din Low Freq, Mihnea Blidariu, Razvan Ristea si Tavi Scurtu.

Sunetul trupei isi trage radacinile in electronica, insa influentele vin si din zona de dub, industrial sau dark.

Baietii se joaca cu sunetele in toate formele lor si vorbesc deschis despre societatea in care ne aflam, atat ca o forma de eliberare, cat si ca una care sa ne ajute sa schimbam cumva lucrurile.
O discutie despre trupa, muzica, mesaj, arta si nu numai:

4.jpg

Dream Diggers + Mihnea, pe primul album, Fear is a lie, a fost doar o colaborare, cum s-a ajuns la o formula completa si EP-ul To Dream Is To See?

Codin: Mie mi-a placut foarte mult ce a tras Mihnea pe piesa asta - versurile mi s-au parut ca insumeaza toata filosofia din spatele albumului; usor criptice, dar cu un mesaj lesne de inteles, la obiect si fara ocolisuri. De aici nu a mai fost decat un pas pana a-i face invitatia de a se alatura proiectului si a dezvolta impreuna sunetul Dream Diggers.

Veniti din zone diferite si cu toate astea ati reusit sa scoateti un produs foarte misto - cum reusiti sa va intelegeti si sa lucrati impreuna?

Mihnea: Eu si Codin avem o "chimie" foarte buna in materie de compus si datorita acestui lucru, desi ne intalnim mai rar pentru sesiuni de compozitie (eu la Cluj, el la Bucuresti...), avem spor de fiecare data. Ultima data cand ne-am vazut am compus cinci piese in cinci zile. Apoi, peste ce compunem noi, vine Razvan si da groove-ul, sensul dinamicii. Sincer, astept cu nerabdare primele sesiuni de lucru cu Tavi Scurtu, ultimul - dar nu cel din urma - sosit in Dream Diggers.

Codin: In Dream Diggers punem accentul pe sunet si pe explorarea si exploatarea acestuia. Ne intereseaza sa impingem granitele sonore cat mai departe si sa reusim sa venim cu idei noi pentru fiecare sunet pe care il folosim in piese. Cum a spus si Mihnea, scheletul pieselor il facem destul de repede, dar apoi ne intoarcem la fiecare sunet, retragem daca e nevoie, rescriem parti din piese, adaugam sau stergem. E un proces continuu care cu greu se incheie.

Diversitatea muzicala din care venim este, probabil, epicentrul sunetului Dream Diggers. De exemplu, am invatat de la Razvan pasiunea pentru "kick", de la Tavi grija pentru sound-ul de "snare", iar de la Mihnea presiunea gamelor minore. Fiecare dintre noi suntem o rotita in acest mecanism sonor. In Dream Diggers nu avem o schema sonora dupa care lucram, de genul vocea tare in fata, peste tot. Fiecare piesa are elemente care intra si ies din primul plan, ne jucam, exploram, invatam.

7.jpg

Apropo de asta, cat ati muncit la EP pana sa fie lansat?

Mihnea: Pe cuvant daca mai stiu!...2 luni?...

Codin: Unii doua, altii sase :)

Stiu ca aveti un sound dark, cu multe influente electronice si care este in continua evolutie - voi cum l-ati descrie, asta 1, si 2, sunt curioasa daca voi ati ales muzica sau ea v-a ales pe voi?

Mihnea: Nick Cave, Massive Attack si Nine Inch Nails facand jamm session pe mescalina, dupa al treilea razboi mondial. Daca e vorba de muzica in general, cred ca mama a ales pentru mine, cand m-a dat la scoala de muzica in clasa I. Daca e vorba de muzica asta, pe care o fac cu The Dream Diggers, mi-am dorit de multa vreme sa cant asa ceva; e adevarat, totusi, ca nu credeam ca o sa iasa ceva atat de...altfel.

Codin: In mintea mea asa suna lumea asta si as vrea sa transmit cu Dream Diggers cat mai mult  din ceea ce vad, aud si simt.

6.jpg
Codin

Povestiti-mi putin despre mesajul din piesele voastre - spre ce tindeti si ce v-ar placea sa schimbati prin muzica voastra la lumea din jur?

Mihnea: Versurile Dream Diggers vorbesc despre raul din noi pe care nu putem, nu vrem sau nu stim cum sa-l exorcizam. E un rau ludic, dansant, sclipitor; de aceea, piesele noastre sunt soundtrack-ul perfect pentru discursurile lui Trump, Putin sau Erdogan, pentru balurile unde politicienii si bussinessman-ii degusta ficatei de refugiat, pentru violurile in grup ale politiei sau pentru sedintele tampite ale parlamentului romanesc.

Codin: Antagonic, versurile Dream Diggers vorbesc, in aceeasi masura, si de puterea data de vise pentru a gasi si a intelege sensul revoltei si a iesi astfel din labirint.

5.jpg

Cum v-ati pozitiona pe piata muzicala din Romania? Ce ziceti, exista pana la urma public de underground sau nu?

Mihnea: Pe piata muzicala din Romania Dream Diggers se situeaza cam in aceeasi pozitie in care se situeaza Maxi Jazz in Biroul Oval.

Apropo de asta, ce credeti ca ar trebui schimbat atat la industria muzicala din Ro, cat si la public?

Mihnea: Gustul pentru urat.

2 piese pe care le ascultati atunci cand sunteti voi cu voi:

Mihnea:

  • Nick Cave - Push The Sky Away
  • Luiza Zan feat. Blanoz - Then We Go On

Codin:

  • Gregory Isaacs - Night Nurse (Night Nurse, Island Records, 1982)
  • Photek - The Rain (Natural Born Killa, 1995, Metalheadz)

8.jpg
Mihnea

Dream Diggers - care e relatia voastra cu visele?

Mihnea: Sapam dupa ele, le prindem, le aducem la suprafata si apoi le dam mai departe celor care au nevoie de ele.

Vizualurile sunt foarte importante pentru voi - ati colaborat atat cu Robert Obert, cat si cu Mihai Pacurar - cum s-a produs colaborarea - ati explicat ideea si artistii au venit cu viziunea sau le-ati dat mana libera?

Codin: Mihai Pacurar, Robert Obert si Ionut Marius sunt prietenii mei buni. Sunt oameni care au ascultat piese Dream Diggers inca din stadiu de idei si au rezonat cu ele. Mi-am dorit mult sa pot sa lucrez partea vizuala cu prieteni care inteleg ce vrem sa transmitem prin muzica, iar ei, pe partea vizuala, sa isi aduca aportul, asa cum simt.

Asa s-a intamplat cu fiecare, Robert pe primul afis de lansare si pe partea de comics-uri, Mihai Pacurar pe copertile releas-urilor si pe clipul animat de la "Fear is a lie" si Ionut Marius (Good stuff) pe clipurile de la "System Glitch" si "To dream is to see".

Dream Diggers nu cauta sa lucreze cu un anumit regizor sau cu un anumit art pentru ca el este "mai hype" in acel moment, noi lucram cu oameni care ne sunt alaturi si care inteleg ceea ce vrem sa transmitem si ma bucur ca acest lucru se poate observa.

1.jpg 2.jpg
Robert Obert (stanga) si Mihai Pacurar (dreapta)

Am vazut clipul la To dream is to see si arata foarte bine - cat a durat sa-l faceti si cine l-a regizat? Mai pregatiti si alte videoclipuri?

Codin: Clipul este regizat de Ionut Marius (Good Stuff). Daca un clip Dream Diggers nu este animatie inseamna ca este regizat si produs de Good stuff. Nu mai stiu exact...el a fost gata undeva prin septembrie, dar Ionut a lucrat mult la el, a venit cu noi in mai multe concerte si a filmat, deci nu prea stiu exact ce sa spun...poate patru, cinci luni.

In viziunea mea, conditia de artist este una destul de ingrata, in sensul in care indeamna sa renunti cumva la confortul unui job pentru a face ceea ce-ti place - iar de multe ori, ceea ce-ti place nu e chiar cea mai easy varianta. Pe scurt - se fac bani din muzica? Cum impacati si arta si viata reala?

Mihnea: Pentru noi, un job este un chin, iar muzica este confort. De asemenea, consideram ca a fi artist este ceva sublim, amuzant, enervant si chiar cinic; dar nu ingrat. Cu muzica noastra nu faci bani - cu ea ii ingropi. Arta este viata reala, a visa este a vedea si a sapa inseamna a fi liber.

Care sunt planurile de viitor, spre ce tindeti si unde ati vrea sa ajungeti?

Mihnea: Eu, unul, tind spre o lovitura de stat globala care sa aduca arta la putere peste tot in lume. As vrea sa ajung in Barcelona, mai intai; daca reusesc asta, totul va fi posibil dupa aceea... Planuri de viitor? De abia ne descurcam cu prezentul... :P

Codin: Lucram la un album nou, speram sa iasa de 60 de minute si sa fie gata cel tarziu in toamna lui 2017. Pana atunci vom mai lansa piese si materiale video. Zilele acestea m-am intalnit cu Ionut sa-i prezint o piesa nelansata la care am vrea sa facem un videoclip ce urmeaza sa fie lansat la inceputul anului viitor.

Spre ce tindem? Hm...cred ca am sa raspund cu un citat - "We would like to play very deep and people can still stay in front of the speakers but it doesnt hurt, although the vibrartion is there" - Jah Shaka.

9.jpg
Sursa foto Dream Diggers si Andrei MNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje