De vorba cu Cobzality: "Indraznim sa ne caracterizam stilul ca fiind un posibil brand de tara"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Florin Romascu, Robert Magheti si Bianca Purcarea sunt cei trei "cobzari" care au pus bazele unui proiect inedit in Romania: Cobzality. I-am descoperit in urma cu cativa ani, cand am dat intamplator peste videoclipul piesei Paparuda, remake-ul unui vechi ritual care invoca ploaia.

Paparuda-ruda, / vino de ne uda / cu galeata-leata / peste toata ceata.

De atunci, am inceput sa ii urmarim tot mai mult si nu am putut sa nu observam dragostea lor pentru traditii si pentru muzica romaneasca.

Despre folcor, parerea publicului tanar despre muzica traditionala, dar si despre experienta lor la Eurovision, in interviul de mai jos.

Cine esti tu, Cobzality? Cum v-ati adunat si de unde ideea numelui?

Cobzality suntem Florin Romascu, Robert Magheti si Bianca Purcarea. Suntem doi fosti percutionisti din Sistem care intr-o zi si-au zis ca e, din nou, momentul sa faca un lucru inedit in Romania, de data asta pe o filiera mai romaneasca decat proiectul Sistem, si in care sa aduca folclorul nostru uitat in fata publicului intr-o manieră cat mai moderna, dar sincera. Pe
Bianca am auzit-o la X Factor cantand fado, tot un folclor, dar portughez si ne-am gandit ca se potriveste ca o manusa proiectului nostru.

Cat despre nume, nu am facut decat sa ne gandim la lucrurile cele mai cu adevarat romanesti, de la muzica la simtaminte si ne-a venit, inevitabil, cobza in gand. N-a mai ramas decat sa ii dam un aer mai...international si sa o insufletim cu pasiune si munca.

Cum v-ati caracteriza stilul?

Indraznim sa il caracterizam un posibil brand de tara. Este folclor stravechi, in care am implementat sound-uri electro, elemente ambientale, laolalta cu alte instrumente romanesti precum cobza, caval, nai, fluier si taragot.

Este un folclor avangardist cu care orice iubitor de muzica se poate identifica, exista deopotriva vechi si nou, ritmat si cuminte, de azi si de ieri, dar cu singuranta pentru totdeauna.

Cum ati caracteriza publicul vostru? Ce asteptari au ei de la voi, de la piata muzicala?

Publicul pe care ni l-am strans in cei trei ani de existenta Cobzality nu poate fi caracterizat altfel decat drept iubitor de muzica. Suntem constienti ca modul nostru de adresare este unul diferit, de nisa, pe care nu oricine ar avea rabdarea sa-l inteleaga in profunzime, dar Paparuda 2.0 uneste intr-o ora de muzica elemente care pot bucura orice ureche, cu o
baza comuna tuturor inimilor.

Noi mizam sa trezim spiritul si trairea curat romaneasca prin folclorul stravechi, cu ale sale straie haute couture marca Cobzality.

In ultima vreme, multi artisti apeleaza la folclor, fie ca vorbim despre muzica sau moda, de exemplu. Ce inseamna traditia pentru voi? Sunt tinerii interesati de folclor?

Cand am pornit la drum cu acest proiect, nu stiam care va fi feedback-ul din partea publicului tanar, simteam numai. Simteam si speram sa le atingem o coarda sensibila si sa rezoneze cu dorinta noastra de a renaste, la scara cat mai larga, valorile si traditiile romanesti. Nu ne-am inselat.

Tinerii sunt vizibil dornici sa evolueze, insa nu putem sa ne simtim altfel decat mandri si fericiti ca, tot mai mult, aceasta evolutie inseamna si intoarcere la acel romanescul adevarat, care nu s-a ratacit in atat de controversata identitate europeana colectiva. Suntem, deci, si noi, prin muzica, prin initiativa si prin puterea exemplului, un instrument care ajuta la descoperirea propriei noastre identitati, de aceea simtim ca avem o responsabilitate: sa le servim Romania muzicala cat mai actual si mai demn.

 

Tocmai ati lansat albumul de debut "PAPARUDA 2.0". Ce planuri de viitor aveti, unde va poate asculta lumea?

Pentru moment, online. Anuntam prompt tot ce se intampla cu noi pe pagina de Facebook si pe Instagram si asteptam sa ne facem loc la radio. Paparuda 2.0 are ca obiectiv un public international, pentru ca spune foarte multe despre noi ca popor, despre istoria noastra, despre inima noastra mare, despre zbuciumul interior romanesc atat de...muzical dintotdeauna.

Cum a fost experienta "Eurovision" pentru voi?

Toti trei am trecut prin emotiile competitiei, cu proiecte care au dus Romania in top 3- baietii in Sistem si Bianca in backing-ul vocal al Paulei Seling si cu toții il gasim un workshop deosebit de util pentru orice artist. Eurovision este genul de experienta care te invata cat de bogata e lumea de cantec si de armonie si te inspira la nivel muzical, la nivel de concept de show, de comunicare cu publicul.

Ce va place sa ascultati in timpul liber?

Muzica lumii! Acesta este si genul in care se incadreaza Cobzality, asa ca e nevoie de o continua cercetare, descoperire, inspiratie. Ascultam muzici traditionale diferitelor culturi, dar si tot felul de artisti, straini ori autohtoni, absolut necunoscuti, dar inediti, fabulosi, al caror cant sta dovada unei libertati de exprimare ce tinde să se piarda, la nivel muzical.

Prin ei, ne-o redescoperim si noi pe a noastra.

Trei locuri preferate din Bucuresti?

Ah...Bucurestiul! Tot! Dar, de amorul topurilor, trei din cele mai faine locuri sunt Delta Vacaresti, pentru aer si peisaj, "Camera din fata" pentru atmosfera si Ateneul Român, pentru arta din el. Sau toata minunata Cale a Victoriei.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje