De vorba cu BaLaKo: un proiect muzical romanesc cu sunete balcanice si latine, care a ajuns peste hotare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Balako este un proiect muzical romanesc care ne-a cucerit prin mixul de sunete balcanice, carora li se adauga cei 8 instrumentisti care vin cu experienta si entuziasm.

Ii vom putea asculta live pe 8 iulie 2014 pe terasa din Mall Promenada, unde intrarea va fi libera.

I-am luat la intrebari despre influente, participarea la festivalul de la Montreaux si alte surprize. Ne-au impresionat in mod placut, iata ce a iesit in urma intalnirii metropotamiene cu Valentin Andrei Zachar - Zach (saxofon), Marius Cristian Ciupitu - Ciupi (tobe),  Antonio Segui Rolando - Tony (trombon), Omar Secada Dihigo (pian), Alexander Himely Benavides - Nino (congas), Sebastian Yoo (bas), Leonard Vasile (acordeon) si Sebastian Burneci (trompeta).

1.  De unde numele de BaLaKo?
Chupi: Numele de BaLaKo a aparut prima data intr-o discutie purtata de Guido Janssens, de la EMAGIC, cu Sergiu Stoiadin, managerul nostru. Apoi toata trupa a stat cu o lunga lista de nume in fata, un brainstorming intins pe mai multe zile. In momentul in care am ajuns la BaLaKo, pentru toti a fost dragoste la prima vedere.  Am fost de acord ca numele sintetizeaza perfect ceea ce vrem sa transmitem prin acest proiect.  Apropo, BaLaKo este acronimul de la Balkan Latin Kollective

2. Cum ati descrie cocktailul vostru muzical?
Vali: Asa cum spune si numele, BaLaKo aduna sunete balcanice si latine intr-un mix original. Ne inspiram din cultura balcanica, adaugam exotismul latin, combinam instrumente care altfel se intalnesc rar pe scena si ceea ce rezulta este o explozie de emotii despre care am descoperit, cu bucurie, ca occidentalii o indragesc foarte tare.

3. Despre membrii trupei: cum v-ati gasit.
Chupi: A fost scris in stele.

Vali:  Chupi are dreptate, cred ca a fost scris undeva sa ne intalnim. Cinci dintre noi, eu, Chupi, Omar, El Nino si Tony, facem parte din trupa Mandinga. In urma cu mai multi ani am profitat de pasiunea noastra pentru jazz pentru a da nastere unui show aparte, Mandinga Latin Jazz.

L-am prezentat in mai multe concerte, dar si in seria de evenimente JazzAVEM! din Music Club, din Bucuresti. La JazzAVEM! i-am cunoscut pe ceilalti membri ai trupei BaLaKo, toti artisti cu foarta multa experienta si mai ales mult talent. Chimia dintre noi si-a spus cuvantul si, in 2013, in formula in care exista acum BaLaKo, am cantat la Montreux Jazz Festival, fiind practic semnat acolo certificatul de nastere al acestui proiect.

4. Cum a fost experienta de la Montreux? Momente memorabile.
Sebastian: Montreux Jazz Festival a fost un vis implinit pentru fiecare dintre noi si, de fapt, cred ca ne-a depasit asteptarile. Proiectul BaLaKo a fost foarte bine primit de un public rasfatat cu muzica celor mai importanti artisti ai momentului.

Am cantat la Montreux Jazz Festival in aceeasi zi cu Prince, care are un show de jazz incredibil, si ne-am bucurat ca am fost si noi acolo sa il vedem.

Chupi:  Cel mai special moment la Montreux Jazz Festival a fost atunci cand am descoperit ca la concertul nostru a venit sa ne asculte Keith Jarrett, unul dintre cei mai mari pianisti ai lumii.

5. Pe unde va mai vedem in concerte?
Vali: Fiecare concert BaLaKo vrem sa fie un eveniment, asa ca evitam sa programam show-urile foarte aproape unul de altul, pentru a le putea pregati in detaliu.

Sebi: Primul concert BaLaKo pentru publicul din Romania va fi pe Terasa Mall Promenada, din Bucuresti, pe 8 iulie, de la ora 20.00. Intrarea este libera, asa ca va asteptam pe toti. 

Urmatoarelele concerte BaLaKo vor avea loc la  North Sea Jazz Festival (Rotterdam, 11 iulie) si Sziget Festival  (Budapesta, 14 august).

6. Unde va gasiti inspiratia pentru momentele muzicale de pe scena si pentru piese?
Leonard: Urmarim traditii, obiceiuri, ascultam foarte multi artisti locali si internationali si ne place sa experimentam combinatii noi de instrumente.

7. Sunteti mandri ca ati impartit scena cu... (continuati voi)
Chupi:  Cu artisti pe care ii admiram foarte mult, cum ar fi Buena Vista Social Club, Manolito Simonet y Su Trabucco, Bamboleo, Havana Lounge, Billy Cobham si  Luis Conte.

Vali: Si mai suntem mandri si ca am cantat in aceeasi zi la Montreux Jazz Festival cu Prince, al carui show ne-a impresionat .

8. Locul preferat din Bucuresti de la fiecare membru al trupei.

Seby yoo-bass: Parcul Herastrau

Vali Zachar-saxofon: oriunde sunt inconjurat de apropiati

Ciupitu Marius-tobe: Parcul Cismigiu

Omar Secada-pian: Centrul Vechi

Antonio Damian Segui-trombon: Casa Poporului

Leonard Vasile-acordeon: in studio cu un grand piano

Sebastian Burneci-trompeta: Bulevardul Magheru

Alexander Himely Benavides-percutie: Centrul Vechi

9. Daca Balako ar fi o poveste, care ar fi rezumatul ei - pentru necunoscatori si viitori fani?
Chupi:  BaLaKo este basmul latin cu accente balcanice, adica acel gen de poveste pe care nu stii de unde sa o apuci, dar de care nu te poti desparti. 

Intriga apare in momentele in care te astepti mai putin, si iti alimenteaza setea de a explora din ce in ce mai mult miezul povestii. Iar atunci cand ti se pare ca ai prins ritmul, pregateste-te sa te lasi surprins din nou. BaLaKo este genul de poveste pe care trebuie sa o traiesti.

10. Ati ales sa faceti parte din acest proiect pentru ca... (pentru fiecare membru in parte)

Seby Yoo-bass: pentru ca este un proiect unic, o fuziune muzicala interetnica, realizata de oameni devotati acestui fenomen.

Vali Zachar-saxofon: pentru unicitatea acestui proiect worldwide.

Ciupitu Marius-tobe: Balako pentru ca vine din suflet si transmite emotie, bucurie si uimire in acelasi timp

Omar Secada-pian: este cel mai original proiect la care am participat, si sunt sigur ca va avea un viitor indelungat.

Antonio Damian Segui-trombon: este un proiect special pentru mine si sunt mandru sa fac parte din el. Este unic in lume.

Leonard Vasile-acordeon: prietenia de peste 25 ani cu Chupi si fuziunea de stiluri care este diferita de tot ceea ce am mai facut pana acum.

Sebastian Burneci-trompeta: pentru ca  imbina stilurile mele preferate de muzica, dar si de tipologii umane.

Alexander Himely Benavides-percutie: este o poarta deschisa, plina de drumuri noi cu surprize frumoase si de neuitat. Sunt mandru sa fac parte din BALAKO. Un nou inceput,o noua viata.

Iata o inregistrare de la Montreux.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje