Dan Ursu Olar, muzician si organizator de evenimente: "Avem un potential enorm sa fim mult mai fericiti decat suntem "

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pe Dan Ursu Olar l-am cunoscut pe scena de jam-session de la AKUIAKU.

Crescut in Apuseni, cu facultatea incheiata la Timisoara, locuitor al Bucurestiului de 3 ani, Dan este extrem de implicat in lumea artistica. A mai cantat in Cod De Bare (TM), Popa Sapca/Hobo Sapiens apoi Ad Hoc. A cantat la instrumente de percutie de tot felul: baterie si apoi, congas, darbouka, linguri iar in Ad Hoc este si frontman/MC.

Se mai adauga: tehnic de scena la Celelalte Cuvinte, impresar la Luna Amara, turnee cu The Fischermann's Orchestra (CH),Lemon Bucket Orchestra (CA), cateva trupe din Ungaria + organizarea unor festivaluri precum StudentFest TM, IRAF, Stufstock, 18+.

Am mai stat la povesti si am aflat ca, pe langa trupa Ad-hoc in care se afla de ceva vreme, se ocupa si de evenimente impreuna cu asociatia du-ne.

Au planuri mari si le-ar placea sa aduca in Romania artisti precum Coco Rosie sau The Cinematic Orchestra. Asa ca i-am luat la intrebari.

Suntem o echipa tanara, entuziasta, activa si experimentala. Si nu spun asta ca la interviu, ci e ceea ce decurge din ultimii ani pe care i-am trait fiecare.

Separat, fiecare din noi se invarte de mult timp in mediul cultural din toata tara – artistic, dar si organizational. Am fost implicati in de toate, de la fashion la turnee internationale, de la festivaluri la concerte si piese de teatru pana la vernisaje si expozitii artistice.

1. Intr-un Bucuresti in care in fiecare zi se intampla cate ceva: concerte, lansari de carte, prezentari de moda, premiere de film - voi unde va pozitionati?

In limbaj de lemn, as zice experimental social activ senzorial sincretic frumos organic. Ca organism cultural nu ne axam doar pe o anumita forma de arta, ci le imbinam pentru evenimente care creaza stari complexe. Fiecare membru din du-ne activeaza intr-un alt domeniu artistic, asa ca evenimentele pe care le facem sunt suma acestor domenii. Sa zicem ca ne adresam celor care nu vor doar sa vada, sau sa auda sau sa participe la un eveniment, ci vor sa simta si sa traiasca ceva la un eveniment – dar ceva important, cu ecouri reale in restul vietii lor. 

2. Ce doriti sa obtineti prin evenimentele voastre?

Vrem sa ne facem vietile mai frumoase, noua si celor care hotarasc sa ne cunoasca. Vrem sa deschidem ochi, dar nu fortand. Vrem sa facem comunitatile din care facem parte sa isi petreaca timpul mai frumos. Fara sa functioneze inertial, fara sa nege nimic din ceea ce ne face sa fim noi si mai ales, fara teama de evolutie si experiment. Avem un potential enorm sa fim mult mai fericiti decat suntem – vrem sa activam cat mai mult din acest potential. “Sa facem sa fie bine, ca sa nu fie rau.”


Kobayashi

3. "Kobayashi, DJ-ul rezident al ramurii londoneze a renumitelor petreceri BalkanBeats, vine la Bucuresti intr-o editie speciala RE:ACTIV, cu tema balcanica pe 18 octombrie." De ce l-ati ales pe el?

In experientele noastre din anii trecuti am lucrat mult cu artisti din muzica balcanica. Kobayashi e unul dintre preferatii nostri pentru ca e cu adevarat eclectic, activ, interesant si creativ dar totusi organic - esenta muzicii balcanice.

E din Tel Aviv, activeaza in Londra si are si o trupa de muzica balcanica. Toate influentele cuplate pur si simplu cu talent au acelasi rezlutat de fiecare data: nu stai locului, te prinde si te tine langa el pana la final – adica exact ce ar trebui sa faca fiecare DJ.

4. La ce sa ne asteptam pe 18 octombrie?

La tot ce contine un party reusit, dar mai organic si mai activ. Leo si Intrinsec o sa faca un warm-up electro balcanic potrivit sa intre Matze – unul din cei mai vechi DJ din Romania, printre primii care s-au orientat electro catre folclor – si apoi Kobayashi o sa colororeze totul cu influentele lui orientale in electro swing balcanic.

Pe langa asta, am mai pregatit ceva special. Toata lumea va primi un shot de “apa de foc” – un shot iute cu gust est-european – activatorul perfect pentru toate simturile.

5. Pe cine vreti sa mai aduceti?

Pentru 2014 mai avem in plan deocamdata 2 evenimente, ambele in luna noiembrie.

Primul va fi pe 14 noiembrie in Control cu AlgoRythmik din Franta DJ K-Lu. Va fi o seara cu electro funk, electro swing, un audio-visual set de la K-Lu iar francezii o sa puna pe scena un show atat de energic si inspirat cum rar am vazut in aria asta muzicala.

Al doilea e un eveniment-concept nou. Pe 21 noiembrie in Atelierul de Productie vom face “Rain Boogie”, adica vom crea toate conditiile necesare pentru a recrea pe parcursul noptii ceea ce ne place la o ploaie calda de vara, cu tot ce inseamna acest fenomen minunat. 

Am ales foarte atent un line-up centrat pe ideea ploii si tot ce implica asta si am gandit solutii pentru a asigura tot confortul necesar publicului. Vom anunta in curand mai multe detalii.

Pentru 2015 avem planuri mari, vrem sa ne jucam cu alte concepte la fel de noi si cu artisti mari care inca n-au fost in Romania, dar, toate la timpul lor.

6. Ce e cel mai dificil cand vrei sa organizezi genul acesta de evenimente "non-mainstream"?

Cel mai greu e sa atragi fondurile necesare pentru acest gen de idei fara sa fii nevoit sa faci compromisuri in ceea ce priveste calitatea.

Din pacate, mainstream-ul a devenit ceva placid si plafonat din punctul nostru de vedere. Tendinta generala e sa iei ceva ce au construit altii deja si sa-l copiezi si recopiezi.

Avem increderea ca putem, ca oameni, sa facem mult mai mult decat doar copy-paste si dificultatea consta in a-i convinge si pe altii de asta, fie ca e vorba de finantatori, de mediul privat, dar mai ales de public.


Coco Rosie

7. Care e procesul de selectie al artistilor?

Totul incepe de la conceptul evenimentului si starea pe care vrem sa o cream. Impreuna cu celelalte elemente care construiesc starea, si artistii ii alegem in functie de cat de bine pot sa faca asta.

Un criteriu evident e ca trebuie sa faca un live act foarte bun. Al doilea criteriu clar e ca trebuie sa aiba personalitate si trebuie sa fie a lor, nu copiata. Al treilea criteriu e sa fie o personalitate reusita, necesara din punct de vedere artistic.

Nu vreau sa intru in filozofii complexe ale artei, dar orice artist cu care lucram trebuie sa aiba si o ratiune interna de a exista, sa fie util pentru lumea asta – fie ca face ceva ce nu mai face nimeni, fie ca face extraordinar de bine ceva ce mai fac si altii.

8. Top 3 artisti pe care i-ai vrea pe scena la Bucuresti (+un video pt fiecare)

Imogen Heap

The Cinematic Orchestra

Coco Rosie

9. Ce ati mai facut pana acum?

Am insumat in echipa noastra o experiența de peste 10 ani de organizat evenimente si semanat curajos experimente. Suntem artisti practicanti, dar am batut mult si calea din spatele artei.

Impreuna am reusit in mai putin de 3 ani de existenta sa implementam 2 editii ale unui festival complex la Cluj (www.18plusfestival.ro), o caravana nationala a unei instalatii artistice colaborative de 600 mp (Labirintul “1001 de metri de poveste romaneasca” – montat si la Bucuresti in Parcul Izvor) care a implicat mai bine de 40 de artisti din diverse domenii si cateva zeci de voluntari si a adunat peste 20 000 vizitatori in toata tara precum si alte cateva initiative cu diversi oepratori culturali din mai toate orasele mari ale tarii.

Am lucrat cu zeci de parteneri, sute de voluntari și tot cam atatia artisti din toata lumea. Nu cautam o destinatie anume, ne bucuram de calatorie.

Am pornit in cautarea celor care au creativitatea, curiozitatea si pasiunea sa fie scanteia care aprinde, nu doar lemnul care arde - si ne-am propus sa-i aducem si pe ceilalti langa noi.

Cu o pasiune extrema pentru magia din tine, te provocam sa ne duci departe, sa vii cu noi, sa ne iei cu tine, sa ne jucam impreuna de-a copiii adulti, sa vedem elefantul din sarpele boa.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje