Interviu: Traum

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Traum canta rock, simplu, fara indie sau post in fata. Asta chiar daca in toate prezentarile lor apar asociati cu loft rock-ul. Le-am ascultat piesele si ne-au placut, mai ales ca in ultima vreme au inceput sa se faca simtiti in peisajul (indie, chiar daca nu le plac etichetele) muzical autohton. Ca un fel de urare de bun venit, ne-am gandit ca s-ar potrivi un interviu. Iata ce ne-au raspuns:   

Traum

Care e povestea Traum, din spatele numelui, din spatele trupei?


Gigi Catrina: Povestea trupei este aceea ca trei indivizi - Mihai Andrei (voce, bas), Gigi Catrina (chitara, voce) si Dedi Grigoroiu (tobe, voce) formeaza in toamna anului 2006 proiectul de studio Traum.

Traum a fost gandit ca un proiect de studio, pentru ca eu si Mihai cantam pe vremea aia cu Hotel Fetish respectiv Dekadens si nu aveam vreme sa pregatim live-uri si cu Traum.

Dupa doi ani, la propunerea prietenului nostru Mihai Antonescu, am ales sase cantece dintre cele pe care le scriseseram, le-am inregistrat la Next Dog Studio si le-am pus pe discul ce urma sa fie primul nostru EP: The Debut After They Disbanded editat de Roadrunner Music.

In 2010 am intrat din nou in studio si am inregistrat un nou EP cu sase cantece noi: I Once Knew A Man Who Ate A Tornado pe care urmeaza sa-l prezentam publicului pe 28 aprilie 2011 in clubul Control.

Dedi Grigoroiu: Traum s-a nascut la o terasa de la Diham, din cartierul Titan. Cantasem impreuna in nOciv si ne-am placut. Am decis, deci sa facem o trupa simpla de dupa-amiaza. Eu eram singurul care nu mai aveam nicio trupa in carca si am decis sa ne distram la sala sa vedem ce iese fara a planui concerte. Am vrut doar sa cantam impreuna.

A iesit primul material Traum foarte usor si asta ne-a sudat muzical si mai tare.

Numele "traum" e ideea lui Mihai. Mie mi-a placut jocul intre visul din limba germana si trauma din romana. Mai ales ca partea germanica din nume ne da si un aer de wolkswagen. :)))))

Mihai Andrei: Eu visam sa am o trupa cu numele Traum, ("vis" in germana) si Dedi si Gigi au sustinut ideea, la o bere, dupa despartirea de trupa nOciv. Bombs away!

Va definiti stilul muzical ca fiind loft-rock. Ce inseamna mai exact loft-rock si de ce ati optat pentru acest gen muzical?


Gigi Catrina: loft-rock este o ironie adresata celor care mor de placere si de nerabdare sa mai inventeze cate o clasificare stilistica. Melodramatic popular madness …am observat ca  multe formatii sunt catalogate drept post "ceva". O sa fie ridicol atunci cand in industria de divertisment dupa 2020, probabil, vor aparea etichete stilistice precum post post "ceva" ca-n arta ori filosofie… si pe urma ce?! In sfarsit… cei care simt nevoia sa ne eticheteze in vreun fel sunt liberi s-o faca… insa eticheta general acceptata pentru muzica pe care o cantam noi este rock.

Uite ma luai cu rautatile si uitai sa-ti zic ca aia cu loft vine de la faptul ca am repetat si-am compus in mansarda cantecele pentru noul EP.

Dedi Grigoroiu: Eu raspund mereu ca Traum canta rock. Faza cu loft rock a iesit la misto pentru ca noi nu repetam in garaj, ca sa fie garage rock, ci in mansarda. Plus ca atmosfera dintre noi in timpul repetitilor e una de mansarda - relaxata si creativa.

Mihai Andrei: Eu nu insisit mult pe stiluri, poate sunt comandate de trend-uri sau vitzavercea, nu imi plac multe dintre ele, asa ca am ales sa parodiem serios, daca se poate spune asa (se poate, tocmai ce-am zis-o) ideea de "stil abordat in muzica", sub forma materializarii in titulatura a spatiului care ne caracterizeaza cel mai bine atmosfera repetitiilor: o mansarda amenajata, spatioasa si utila, in care sa facem jamsession: loftrock.

Traum

Despre ce cantati?

Gigi Catrina: Despre prieteni, despre dusmani, despre muzica, despre nevoia de a jigni, despre politetea gretoasa, despre dorinta mortii cuiva din pura rautate, despre ura ca sentiment natural de antipatie profunda, despre uratenia fizica … in general gasesti in versurile scrise de mine teme comune… nu-s teme noi insa sunt trecute prin filtrul subiectiv.

Il rog pe Mihai sa continue.

Mihai Andrei: Despre impresii ciulite la auzul unor barfe simtite, traite pe buna dreptate, dar cu nimic normal in acte.

Dedi Grigoroiu: Eu cant despre ce canta Mihai si Gigi. :) partea mea de creatie se rezuma la interventii muzicale, nu de versuri. Mai adaug poate un aaaaaaaa ca sa piperam.

De ce Uglier Than Patti Smith?

Gigi Catrina: Pentru ca la inceputul anului 2010 am vazut un concert cu o doamna care m-a-ngretosat. Atentie, refrenul cantecului este: your son is uglier than Patti Smith.

Dedi Grigoroiu: Mie imi place sa cred ca am reinventat zicala: "mai urat ca limba rusa". Nu mai era la moda. Acum se zice mai urat ca Patti Smith. Dar cine e Patti ? :)

Mihai Andrei: Pei, e ca "battle"-urile de pe terenurile de gradinita:  "mama o bate pe maica-ta", "sor-ta e mai urata ca dracu'" etc... e un cantec de leagan, devenit muzica populara de tipul legenda urbana... in viziunea Traum.

Aveti trupe romanesti preferate?

Gigi Catrina: Imi plac anumite cantece de la mai multe formatii romanesti… imi plac, de exemplu M Is For Fishhook si Love Is The Devil de la Uma Swan, imi place Omul Cu Carnea de la Radical Din Val, imi place I Hate de la Transition2, imi place E-uri de la Dance Trauma, imi place Square de la Brazda Lui Novac, imi place Programs And Songs de la Oigan si multe altele… poate ne vedem si-ti mai zic… imi plac multe cantece de la formatiile in care am cantat… n-am formatii preferate, ci cantece preferate.

Dedi Grigoroiu: Vad ca asta e intrebare cliseu in toate interviurile. :) Am multe trupe care imi plac tare. Si noi si vechi si foarte vechi.

Mihai Andrei: Prea multe sa insist aiurea pe vreuna, in defavorul altora. Sunt impresionat de ascendenta unor trupe noi, din valuri diferite. O gramada de muzica buna, romaneasca, dar fara atentia cuvenita.

Traum Traum

Ce va place si ce nu va place la muzica romaneasca/ din Romania?

Gigi Catrina: Nu pot fi chiar asa de precis in cateva randuri. E complex conceptul si trebuie nuantat, asa ca sar peste asta.

Dedi Grigoroiu: Intrebarea asta e cel mai mare cliseu.

Mihai Andrei: "O gramada de muzica buna, romaneasca, dar fara atentia cuvenita."

Pe unde va place sa iesiti (baruri, cluburi)?

Gigi Catrina: Imi place un bar care s-a deschis de curand pe Covaci… se cheama Atelier Mecanic si-mi place sa ies vara la terasa Pe Baricade.

Dedi Grigoroiu: Mie imi place sa ies tot la Diham la terasa. Si imi placea la Verde Cafe, dar a disparut.

Mihai Andrei: Prefer sa ies sa cant, eventual si in tara, cat mai mult, asa ca e lista mare, in vis :)

Care e cel mai tare concert la care ati fost pana acum?

Gigi Catrina: Pot sa-ti zic ultimul concert care mi-a placut: Gallon Drunk anul trecut in Control.

Dedi Grigoroiu: Cel mai bine cred ca m-am simtit la Placebo si la Prodigy. De asemenea imi amintesc cu placere si de Noisettes. Metallica mi-a placut by default.

Mihai Andrei: Rock Am Ring 2010.

Ce trupa ati vrea sa vedeti live si inca n-ati avut ocazia?

Gigi Catrina: Grinderman.

Dedi Grigoroiu: Red Hot Chili Peppers.

Mihai Andrei: Queens Of the Stone Age.

Soundtrack-uri de film preferate.

Gigi Catrina: Hedwig And The Angry Inch.

Dedi Grigoroiu: Blues Brothers.

Mihai Andrei: Blues Brothers.

Unde va putem vedea cantand in viitorul apropiat?

Gigi Catrina: In Control pe 28 aprilie.

Dedi Grigoroiu: Chiar acum ne puteti vedea pe youtube. Go!

Mihai Andrei: Control Club, Lansare oficiala EP nr 2 : I Once Knew A Man Who Ate A Tornado 2011Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje