Interviu: Jane Birkin

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu poti sa vorbesti despre Jane Birkin fara sa-l pomenesti pe Serge Gainsbourg, si invers. Cei doi au trait o foarte frumoasa poveste de dragoste si si-au lasat amprenta in muzica si in film prin nenumaratele lor creatii. Pe 13 noiembrie, Jane Birkin vine in Romania pentru un concert dedicat lui Serge Gainsbourg, cu unele dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul lui. Cu aceasta ocazie am stat putin de vorba cu Jane Birkin, despre Gainsbourg, despre muzica, dar si despre felul in care suntem priviti in Franta.

Jane Birkin interviu
Care a fost prima impresie pe care v-a lasat-o Serge Gainsbourg?

Teribila! Parea atat de arogant si de nepasator. Nu cred ca-si facuse o impresie mai buna despre mine, iar acest lucru s-a vazut!

Cum ati ajuns totusi sa va indragostiti de el?

Pentru ca mi-am dat seama ca totul era doar un bluf si ca avea o inima buna, doar ca era destul de timid, iar agresivitatea sa era o forma de protectie. Pentru ca-i era frica ca fetele il vor dezamagi intotdeauna, devenise ca un arici, numai ace, dar daca reuseai sa-l rostogolesti era moale, amuzant si un iubit extraordinar, cel mai bun...

Ne puteti spune povestea piesei Je t'aime... moi non plus, un cantec care a facut istorie si care a fost interzis in cateva tari?

Cantecul l-a scris (Gainsbourg) si l-a cantat pentru Bardot, cu care a avut o aventura timp de patru luni si de care era atat de indragostit incat i se facuse frica. Ea era casatorita cu Gunter Sachs, asa ca dupa ce a inregistrat piesa, l-a implorat pe Serge sa nu lanseze albumul... cantecul....

Apoi l-a parasit si un an mai tarziu, cand m-a cunoscut pe mine si ne-am indragostit in Venetia (vedeti inregistrarile mele pe pelicula de 8 mm), m-a auzit cantand si m-a rugat sa cant acea piesa.

Eram atat de speriata de gandul ca acel om divin sa fie inchis intr-o cabina de inregistrare cu o alta actrita, incat am spus "Da!". Am cantat piesa cu o octava mai sus decat versiunea cu Bardot, si am plecat s-o inregistram in studiourile Marble Arch din Londra. Restul e istorie!

Ce iubiti mai mult: filmul sau muzica?

Imi place sa fiu in contact cu oameni, muzica imi permite acest lucru. Dar regia si scrisul de scenarii au fost cele care m-au rasplatit cel mai mult.

Aveti un cantec preferat?

Piesa de pe coloana sonora a filmului West Side Story, piesele lui Serge: "Manon", "Melody", "Homme a la tete de chou", imi mai place Mahler, corurile de baieti, albumul fiicei mele Lou (Doillon).

De multe ori va folositi de muzica pentru a promova o cauza sociala, credeti ca tinerii artisti din vremurile actuale se implica cat ar trebui?

Oamenii fac asa cum simt. Tinerii vorbesc despre dragoste, e normal si etern. Multi depun "munca sociala" si promoveaza cauze sociale. Tinerii artisti se ocupa mai mult de acest lucru decat o faceau in zilele mele, au mai multa empatie.

Ce stiti despre Romania si ce parere aveti despre felul discriminatoriu in care Franta trateaza problema romilor de origine romana?

Despre Romania stiu ca este o tara foarte frumoasa si cu oameni frumosi, dar stiu si despre orfelinate si despre Ceausescu... In legatura cu discriminarea, ar trebui sa existe o lege europeana care sa le dea dreptul romilor de a-si stabili caravana in interiorul sau in afara unui oras, sa le ofere un spatiu in care sa faca acest lucru fara sa fie ilegali. Sa le permita copiilor lor sa vina la scolile noastre daca-si doresc acest lucru. Mi se pare ca Franta a avut un comportament scandalos in legatura cu o minoritate care ar trebui protejata cultural si "uman" si apreciata pentru istoria lor. Franta, dar SI alte tari nu au respectat drepturile omului, daca nu au facut chiar mai mult rau.

Jane Birkin et Serge Gainsbourg - Je T'aime... Moi Non Plus

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje