Interviu - Grimus, despre anul 2012 si Eurosonic

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Anul 2012 a fost unul excelent pentru trupa Grimus: au sustinut concerte la unele dintre cele mai mari festivaluri europene, au deschis unele dintre cele mai mari concerte din Romania, concertele din cluburile bucurestene sau clujene au fost intr-un numar destul de mare, iar anul s-a terminat cu o invitatie la un festival foarte important din Olanda - Eurosonic. Pentru Grimus, anul 2013 va incepe devreme, cu participarea la Eurosonic si cu posibilitatea de a castiga foarte multi fani, nu doar olandezi, ci din toata Europa. E clar ca Grimus e pe drumul cel bun, de a deveni una dintre cele mai apreciate trupe romanesti noi. Inainte de a incheia anul, am stat un pic de vorba cu Vali Rauca, in mare parte despre Eurosonic si anul 2012.Incepeti anul 2013 cu un concert la un festival din afara tarii, in Olanda, la Eurosonic. Ce stiti despre acest festival, ce asteptari aveti?

Intr-adevar, nu am participat pana acum la vreun festival care sa inceapă in luna ianuarie, dar ne bucura acest lucru. Speram ca e de bun augur pentru tot ceea ce se va intampla cu Grimus in anul 2013.

Din ceea ce stim, Eurosonic e mai mult decat un simplu festival, in paralel se desfasoara conferinte si intalniri intre oamenii din industria muzicala europeana, reprezentanti de festivaluri, booking agents, manageri de trupe, profesionisti in domeniul muzical.

Se fac planuri pentru anul in curs, se semneaza contracte, se fac petreceri, se socializeaza in diverse cadre. Practic, asa cum Clujul e conectat in intregime la TIFF pe toata durata festivalului, presupun ca acelasi lucru se intampla si cu orasul Groeningen in zilele in care se desfasoara Eurosonic Noorderslaag.

Ati vazut lineup-ul pentru 2013, aveti trupe ale caror concerte vreti sa le prindeti?

Asteptam cu nerabdare concertul celor de la Ewert and The Two Dragons, de a caror piesa, Good Man Down am devenit dependenti. De asemenea, am vrea sa nu ratam concertul letonilor Instrumenti. Sunt multe formatii foarte bune care participa anul acesta, nu am apucat sa le ascultam chiar pe toate. In masura in care ne va permite timpul, vom incerca sa ne delectam cu cat mai multe concerte in Olanda.Ati mai avut vreun contact cu publicul olandez pana acum? Le-ati pregatit ceva special?

Nu am mai avut contact cu publicul olandez pana acum, desi dupa deschiderea de la Red Hot Chilli Peppers am fost foarte laudati pe blogul muzical al unui olandez, care ne-a vazut pentru prima oara pe Arena Nationala si a tinut sa ne multumeasca :) 

Avem deja experienta publicului roman, englez, ceh, polonez, sarb, maghiar, bulgar, austriac si va fi o placere sa adaugam si publicul olandez pe aceasta lista. Dar stati linistiti, nu-l vom tortura pe vocalul nostru punandu-l sa invete piesa In a Glimpse in olandeza... Vom canta in maniera proprie piesele noastre de rezistenta dar si una sau doua piese noi-noute de pe albumul III pe care-l vom lansa in primavara. Va fi show-ul tipic Grimus, cu multa energie si cu Bogdan (vocalul) transformand scena si zona publicului in spatiul lui de joaca.

Anul acesta ati cantat la patru festivaluri mari: B'Estfest, Sziget, Rock For People si Exit. La care dintre acestea ati avut cel mai numeros public si care dintre aceste festivaluri v-a placut cel mai mult?

Au fost, intr-adevar, patru festivaluri mari, alaturi de deschiderile pentru trei trupe majore, Roxette, Placebo si RHCP. Fiecare dintre aceste participari a avut farmecul ei. La Exit am fost impresionati de amplasamentul superb al festivalului, de promptitudinea tehnicilor si de faptul ca am luat micul dejun la cativa metri de Axl Rose.

La Sziget ne-a placut mult grupul de romani care a venit cu tricolorul la concertul nostru, imensitatea festivalului si numarul impresionant de oameni angrenati in organizare.

La B'Estfest am avut ocazia de a canta pe o scena absolut uriasa, mai mare decat orice scena pe care am cantat vara aceasta, iar la Rock for People in Cehia am avut parte de probabil cel mai uluitor public din toata existenta noastra ca trupa, din primul minut al concertului nostru pana dupa bis, iar oamenii ne strigau numele chiar si la cateva ore dupa ce am terminat concertul si am iesit la plimbare in zona festivalului.

Pe langa aceste festivaluri ati mai deschis si numeroase concerte mari de la noi din tara: Placebo, Roxette si Red Hot Chili Peppers. Banuiesc ca la RHCP ati avut cel mai numeros public in fata caruia ati cantat vreodata, cum a fost aceasta experienta (noi am fost acolo si nu ni s-a parut ca ati avut emotii nici macar pentru o clipa, v-a iesit perfect)?

Probabil veti fi mirati, dar emotiile cele mai mari nu au fost la RHCP, unde eram deja rodati dupa o vara foarte tare din punct de vedere al concertelor. Momentul in care, pentru o clipa, am simtit ca imi sta inima a fost acela in care, in timpul concertului din deschiderea formatiei Placebo, Bogdan a venit la mine in timpul unei piese si mi-a spus sa ma uit in dreapta scenei, unde Brian Molko se uita la noi si dadea din cap pe ritmurile piesei noastre.

Placebo e una dintre cele 3 trupe carora le datorez existenta formatiei Grimus, si pentru mine acest lucru a insemnat enorm. Bineinteles, o altfel de emotie am simtit in fata a peste 45.000 de oameni pe Arena Nationala, unde publicul ne-a sustinut inca din primul moment, ceea ce a contat enorm. A mai fost si cererea in casatorie in timpul piesei In Your Eyes, o explozie de emotii pozitive, o intarire a sentimentului de ''aici si acum'' irepetabil.

La Roxette a fost mandria de a canta acasa, in fata a 30.000 de clujeni, si sentimentul ca vom apartine mereu acestui oras unde ne-am format.

Difera un concert de festival de un concert din deschiderea unei trupe mari?

Pentru noi nu. Uneori, in timpul concertelor, tindem sa uitam unde ne aflam, pentru ca intram intr-o stare care nu depinde de nimic altceva decat de ceea ce se intampla intre noi pe scena.Ati vorbit/interactionat in backstage cu membri trupelor ale caror concerte le-ati deschis?  Sau cu artisti de la festivalurile la care ati participat?

Da. Total fugitiv cu Flea, si aproape deloc cu cei de la Roxette. Cel mai politicos, deschis si lejer a fost Brian Molko, el ne-a laudat, stia ca noi am am avut mai multe piese nr.1 la Radio Guerrilla, pentru ca s-a ocupat personal de alegerea noastra in deschiderea Placebo la Bucuresti, si ca tot omul, s-a documentat. A fost unul dintre acele momente la sfarsitul caruia nu-ti mai doresti nici macar sa faci poza cu artistul preferat, pentru ca te simti implinit, si cea mai mare dorinta din adolescenta  ta s-a indeplinit.

Anul acesta ati intrat si in The European Talent Exchange Program (ETEP), cum credeti ca o sa influenteze acest lucru viitorul trupei?

Cu siguranta ca va influenta evolutia trupei, deja se simte expunerea de care am avut parte datorita acestui program. Cel mai elocvent exemplu in acest sens e preluarea de catre site-ul oficial Placebo a anuntului ca vom participa la Eurosonic datorita punctajului CETEP obtinut din participarea la festivaluri mari vara aceasta.

Pentru 2013 pregatiti si un album nou. Ne puteti spune cateva detalii despre acesta? Veti canta piese noi la Eurosonic?

Probabil ca vom canta una sau doua piese de pe viitorul album in Olanda. Tocmai am terminat de inregistrat vocile si piesele suna foarte bine. Ne place sa credem ca acesta va fi albumul de maturitate Grimus. Speram sa va placa si voua in primavara, cand il vom lansa.

The English version of the interview for the Eurosonic public.

The year 2012 was an excellent one for Grimus: they have given concerts at some of the biggest European festivals, they have opened some of the biggest concerts in Romania, they had a big number of club concerts in Bucharest and Cluj and the year ended with an invitation to a very important festival in the Netherlands - Eurosonic. For Grimus, 2013 will begin very soon with the Eurosonic participation and the opportunity to win many fans, not only Dutch, but throughout all Europe. Clearly, Grimus is on the right track of becoming one of the most appreciated Romanian new bands. Before 2012 ended, we spent a little time chatting with Vali Rauca from Grimus, mostly about Eurosonic and 2012.You start 2013 with a concert at a festival outside our country, in the Netherlands, at Eurosonic. What do you know about this festival, what are your expectations?

Indeed, we have not yet participated in any festival that starts in January, but we are very happy about it. Hopefully it will be a good sign for everything that will happen to Grimus in 2013. From what we know, Eurosonic is more than just a festival, it has parallel meetings between people from the  European music industry, representatives of festivals, booking agents, band managers, music professionals etc.

Plans for 2013 festivals are being made, contracts are being signed, there are lots of parties, people from the European music industry are getting to know each other better. Basically, it’s like whant happens in Cluj during the TIFF festival, I assume that the same thing happens with the city Groeningen on the days that Eurosonic Noorderslaag occurs.

Have you seen the lineup for Eurosonic 2013, are there bands whose concerts you don’t wanna miss?

We look forward to the concert of Ewert and The Two Dragons, we became addicted of their song, Good Man Down. We also do not want to miss the concert of  the Latvian band Instrumenti. There are many good bands participating this year, we didn’t even had the time to listen to them all. To the extent that time permits us, we will try to enjoy as many concerts as we can in the Netherlands.


sursa foto

Have you had any contact with the Dutch public before? Have you prepared something special for this occasion?

We had no contact with the Dutch public so far, although after the opening for Red Hot Chili Peppers we were very praised by a Dutch music blogger that saw us for the first time on the National Stadium from Bucharest and wanted to thank us :)

We have already experience with the Romanian, English, Czech, Polish, Serbian, Hungarian, Bulgarian, Austrian public and it will be a pleasure to add the Dutch public on this list. But rest assured, we will not torture our vocal putting him to learn parts of In a Glimpse in Dutch ... We’ll  sing our best known songs in their own way, but also one or two brand-new songs from the third album which will be released in the spring of 2013. It will be a typically Grimus show, with lots of  energy and Bogdan (vocals) transforming the stage and the zone in front of the stage in his playground.

This year you’ve played at four big festivals: B'ESTFEST, Sziget, Rock For People and Exit. At which of these festivals did you have the largest public and which one did you liked the most?

There were, indeed, four great festivals, with openings for three major bands: Roxette, Placebo and RHCP. Each of these had its charm. We were impressed by Exit’s superb location, the  promptness of the techniques and also by the fact that we had breakfast a few feet away of Axl Rose.

At Sziget we liked the Romanian group who came to our concert with a very big Romanian flag, the immensity of the festival and the impressive number of people involved in its organization.

At B'ESTFEST we had the opportunity to sing on an absolutely huge stage, bigger than any stage we played this summer. And at Rock for People in Czech Republic we had probably the most amazing public from our existence, from the first minute of our concert until its end, and people were shouting our name even a few hours after we finished the concert and went for a walk in the festival area.

Interviu - Grimus, despre anul 2012 si Eurosonic Interviu - Grimus, despre anul 2012 si Eurosonic

Besides these festivals you opened lots of big concerts in Romania: Placebo, Roxette and Red Hot Chili Peppers. I guess at RHCP you had the largest audience in front of whom you have ever played, how was that experience (we were there and it seemed like you had no emotions, not even for a moment, everything came out perfectly)?

You might be surprised, but our biggest emotions were not at RHCP, there we were already very prepared after a summer with lots of great concerts. The moment I felt like my heart was about to stop beating was during the opening concert for Placebo. At one moment Bogdan came to me during a song and told me to watch in the right of the scene, where Brian Molko was looking at us and shaking his head to the rhythm of our song.

Placebo is one of the 3 bands to whom we owe our existence, and for me it meant a lot. Of course, I felt a different emotion in front of over 45,000 people on the stage from the National Stadium, where the public has supported us from the very first moment, and that mattered enormously. There was also the marriage proposal during the song In Your Eyes, which was a burst of positive emotions, a greater sense of ''here and now'' that is unrepeatable.

At Roxette it was the pride of playing at home in front of 30,000 people from Cluj, and the great feeling that we belong to the city where we have started.

How does a festival concert differ from an opening concert for a big band?

For us it doesn’t. Sometimes during concerts we tend to forget where we are, as we enter a state which does not depend on anything other than what happens between us on stage.

Have you talked / interacted in the backstage with members of the bands whose concerts you've opened? Or with artists from the lineup of the festivals where you’ve played?

Yes. In a hurry with Flea and almost not at all with Roxette. The most polite, open and natural was Brian Molko. He praised us, he knew we had more No. 1 songs on Radio Guerrilla, because he personally chose us for the opening of Placebo concert in Bucharest. It was one of those moments at the end of which you no longer want to take your picture with your favourite artist because you already feel fulfilled, and your greatest desire from when you were a kid came true.

This year you entered in the European Talent Exchange Program (ETEP), how do you think this will influence the future of the band?

It will certainly influence the evolution of the band, we already feel the exposure we had due to this program. The most striking example of this is that the Placebo official website announced that we will participate at Eurosonic due to CETEP score obtained from the participation at major festivals this summer.

In 2013 you will release a new album. Can you reveal us some details about it? You will sing new songs at Eurosonic?

Perhaps we’ll sing one or two songs from the upcoming album at the concert in the Netherlands. We just finished recording the voices and everything sounds great. We like to think that this will be the album of maturity for Grimus. We hope you’ll also enjoy it in the spring, when it will be released.

Grimus - In a Glimpse

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje