Interviu: Ash Koosha - Take It Easy Hospital

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre Take It Easy Hospital v-am mai povestit cand a venit vorba de filmul No One Knows About Persian Cats, unde sunt personaje principale. Este vorba de doi tineri din Iran care, dupa ce au participat la documentarul "cam" ilegal facut de Bahman Gobadhi, au reusit sa plece in Marea Britanie unde acum fac muzica asa cum vor, fara restrictii. Despre film, Iran si muzica am vorbit cu ei, in asteptarea concertului de pe 11 februarie din Control.

take it

A fost greu sa va hotarati sa fiti personajele principale in filmul lui Bahman Gobadhi? Presupun ca a implicat ceva riscuri.

Bahman a fost prima persoana care s-a apropiat in profunzime de fenomenul muzicii underground din Iran si nu ne-am gandit de doua ori inainte de a fi parte din aceasta. L-am intalnit prin Babak Mirzakhani (Mirza in film) cand incepuse sa se gandeasca la film. Ne-am intalnit de cateva ori si i-am impartasit din experientele si sentimentele noastre.

Cum au decurs filmarile? Stiu ca s-a filmat foarte repede si ilegal.

Da, filmul s-a facut foarte repede cu o echipa foarte mica. Filmarile au durat 17 zile. Dimineata eram intr-o locatie, seara in alta. Toate locurile unde am filmat erau reale, asa ca nu era nevoie de prea mult timp pentru set-up. Toata lumea stia pe toata lumea. E o comunitate mica, muzicienii se stiu intre ei, cateodata ajung sa repete in acelasi studio.

Take it easy hospital!

Am vizitat Iranul
acum cateva luni si am vorbit cu cativa tineri despre film. Unii dintre ei spuneau ca filmul e un pic exagerat, "pentru festivaluri", altii ca este expresia perfecta a realitatii si a ceea ce simt ei. Voi ce credeti? Cum e scena muzicala underground din Iran?

Filmul arata dificultatile reale prin care trec muzicienii in Iran si lupta pentru a putea sa faci ceea ce vrei. E din punctul nostru de vedere, poate altora nu li se pare la fel. Probabil ca nu exista un singur fel de a vedea lucrurile. Filmul arata, de exemplu, cat de greu e sa ai o camera antifonata unde sa repeti sau cat de greu e cu autoritatile.

Cum ati plecat in Anglia? Cum s-au schimbat lucrurile fata de cand erati in Iran?

Am fost invitati sa avem un concert in Manchester, asa am iesit din tara. Viata in afara Iranului nu e nici mai buna nici mai rea, e doar diferita. Vezi altceva cand te trezesti dimineata, te urci intr-un autobuz diferit si treci pe langa alti oameni. Toate aceste elemente, mai mici sau mai mari, te afecteaza.

Londra e un oras foarte diferit si asta te afecteaza. Si Londra si Teheran sunt doua orase mari care au foarte multe in comun - mult trafic, beton si oameni grabiti. Traim intr-o lume globalizata, unde inveti foarte multe despre altii fara sa traiesti in acelasi oras, dar totusi asta ajuta foarte mult.

A spune ca arta este "nationala" e gresit. Nu alegi locul unde te nasti dar alegi muzica pe care o faci. Arta vine din cele mai intime sentimente ale oamenilor si ea poate fi inteleasa si simtita de oameni din toate colturile lumii.

In Iran, am cunoscut oameni extrem de calzi, de prietenosi, de.. umani, diferiti de cei din Europa. Nu va e doar de ei? De fapt, de ce va e dor?

Ne e dor de foarte multe lucruri. Oamenii, strazile, prietenii - toate erau altfel acolo. Nu e un joc al pierderii/castigului cand pleci din Iran. Lumea este atat de diferita si e pacat sa nu o experimentezi.

Spune-mi mai multe despre Take It Easy Hospital.

Numele vine de la un spital din SUA, de dupa al doilea razboi mondial, facut pentru soldatii afectati emotional de razboi. Nu exista tratament medicamentos pentru ei, ci pur simplu trebuia s-o ia usor si s-o lase sa treaca. Asa ne simtim si noi in Iran. Take It Easy Hospital s-a format in urma pe baza unor ambitii si idealuri comune in ceea ce priveste arta si muzica. Repetam in studiouri ca cele din film, a face muzica e un moment emotional cand oamenii se aduna si isi impartasesc sentimentele. E greu de pus in cuvinte.

Crezi ca filmul si muzica voastra pot schimba perceptia pe care o are lumea occidentala despre Iran? Nu multi banuiesc ca aici se ascunde o cultura underground extraordinara.

Da, este un mare pacat. Luam de adevarate lucrurile pe care ni le serveste media. Filmul este un punct de plecare minunat.

Planuri de viitor?

Tocmai inregistram un nou album. Cateva piese se vor auzi in premiera la Bucuresti.

Ce parere aveti de venirea voastra in Romania?

Suntem foarte fericiti ca avem ocazia sa impartasim muzica noastra cu voi si sa vedem un loc unde nu am mai fost niciodata.

Asculta pe MyspaceNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje