Trompetistul norvegian Nils Petter Molvær la Bucuresti - inchide ochii si intra in trip

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Joi, 29 octombrie. Ora 19.30. Sala Radio. Am venit sa il auzim pe trompetistul norvegian Nils Petter Molvær.

Muzicianul este unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

Se face intuneric. Urca pe scena, alaturi de trupa lui: un tobosar (si ce tobosar, a fost highlightul serii pentru noi), un chitarist, un pianist care canta si la chitara. Si-ncepe tripul.

Lumina e stinsa, sala e pe jumatate goala, te simti ca intr-o coloana sonora din filmele lui Wong Kar Wai. Noi suntem in Chungking Express. Poti sa inchizi ochii si sa meditezi. Poti sa te uiti la luminile albastre, rosiatice, la figura lui Nils cand canta la trompeta, la tobosarul extrem de talentat, caruia, la un moment dat i s-a stricat una din tobe. A continuat, ce sa faca?

La show-urile lui Molvaer, reflectorul nu pica pe cineva anume. Sunt o echipa buna, sunt toti acolo, isi paseaza trairile de la unul la altul. Pacat ca nu ati venit mai multi. Sunetul a fost impecabil, la fel si starea noastra din timpul concertului.

Muzica lui e facuta sa fie ascultata cu ochii inchisi - asta am simtit sa facem in cele mai multe momente. Ritmurile coboara, urca, se duc intr-o isterie placuta si inapoi intr-un solo suav de trompeta, tobele tin mereu bataile inimii, ele dau tonul si tot ele stiu cand sa dispara complet.

Nu e nimic prea mult. Nimic fortat. Nimic exagerat.

Au nordicii astia un fel de a fi in muzica...Nu-i intereseaza de aplauze, de public, ei se simt bine pe scena. Ei intre ei. Si tu intri sau nu in povestea lor. Sau, mai bine, ramai in povestea ta folosindu-te de muzica lor drept coloana sonora.

Nici nu stim cand a trecut timpul.

Am iesit afara la "tigara de dupa", unde oamenii isi impartaseau din trairile pe care le-au simtit.

"A fost frumos, imi zice un prieten tobosar, dar ma asteptam la mai mult. Nici nu stiu sa iti spun la ce. Mi s-a parut ca Nils-asta s-a simtit un pic inconfortabil pe scena. Dar da, sunetul a fost impecabil."

Poate ca Nils-asta se astepta si el sa aiba sala ceva mai plina. 

Oricum aplauzele au fost intense si pline, iar bis-ul a fost un act in sine. (Pre)Lung si intens.

 

BACKGROUND

Concertul face parte din turneul de promovare al celui mai nou album, Switch.Nils Petter Molvær este un compozitor, trompetist si producator norvegian, dar asta nu se simte in atitudinea lui de pe scena. E modest si stie sa lucreze in echipa, sta in povestea lui si nu incearca sa impresioneze pe nimeni.

Switch, albumul solo lansat in primavara acestui an, este consoderat de criticii muzicali apogeul cautarii echilibrului perfect intre sintetic si organic.

Este un album pe care Molvær suna neobisnuit de relaxat:

Am purtat niste batalii interioare in drumul meu spre acest rezultat, spune Molvær. Cand am terminat de inregistrat aveam peste 150 de minute de muzica, pentru care trebuia sa gasim o directie. Este un fel de tribut adus lui Joni Mitchell, in special in titlurile pieselor, care sunt o aluzie directa la versurile ei.”

PS: Draga Nils & band, 

Multumim pentru cea mai interesanta coloana sonora de final de octombrie. Ne-a placut, am meditat, am inchis ochii, am simtit ce era de simtit. Si-am rezonat. Mai vrem, mai venim.

 
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje