Sigur Ros - o experienta viscerala, sexuala, intima si tulburatoare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am ascultat Sigur Ros si am devenit fani Sigur Ros, inca de la radacinile personalitatii noastre muzicale. Sigur Ros a fost catarsis, proiectie, suferinta si umanitate, pierdute si recreate intre versuri care nu au fost date lumii sa fie intelese.

Sigur Ros a sustinut noaptea trecuta, primul concert in Romania, in cadrul festivalului Electric Castle. Din momentul aparitiei (2004), pana in prezent trupa post-rock a obtinut cu fiecare album lansat, cele mai bune critici, asigurandu-si pentru totdeauna locul in istoria muzicii.

IMG_7799.jpg

Peste faptul ca Sigur Ros foloseste in mare parte din piese, Vonlenska, un limbaj neinteligibil, dar inspaimantator de visceral, ne ofera un principiu frumos despre limbaj: vocalul are abilitatea de a deveni un nou instrument, care poate fi asimilat de oricine.

Am crezut atat de mult timp ca am inteles Sigur Ros, dar nu am stiut nimic. Aseara am ascultat pentru prima oara cu adevarat trupa Sigur Ros.

Spectacolul a fost creat ca un concept aflat la intersectia intre muzical, vizual si psihologic.

Concertul a inceput cu trupa intr-o instalatie ca intr-o cusca, cu un vizual celest si intro progresiv care a luat prin surprindere fanii ultra entuziasmati sa-si asculte trupa preferata. Publicul a devenit solemn, transpus prin impactul instantaneu si prezenta puternica, apoi, gardul a inceput treptat sa se ridice.  

Dezvaluirea completa, ridicarea totala, tipetele vikinge au invocat ploaia, care a aparut ca si cum ar fi fost regizata. 

Atunci intreaga lume a aflat ca Sigur Ros sunt cu adevarat stapani ai misticismului.

13654206_10153813415001295_25961412597730830_n.jpg
Foto credits: Adi Bulboaca

Tot concertul a fost ghidat de ei, oamenii nu s-au putut misca, desi aveau suficient spatiu, s-au predat complet (poate pentru totdeauna), intrucat timpul a devenit conventie.

La inceput au invocat tristetea, lumea s-a prabusit si a suferit, a plans, fiecare tragand din durerea in vonlenska, propria poveste, tradusa perfect. Suferinta s-a transformat in tristete, apoi in nostalgie, pana la final, devenind de fapt intelepciune si maturizare cu loc pentru speranta si lumina.

Fiecare persoana a asimilat atfel concertul, toti simtind totusi exact aceeasi evolutie, dupa cum aveam sa aflam in urma discutiilor de dupa concert.

Unii si-au vazut primele iubiri, apogeurile tuturor suferintelor din viata lor, momente declansatoare din parcursul vietii.

Cel mai emotionant aspect al concertului a fost ca in momentele scurte de detasament, sa observam felul in care se atingeau oamenii din jur. Lasand deoparte orice conotatie, era vorba de atingere pura, umana, ca atunci cand simti nevoia sa spui unei persoane ca "totul va fi bine sau "sunt alaturi de tine" si cuvintele par lipsite de valoare. Oamenii erau impreuna, unii pana la lacrimi.

Nu a existat bis, pentru nu poate exista bis; e ca atunci cand ajungi la finalul unei carti si te simti pierdut, abandonat, dar nu mai poate exista un nou capitol doar pentru ca ai ramas flamand. Sigur Ros intra in aceasta categorie de arta. Intr-un act disperat si egoist fanii au cerut bis-ul, dar nu l-au primit caci nu ar fi avut cum sa existe. Cercul fusese deja inchis.

Nimeni nu a putut vorbi dupa, asimilarea va dura probabil mult timp de acum incolo.

Sigur Ros in concert este o experienta viscerala, intima, sexuala si tulburatoare care depaseste orice asteptare. Este de geniu cu capacitate extraordinara de a patrunde in constient si subconstient incat ne sperie. Ma sperie.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje