O seara frumoasa de jazz intr-o seara calda de mai la ArCub cu trupa Elevation

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Muzica jazz fie iti place, fie nu-ti place. Iar daca ar fi sa-ti doresti sa o intelegi cu adevarat iti trebuie, cred, o anumita sensibilitate si liniste interioara.

Din punctul meu de vedere jazz-ul se desprinde usor de tot ce inseamna muzica si se dezvolta (s-a dezvoltat pana acum), intr-un mediu destul de ermetic. In Romania nu exista atat de multi iubitori de jazz, fani inraiti care sa mearga la concerte pentru ca le place si nu pentru ca e ceva nou si, uneori, poate chiar cool.



Aseara la Elevation in ArCub ma gandeam: Oare cum ar trebui sa abordez acest gen muzical, pe care-l ascult atat de rar, spre deloc, in incercarea de a intelege ceva sau chiar indragi ceva din tot ce se intampla pe scena?

Cred ca am gasit o cale si cred ca e aceeasi care ma ajuta sa inteleg orice forma a artei. Trebuie sa te desprinzi usor de tot ce e in mintea ta si sa te lasi purtat de notele muzicale.

Jazz-ul in mare parte e o combinatie de sunete care de multe ori pot parea neprietenoase auzului dar daca te relaxezi destul de mult si intri intr-o stare anume si mergi pe acorduri vei descoperi ca deschide usi nebanuite in interiorul tau. De altfel, manifestarile culturale, de orice natura, fac asta. Tocmai de aceea e important sa-ti aloci timp si pentru astfel de lucruri, pentru ca deschid in tine portite nestiute.



Lasand partea boema si filozofica (oarecum) a vietii, concertul de jazz de aseara din ArCub, a reusit sa miste publicul si sa-l treaca prin stari diferite de la inceput pana la sfarsit.

Timp de o ora si jumatate, Elevation, trupa de jazz din New York din care face parte si pianistul de origina romana Lucian Ban, a sustinut un concert extraordinar pe scena ArCub Bucuresti.

Lucian Ban si Elevation au concertat pentru prima oara in Timisoara pe data de 26 mai, concert despre care presa locala a scris ca a fost superb, artistii fiind apaludati si apreciati de public. In Bucuresti au mai cantat si in noiembrie 2011 si aprilie 2013, tot la ArCub, concertele fiind un real succes.

Pianistul si compozitorul Lucian Ban este considerat in NYC ca fiind: "one of the most gifted and talented pianist to come to NY in the past decade" (Bruce Lee Gallanter, critic de jazz). The Hans Koller Foundation l-a nominalizat de doua ori in 2005 si 2006 la Best European Jazz Musician.



Alaturi de Lucian Ban pe scena au fost: Abraham Burton (saxofon tenor), Brad Jones (bas), Nasheet Waits (tobe). Trupa Elevation se afla in turneu momentan.

Concertul a fost compus in mare parte din momente de improvizatie, care au scos in evidenta talentul muzicienilor si pasiunea lor pentru muzica jazz. Publicul a fost adus la extaz si apoi readus la o liniste relaxanta.

Elevation combina cu succes elemente de jazz modern si avangarda iar acest lucru se poate simti usor inca de la primele melodii.



Publicul de aseara a reactionat bine la ce s-a intampla pe scena, s-a aplautat iar domnul de langa mine parea incredibil de incantat, dansand tacut pe scaunul lui. Un iubitor de jazz nu-si poate tine niciodata genunchii nemiscati cand pe scena acordurile de bas, tobe si saxofon isi arata maretia.

Mai multe poze din concert aici.



Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje