Minunata calatorie a trompetistului Ibrahim Maalouf la Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Trompetistul libanez Ibrahim Maalouf, cel care ridica sali intregi in picioare si este aplaudat minute in sir, a venit in premiera la Bucuresti, in cadrul evenimentului Jazz Night Out, pe 19 Noiembrie, la Sala Radio.

Sunt unii oameni pe care ii simti aproape din prima, care vin, iti spun 3 vorbe si te fac sa lasi garda jos. Ibrahim e genul ala de om, numai ca, artist fiind, nu s-a limitat la 3 vorbe.

English or french?

Jumatate de sala a zis english, cealalta french, rasete.


Foto: Paul Voicu

A urcat pe scena in costumul lui negru cu incaltamintea de un alb imaculat, a lasat microfonul ambasadorilor Frantei si Libanului, apoi a tinut cateva momente de liniste, de reculegere pentru victimele din Colectiv. Un minut intreg si intens, in care am stat cu totii in picioare, am inchis ochii si ne-am simtit unii pe altii.

Music has to unite us all.
Before we start to party,
a moment of silence.

Apoi a continuat calatoria, caci da, Ibrahim nu a venit (doar) sa cante sau sa isi prezinte un act artistic, ci a venit cu un mesaj: Mesajul povestilor din spatele melodiilor pe care le canta live cu prieteni, nu cu executanti.

Povestea incepe cu inspiratia celui mai recent album, Kalthoum - ce porneste de la opera divei egiptene Umm Kulthum, cea mai cunoscuta voce a lumii arabe, care i-a marcat copilaria.

Un prieten din Siria (traieste la Paris, repara chestii, a fost campion la judo pe vremuri)

...a urcat pe scena si a reinterpretat (transpus in jazz) cele 1001 de nopti ale divei egiptene.

Albumul este structurat intr-o maniera non-europeana, despre care ne-a povestit la microfonul care se tot intrerupea si care a starnit multe hohote de ras. Dupa ce l-a schimbat de vreo 2 ori, a zis: Lasati asa, iau microfonul meu de trompeta, poate asta merge. Evident s-a-ntrerupt si acela.

Kalthoum

1.  "Introduction"    3:54
2.  "Overture I"    4:46
3.  "Overture II"    3:33
4.  "Movement I"    6:41
5.  "Movement II"    7:26
6.  "Movement III"    15:20
7.  "Movement IV" 10:15

Ceilalti prieteni: Frank, Rick, Scott & Clarence

Si-a invitat apoi echipa pe scena: Frank Woeste (pian), Rick Margitza (saxofon), Scott Colley (bas) si Clarence Penn (percutie) si a inceput Introduction.

Armonia lor muzicala se transpune si in schimbul de priviri de pe scena: Ibrahim e mandru de ei, iese periodic din peisaj si le pune in valoare solo-urile. Ii priveste cu mandrie. Si-i tare frumos sa vezi asta pe scena asa natural si firesc. Oameni care se plac si se admira reciproc.

Fiecare instrumentist si-a demonstrat maiestria intr-un moment doar al lui, pus in valoare de colegi.

Tobosarul Clarence este un munte de ritm si vitalitate, simte fiecare bataie prin toti porii. E magic. Contrabasistul Scott e patruns de notele pe care-si danseaza mainile pe corzi, iar saxofonistul Rick aduce unduirea aia senzuala. Ca sa nu mai zic de pianist, care-i si haios, canta ludic la clapele pianului si schimba priviri ghiduse cu Ibrahim.

Cat despre Ibrahim, pe langa talentul magic de trompetist talentat, e tare cald ca om, se simte din voce si din modul in care isi alege cuvintele, din privire si limbajul nonverbal. Mai ca iti vine sa il scoti la o cafea sa stati la povesti sa iti zica ce a mai visat si ce i s-a mai intamplat. "Haz de necaz" pare genul lui de motto.


Foto: Paul Voicu

O supriza la inceput, una la final

Pai se putea sa incheiem povestea fara prietenul din Siria cu care a tinut un duet?

Si se putea sa nu ridice sala in picioare de mai multe ori?

Nu se putea.

A fost cu ropote de aplauze, rasete, iar aplauze, toata lumea ridicata in picioare, bis de 2 ori si...highlightul serii:

Eu cand vreau sa fluier...

Melodia cu fluierat. Hai cu publicul, stiti sa fluierati? Hai, facem o proba. Per-fect. Hai si cu pianul. Da' hai si cu trompeta.

E placut sa vezi barbati la costum, femei in rochii elegante, fotografi, studenti (si cate si mai cate tipologii) - toti fluierand la unison.

Sa pleci inconjurat de zeci de oameni care fluiera si zambesc, mai rar asa ceva.


Foto: Paul Voicu

In loc de final, niste Palmares:

Ibrahim Maalouf este profesor de improvizatie  la Conservatorul din Paris; a castigat Premiile "Revelatia anului” la Victoire de Jazz si "Cel mai bun artist World Music la French Awards, anul trecut, iar printre numele mari cu care a colaborat se numara si Sting. Ah, apropo, concertul a fost SOLD OUT.

N-avem final, dar avem un

PS: Cel mai sincer
Și mai amuzant
Trompetist din lume
Se numește
Ibrahim

Vezi mai multe poze aici

Alte concerte din cadrul evenimentului Jazz Night Out

Brad Mehldau Trio – 26 noiembrie, Sala Radio

Antonio Sanchez & Migration - 6 decembrie, Sala Radio
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje