Lazy Monday - Omelette, Public Service Broadcasting, James: energie pura, dans cu publicul si bis prelung

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Teatrul de Vara din Herastrau. Atmosfera chill, Lazy Monday adica 3 concerte intr-o singura seara: Omelette, Public Service Broadcasting si James.

Coada la bere, merge repede. Incepe concertul Omelette, oamenii stau la socializare / bere / nachos, Dez e eclectica in ochelarii ei de soare, Alin se misca psihedelic, e un vibe bun.

Pentru cei care au deschis mai tarziu televizorul, Omelette este o trupa de synth-pop/ synth-punk cu influente din anii 80 si cu accente electronice personale moderne.
Membrii trupei sunt Dez (voce si compozitie), Alin Zabrauteanu (compozitie si sound production), Vali Chincisan (artist vizual).

Uite si-un clip.

Intra cei de la Public Service Broadcasting in costumele lor de "profesorasi" de te holbai la ei cu drag si te gandeai "Bai, nu or muri de cald?".

Eleganti, modesti, cu un sunet impecabil cinematic si vocile inregistrate, trupa e ca o naveta spatiala care calatoreste in trecut pentru a-l umple cu sunetul viitorului.

Baietii au fost pe scene mari precum Glastonbury, Bestival SWSW sau Green Man. E o placere sa ii asculti si sa te uiti la proiectiile lor.

Willgoose e chitaristul si creatorul grupului, pe baterist il cheama Wrigglesworth, iar in aparitiile live, sunt insotiti de basistul JF Abraham si VJ-ul Mr. B.

Show-urile cinemascopice ruleaza pe fundalul video oferit de arhivele Institutului Britanic de Film. Sample-urile din filme informative prafuite si materialele de propaganda sunt mixate cu o doza consistenta de sarcasm (care merge perfect cu straight face-ul de pe scena) spre a "preda lectiile trecutului prin muzica viitorului".

Aplauze. Ridicat in picioare de pe scaune. Chiuieli. Multumiri. Frumos.

James. Ce om, Doamne, ce om!

Inainte de orice, trebuie sa mentionam ca baietii de la James au o istorie de mai bine de 30 de ani, cu 14 albume de studio si peste 25 milioane de albume vandute in intreaga lume. Hituri precum Sit Down, Laid,  Come Home, She’s A Star sau Getting Away With It (All Messed Up) au inundat ani la rand topurile radiourilor alternative si "seratele dansante" de prin apartamente.

Bon. Asteptam sa se lase seara ca sa inceapa show-ul pentru care lumea se inghesuie cat mai in fata. Vizibilitatea e buna, oriunde te-ai afla. Supraetajarea asta isi face treaba. Nu trece mult timp si se urca trupa pe scena cu al lor solist Tim Booth care se unduieste dansand tribal. Lumea urla si aplauda. Energie pura inca de la prima piesa.

Fun Fact: Putini sunt cei care stiu ca in primul an de existenta, trupa a avut 7 denumiri total diferite: Venereal, the Diseases, Volume Distortion, Model Team International, Model Team si Tribal Outlook. La putin timp dupa alaturarea solistului Tim Booth au ajuns la numele de James. Booth a fost invitat initial sa se alature trupei in rolul de... dansator, fiind rapid promovat ca solist.

Ce a urmat dupa, e o dementa totala combinata cu oameni care danseaza din tot sufletul, canta, aplauda si urla de entuziasm. Ne incadram si noi in aceasta categorie. Cine a mai stat sa isi noteze in ce ordine a cantat piesele, cate noi, cate vechi, e complet irelevant.

 

Ne-am aruncat gentile pe jos, am pus mobilul pe silentios si ne-am james-ciat pana in maduva oaselor.

Tim vine in public, danseaza cu noi, se urca pe scaune, un tip il pupa pe chelie, isi pune mana pe inima, ii sclipesc ochii, ne povesteste despre piese, despre moarte, despre pierderi, face o pauza pentru o balada acustica, vine inapoi in public, canta din toti plamanii, nu greseste o nota in timp ce face slalom printre scaune, nu se aude niciun gafait, omul asta e perfect - te gandesti periodic in timp ce ti se face din ce in ce mai drag.

Introduce in discurs si dorinta de a se legaliza casatoriile intre persoane de acelasi sex. Ne prezinta cateva din piesele noi. Publicul urla ca nebunul tot la cele vechi, e normal, nici nu stii cand trece timpul, nu stii cat e ceasul si nici nu iti pasa, nu mai vrei sa vorbesti cu nimeni - doar sa dansezi si sa il urmaresti cu privirea pe Tim.

Se termina. Baietii ies de pe scena. Bis. Asa un bis nu am mai auzit de ani de zile. Toata lumea urla si aplauda, ma uit in jur, nu e nimeni care sa stea impasibil.

James se intorc. Getting Away With It (All Messed Up). Delir. Inca o piesa. Dans. Energie pura. 2000 de oameni aplauda din tot sufletul.

Fanii raman dupa. Tim iese la autografe. Energie pura. Sa nu imi zici ca n-ai fost acolo, atata magie ai pierdut!

In loc de final

Istoricul James e unul zbuciumat. Dupa mai bine de 19 ani de existenta, in anul 2001, membrii trupei au decis sa ia o pauza. O pauza care s-a transformat intr-o despartire de sase ani. In 2007 Booth isi anunta revenirea alaturi de trupa pentru o serie de concerte live. Mai tarziu, tot Booth a recunoscut ca intalnirea la un jam session cu Glennie si Gott, din care s-au nascut noi piese, l-a facut sa isi doreasca revenirea. Si bine au facut. Chapeau bas.
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje