Eurosonic 2016, ziua 1 - Chloe Martini, Carnival Youth, Alina Orlova si altii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dupa decernarea premiilor EBBA 2016 ne-am grabit sa prindem cat mai mult din concertele primei zile de Eurosonic si, in acelasi timp, am vrut sa bifam cat mai multe trupe din Europa Centrala si de Est, pentru ca editia din acest an s-a concentrat pe promovarea acestora.

Astfel, am inceput cu Chloe Martini (Polonia), a carei muzica a fost perfecta pentru a ne mai incalzi, dupa ce am inotat un pic prin ploaia olandeza de iarna.  

Chiar daca nascuta in Varsovia, muzica ei pare mai degraba compusa pe plaje insorite si pline de femei frumoase, in bikinii - o obsesie care se regaseste in majoritatea clipurilor sale.

La Eurosonic a venit echipata cu o chitara bass, clape, dj set si o solista cu o engleza perfecta si o voce care te trimitea, din nou, cu gandul la locuri mai insorite.

Ca live performance nu a stralucit, fiind destul de retrasa si apatica atunci cand nu avea solista la inaintare, dar muzica pe care o face este un soundtrack perfect pentru starile chill, de visare.   

Eurosonic 2016, ziua 1  Eurosonic 2016, ziua 1
C
hloe Martini, in spate, la chitara

Am fugit inainte de terminarea concertului, pentru a avea posibilitatea de a prinde cate putin din concertele cat mai multor artisti.

Asa ca am ajuns la ultimele doua piesa de la Fallgrapp (Slovacia), o combinatie foarte interesanta de muzica electronica si instrumente clasice, precum vioara.

Piesele lor suna foarte bine, fie ca sunt cantate in slovaca sau engleza. Au un tempo care nu te lasa indiferent si o linie melodica catchy.

Ne-au adus aminte, un pic, de Moonlight Breakfast, insa Fallgrapp indraznesc mai mult si incearca un teren ceva mai experimental.

Solista este si ea o prezenta scenica foarte interesanta si carismatica.   

Eurosonic 2016, ziua 1  Eurosonic 2016, ziua 1

Faptul ca la Eriksson Delcroix (Belgia) lumea statea cuminte la coada pentru a putea intra, atunci cand cineva decidea sa paraseasca sala, ne-a starnit curiozitatea si ne-am pus is noi la coada, chiar daca nu erau in planul nostru initial. Am dat peste o trupa energica de muzica country, care pare sa fie foarte apreciat de olandezi si belgieni. 

Cu siguranta, muzica lor n-ar prinde atat de mult si la publicul roman, dar ne-a placut mult coverul dupa Le Danse de Mardi Gras, care i-a bagat in transa pe toti membri trupei, dar si pe cativa dintre dintre cei aflati in public. 

Eurosonic 2016, ziua 1  Eurosonic 2016, ziua 1

Bineinteles, nu puteam sa ratam concertul marilor castigatori EBBA, Carnival Youth (Letonia). Ca noi au gandit multi dintre cei prezenti la festival, asa ca aglomeratia a fost destul de mare, intr-unul dintre cele mai mari cluburi din Groningen.

Baietii si-au cantat cu mult entuziasm piesele de pe albumul de debut, No Clouds Allowed - care a si castigat si premiul pentru cel mai bun album de debut din Letonia.

Concertul lor a fost si printre putinele care au reusit in acea seara sa electrizeze publicul olandez, care, in general, a fost destul de apatic la concertele de club (asta, daca nu e vorba de un concert Tiesto sau cu artisti din aceeasi familie), retinuti in manifestari si mai mult cu smartphone-urile in mana.  

Ne-au placut si ii asteptam si in Romania, mai ales ca si ei isi doresc sa ne viziteze, asa cum ne-au marturisit si in interviu.

Eurosonic 2016, ziua 1  Eurosonic 2016, ziua 1

Alina Orlova (Lituania) a fost descoperirea serii.

O artista excentrica din Lituania, al carei pop-folk baltic este de-a dreptul minunat. La Eurosonic, lumea a stat si 40 de minute la coada, sperand sa prinda macar o mica particica din concertul ei.

Ne-au ramas in minte cuvintele unui spaniol, care, dezamagit ca nu va mai prinde nici macar un minut din concertul Alinei, l-a intrebat pe bouncer-ul din fata salii de concerte:

We are missing something wonderful, aren’t we?

Eurosonic 2016, ziua 1  Eurosonic 2016, ziua 1

Fiind mai in fata, am reusit sa ne strecuram in sala cu 20 de minute in inainte de final si am gasit o fata aparent timida, in fata unui pian impunator, pe care l-a lucrat fara mila, scotand niste cantece de vis. Iar vocea… din alta lume.

Mare greseala faceti daca nu veti cauta sa-i ascultati poeziile muzicale.

Spaniolul de la coada avea mare dreptate.

Ne-am luat din nou picioarele la spinare, pentru ultimul drum inainte de cazare, spre clubul unde cantau The Jacques (Marea Britanie), niste pusti britanici care-l au pe Doherty in sange.

Eurosonic 2016, ziua 1  Eurosonic 2016, ziua 1

Cele cateva zeci de minute petrecute in fata scene se pot rezuma astfel: chitare grele si atitudine punk, cearcane si voci ragusite, dureri de glezne si jumatate de bere varsata pe jos din cauza unui olandez al carui echilibru fusese grav afectat de muzica baietilor de la The Jacques... sau poate de alte chestii

Inca sunt mici, dar promit mult, altfel n-ar fi cantat si la Glastonbury.

Vezi mai multe poze de la Eurosonic 2016, ziua 1

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje