Eurosonic 2015, ziua 3: James Bay, Lapsley si Fumaca Preta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ultima zi de Eurosonic 2015 am inceput-o cu o trupa din vecini, Ambertraps (Moldova). Moldovenii nu sunt tocmai necunoscuti publicului din Romania, unul dintre membrii, Lilian Severin, fiind si fondatorul trupei Snails, alaturi de care a cantat nu de putine ori prin cluburile bucurestene.

Nu a fost chiar cel mai reusit moment al serii, muzica celor de la Ambertraps fiind un pic mai greu de digerat, un amestec de synth-uri retro, importate din anii '80, cu un rock alternativ cuminte. 

Ambertraps, Eurosonic 2015 Ambertraps, Eurosonic 2015

Dupa doua piese am plecat spre minunatia de Infoversum (un planetarium care iti da senzatia ireala a unei calatorii in spatiu sau unde poti sa vezi o aurora boreala foarte putin diferita de cea din realitate) pentru a prinde concertul Lapsley. Oricum, cei de la Ambertraps si-au inregistrat mare parte din concert si l-au urcat pe YouTube:

Lapsley (Marea Britanie) este o pustoaica de 17 ani a carei muzica produsa acasa, in dormitor, a facut ocolul lumii, ridicand la rang de hit-uri piese precum Station sau Valentine (cu peste 500.000 de ascultari fiecare).

Lipsa de experienta s-a vazut destul de mult in prezenta scenica foarte slaba si plictisitoare, insa concertul ei a fost salvat de proiectiile impresionante, la 360 de grade, cu un cer instelat foarte clar, pe care puteai recunoaste cu usurinta constelatiile si planete. (proiectiile le-au apartinut celor de la Infoversum si nu fac parte in mod obisnuit din concertele Lapsley)

Lapsley, Eurosonic 2015 Lapsley, Eurosonic 2015

Dupa ce ne-am dezlipit cu greu ochii de pe proiectiile din Infoversum, ne-am indreptat spre concertul lui James Bay (Marea Britanie), unul dintre cei mai asteptati artisti la aceasta editie de Eurosonic.

Mai mult ca sigur il vom revedea si la anul, insa printre castigatorii EBBA 2016, deoarece are deja un hit care face ravagii in toate topurile muzicale, Hold Back The River. De asemenea, numele sau este legat si de deschiderea concertelor din UK a unor legende precum The Rolling Stones, Neil Young sau Stevie Wonder.

James Bay, Eurosonic 2015 James Bay, Eurosonic 2015

Concertul sau a fost impecabil, de la sonorizare la interactiunea cu publicul si la prezenta scenica. Nimic de reprosat. Nu degeaba multi s-au grabit sa-l compare cu Jeff Buckley, Hozier si Damien Rice.

Cu Apes on Tapes (Italia) am schimbat radical genul muzical, trecand la un amestec de pop, beats, bright electronica si hip-hop. Chiar daca foarte galagiosi si energici, concertele lor se potrivesc cel mai bine in cluburi mici. 

Ne-au adus aminte de C2C, dar pastrand proportiile si cu o prestatie mult mai modesta.

Apes on Tapes, Eurosonic 2015 Apes on Tapes, Eurosonic 2015

Am ramas cu adevarat impersionati de concertul portughezilor de la Fumaca Preta (Portugalia), dementi de-a dreptul, dezinhibati si care te faceau sa dansezi cu un zambet larg pe buze.

Pur si simplu n-ai cum sa ramai indiferent la mixul de tropicalia, psychedelia, fuzz funk, acid house si punk. Live sunt definitia cuvantului exploziv. Ne-ar placea mult sa-i vedem invitati si la un concert in, sa zicem, Control - s-ar potrivi de minune.

Fumaca Preta, Eurosonic 2015 Fumaca Preta, Eurosonic 2015

Pentru a pune punct serii si festivalului, ne-am intors la Infoversum pentru concertul norvegienilor Interwine (Norvegia). A fost alegerea perfecta, muzica lor ambientala si visatoare imbinandu-se perfect cu proiectia in premiera a unor filmari cu aurore boreale

In afara de aurorele boreale, au mai fost proiectate si filmari cu lacuri nordice, care-ti dadeau impresia ca te afli in mijlocul lor, scufundat pana la nivelul ochilor; sau cu paduri acoperite de zapada, peisaje tipice pentru tarile nordice si care au fost completate de dream pop-ul melancolic al baietilor de la Interwine.

Infoversum, Groningen Interwine, Eurosonic 2015

Concertul Interwine a fost o experienta de neuitat si un mod perfect de a pune punct acestei editii de Eurosonic, singurul regret fiind faptul ca ne-a fost imposibil sa prindem mai multe concerte. Dar exista si o data viitoare.

Vezi mai multe poze din ziua 3 @ Eurosonic 2013Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje