De la Cer la Pamant - un spectacol magic la Ateneu in cadrul SoNoRo 2014

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Rochii de seara, blanuri, domni la costume, pahare de vin si decorul somptuos al Ateneului - toate acestea s-au aflat in deplina armonie cu spectacolul De la Cer la Pamant ce a avut loc duminica seara, in cadrul Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo.

Despre cum s-a desfasurat seara si cu ce impresii am plecat, va povestim imediat.

Initiatorul si directorul festivalului, muzicianul Razvan Popovici, a avut un discurs de inceput prin care a multumit tuturor celor ce au ajutat festivalul, a urat la multi ani sarbatoritilor, a fost emotionat si ne-a prezentat programul, precizand ca este vorba de o muzica expresionista.

Franz Schreker (1878-1934)
Der Wind / The Wind pentru clarinet, corn, vioară, violoncel și pian

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Cvintet de coarde nr. 2, în si bemol major, Op. 87

Johannes Brahms (1833-1897)
Cvintet cu pian în fa minor, Op. 34


Razvan Popovici - sursa

Despre Der Wind, Razvan Popovici a spus ca este o piesa sugestiva plina de culori si nuante ce vor fi amplificate de acustica Ateneului. Ba mai mult, fiind considerata o piesa mai neobisnuita, este prima data cand se canta in aceasta sala.

Pe Mendelssohn l-a laudat, precizand ca a creat capodopere la doar 17 ani.

In ceea ce il priveste pe Brahms...nu ne ramane decat sa ne lasam purtati de muzica pana la final, caci nu mai are nevoie de vreo prezentare.

Si nici ca s-a inselat: seara a continuat cu emotie, o acustica remarcabila si muzicieni printre cei mai talentati:

  • Diana Ketler (Pian)
  • Boris Brovtsyn (Vioara)
  • Vilde Frang (Vioara)
  • Sergey Malov (Vioara)
  • Răzvan Popovici (Viola)
  • Nicolas Altstaedt (Violoncel)
  • Thorsten Johanns (Clarinet)
  • Olivier Darbellay (Corn)

Intensitatea momentelor a crescut, atat muzical cat si prin starea de spirit a muzicienilor, pentru ca, in final, energia sa se reverse si asupra spectatorilor (sala a fost plina!) printr-un ropot de aplauze sincere.

Este greu sa explici starile prin care treci la un concert de muzica clasica. Dar o sa incerc sa fac acest exercitiu, pe muzica lui Brahms

Se spune ca muzica clasica te ajuta sa te concentrezi mai bine, exista unele teorii care sustin ca creste IQ-ul, iar Prof. dr. Iamandescu a spus: "Pe muzica baroca, neuronii capata un ritm specific geniilor“.

Evident, toate acestea nu se pot intampla brusc, intr-o sala de concerte, insa pofta poate porni de aici. Spre deosebire de multe alte evenimente, la spectacolele de muzica clasica nu este stanjenitor sa mergi singur. Pe masura ce aria muzicala avanseaza te vei trezi gandindu-te la o multime de lucruri, observand diverse detalii legate de decor, vei deveni mult mai constient de ceilalti spectatori, apoi ii vei uita complet si te vei cufunda in tine.

Muzica va deveni un vehicul care te va purta, ca intr-un vis, in diverse zone care te macina la momentul respectiv. Periodic, te vei trezi la realitate si ii vei privi pe oamenii din sala, analizandu-le mimica. Apoi te vei intoarce catre artisti si modul lor vizibil de a simti fiecare nota. Si inapoi in gandurile tale.

Calatoria de mai sus s-a petrecut De la Cer la Pamant, nici ca se putea un titlu mai bun pentru seara memorabila de la Ateneu, din cadrul SoNoRo. La mai multe!

In incheiere, va lasam cu Franz Schreker: Der Wind (1908/1909), piesa cu care a inceput seara magica.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje