Cronica de concert: Nitai Hershkovits Trio la Jazz Nouveau

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

20 februarie 2017: ziua in care i-am vazut live pe Nitai Hershkovits (pian), Rejoicer (clape si programming) si Eyal Talmudi (saxofon) la Jazz Nouveau in Control.

O seara din care am ramas cu atata naturalete pe scena, cat sa ne ajunga tot anul.


Sursa

Cu o modestie greu de descris, Nitai intra pe scena si se pune la pian. Incep efectele, miscarile alerte, e ca un robot, canta la 2 instrumente simultan, mai schimba un efect. Vine si Rejoicer si baga un ritm pe care il mixeaza in functie de dinamica lui Nitai. Si BAM omul cel mai haios de pe scena, rupt dintr-un film de pe plaja - intr-o tinuta demna de Hawaii: Eyal cu saxofonul lui plin de efecte ciudate.

Ce a urmat e greu de descris: un acid jazz improvizat pe jumatate, cu influente balcanice, etno, orientale. Un ping pong intre instrumente.

Nu prea avem poze pentru ca ne-am lasat tripati de atmosfera si n-am vrut sa stricam momentele. Dar iata un video din concert:

O nebunie alerta care se linistea pana ramanea un singur instrument viu, care apoi era completat de liniile melodice ale celorlalte personaje de pe scena.

Trei prieteni buni care adora ceea ce fac - asta s-a simtit, asta s-a vazut.

Iar ca sound, imaginati-va ceva de genul asta + energia salii + un vibe bun de ambele parti. O ora jumatate de calatorit printre ganduri si stari.

Despre Nitai

Nascut in 1988 in Israel, Nitai descopera pianul si jazz-ul la varsta de 15 ani, dupa ce timp de trei ani de cantase la clarinet. Studiaza timp de doi ani  in Tel Aviv muzica clasica si teorie muzicala cu Menahem Weisenberg, reputatul compozitor israelian. Castiga patru ani la rand cea mai mare bursa acordata de prestigioasa American Music Foundation.

S-a spus despre Nitai Hershkovits ca aluneca pe clapele pianului cu eleganta lui Fred Astaire si sarcasmul melancolic al lui Charlie Chaplin.
Talentul sau l-a propulsat rapid in prima linia a jazz-ului contemporan, pianistul concertand in intreaga lume la Salle Pleyel, Vienna Konzerthaus, l'Olympia, Alter Oper, North Sea Jazz Festival, Antibes Jazz Festival, Jazz a Vienne, Montreux Jazz Festival, Barbican Center sau Tonhalle.

Am avut ocazia sa il vedem la Sala Radio alaturi de celebrul contrabasist Avishai Cohen, din al carui Trio a facut parte cativa ani.

Avishai Cohen nu a fost singura colaborare importanta a tanarului pianist, nume ca  Jorge Rossy, Kurt Rosenwinkel, Greg Tardy, Charles Davis, Mark Guiliana, Zohar Fresco, Avi Lebovich regasindu-se de asemenea printre artistii care l-au dorit alaturi in studio si pe scena.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club in colaborare cu Twin Arts, care isi propune sa aduca in atentia publicului bucurestean artisti locali si internationali aflati din punct de vedere stilistic la confluenta dintre jazz si alte genuri muzicale.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje