Cronica de concert: Jason Mraz la Bucuresti (sold-out) - vocea in prim-plan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Intr-o lume muzicala atat de dezvoltata tehnologic, in care poti aduce pe scena numeroase efecte, instrumente personalizate, sunete experimentale, e destul de rar sa vezi un om cu o chitara care iti face pielea de gaina si umple sala pana la sold-out.

Se numeste Jason Mraz si este cantaret, super erou, fermier si vindecator. Isi foloseste propria voce pentru a canta, a povesti, a crea fundal sonor si contexte care sa iti ramana in inima mult dupa ce concertul s-a incheiat.

Viseaza mult si colorat, iar atunci cand ii apare in vis o melodie se trezeste, ia telefonul si o inregistreaza mormaind, de frica sa nu o uite. De cele mai multe ori, ea se transforma in hit.

A venit la Sala Radio cu un microfon, o chitara si o clapa, alaturi de sunetistul lui cu care calatoreste de 10 ani.

Si a inceput one-man-show-ul.

Jason Mraz si-a dorit dintotdeauna sa cante si se simte ca nu a luat in calcul o varianta de rezerva. Inflexiunile lui, placerea de a canta, de a povesti, auto-ironia si tusa personala se amesteca intr-un ritm sacadat care aduce autenticitate. Iti bate inima mai tare cand il auzi. Vocea lui echilibreaza si clarifica. Uneori, prin ceea ce spune, iti ofera raspunsuri la intrebari pe care ti le-ai pus cu ani in urma.

Totul invaluit in blandete, modestie si multa BUNATATE. De altfel, in asta crede:"Poate daca ti-ai scoate dusmanul la o cafea in oras si ati vorbi linistiti, nu ar mai exista razboaie. Nici ura." - mi-a zis Jason in cadrul interviului.

Cat despre concert, e greu de descris in cuvinte, dar ca sa va faceti o idee, inainte sa va arat video, o sa incerc un rezumat-telegrama:

Vocea lui rasuna in toata sala Radio, ii auzi si ii simti respiratia. Primele melodii aluneca lin, in jurul meu aud oftaturi si "Nu pot sa cred ce voce are omul asta". La melodia Chocolate incepe latura amuzanta sa se desfasoare si, pentru o bucata de timp, Jason vorbeste si canta in acelasi timp, povestind despre natura mereu schimbatoare a femeilor si importanta ciocolatei in viata lor.

La I'm Yours canta toata sala. Urmeaza piesele despre cei 2 bunici ai lui, care i-au marcat modul de a vedea lucrurile in viata si l-au determinat sa fie a DO-er not a thinker (dovada, ca si-a facut ferma si crede in importanta agriculturii). Multe multe multe vorbe despre iubire. Glumite. Isi aminteste cum a inceput sa cante intr-o cafenea - doar el si chitara si cum lungea melodiile pentru ca nu avea un repertoriu atat de vast. Inapoi la zona emotionala.


Fotografii de Cristina Ionescu

In timp ce il asculti iti readuci aminte despre ce e MUZICA si vezi cum a dezbracat-o de tot si a ajuns la radacina, la esenta - LA VOCE. Fara artificii care iti iau ochii, efecte, proiectii, costume, lumina, dans si tot tacamul. Pana la urma, trebuie sa renunti la straturi ca sa ajungi la tine. Sa te gasesti si sa te arati asa cum esti.

Canta la orga si povesteste cum chiulea de la orele de pian cand era mic. La un moment dat, lasa microfonul si incepe sa cante un soi de opera care provoaca rumoare in sala. Cate surprize mai are omul asta? Te uiti si te intrebi cum o face cu atata usurinta, cum face lucrurile sa para simple, desi se simte ca e multa munca si perseverenta in spate. Un super erou, v-am zis.

20 de melodii care te poarta, ca intr-o meditatie, prin mai multe stari.

Si daca vreti sa auziti/ vedeti bucati din interviu si din concert - a facut Pandutzu un episod care cuprinde totul.

Nu am o concluzie, nici cuvinte de final, pentru ca experienta declansata de interactiunea cu Jason continua inca.  A fost muzica, stand-up, healing si a insamantat flashuri despre o lume mai buna in care sentimentele negative au disparut.

SETLIST
Let's See What The Night Can Do
You and I Both
Tonight, Not Again
Butterfly
Chocolate
The Woman I Love
A Beautiful Mess
Details in the Fabric
Makin It Up
I'm Yours
Camouflage
Sunshine Song
Frank D. Fixer
Long Drive
Going Going Gone
My Own Shit
The Remedy (I Won't Worry)
93 Million Miles
I Won't Give Up
If You Think You've Seen It All

Mai multe poze aici.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje