Cronica de concert: Dans Dans - trio belgian care da cu tine de pamant pe ritmuri cinematice

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Dans Dans este o combinatie unica de muzicieni, formata din Bert Dockx – chitara, Frederic Jacques – bas si Steven Cassiers – percutii. I-am vazut live in cadrul Jazz Nouveau din Control si ne-au purtat prin mai multe filme, ritmuri, elementul-cheie fiind reportofonul cu caseta: samples pe care le reproduceau live peste melodie. O dementa frumoasa.


Fotografii de Florin Bondrila

Extrase din starile prin care am trecut in timpul concertului

Incepe varianta lor a melodiei lui Ennio Morricone - Chi Mai.
Lumini albastre isi schimba nuantele de la bleu spre ultraviolet violent.
Instrumente zici ca-s posedate.
Pornesc de la un layer si ajung la zeci de sunete amestecate. Cu efecte peste efecte de chitara.
Isterie muzicala. Tobele zbarnaie.


Foto: Florin Bondrila

Daca ar fi sa dau un titlu inspirat de Amodovar, as spune: "Instrumente in pragul unei caderi nervoase care isi iau calmantele la timp".
Bert mangaie chitara duios, ca pe o pisica pufoasa si fragila.
Alteori aproape ca da cu ea de pamant in miscari rapide, asa cum face ochiul in REM.
Urmeaza iar o isterie a instrumentelor. Zici ca alearga la maraton cu intensitati diferite de nu stii niciodata care o sa ajunga primul la linia de sosire.
Electric si zgomotos.
Ca sa cada apoi in trap galop.

Fotograful Florin Bondrila vine spre mine: Stii din ce film e melodia asta? Si-mi povesteste ca e din Clanul sicilienilor cu Alain Delon si ca muzica creata de Morricone e mai buna decat filmul in sine.

Un instrumental usor ca o roua de dimineata de pe frunzele florilor dintr-o gradina cu geamuri imense de sticle, caci sunetul e putin metalic.

Uneori te lasa putin in aer, dansand inca pe ritmul care s-a oprit abrupt dupa ce-ti promitea niste masuri in plus.

Unele se termina ca o telegrama. Neasteptat.

Altele se lungesc de nici nu stii pe unde o sa te poarte outro-ul.

Ultima piesa.

Sunetele danseaza unele cu altele intr un ritm jucaus si ametitor. Pirueta dupa pirueta. Baietii dau din picioare si zgaltaie bine chitarile alea in aer.

BIS - voce tribalica de pe reportofon, ca intr-un film cu cowboys. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc baietii astia 3 au ceva din aerul cowboysilor pe care ii vedeam in filme cand eram mica.


Foto: Florin Bondrila

Despre Dans Dans

Discografia Dans Dans listeaza pana in prezent patru albume, iar grupul isi va prezenta in Romania cel mai recent disc Sand. Desi initial trio-ul belgian s-a remarcat prin reinterpretari de exceptie ale unor compozitii semnate Charles Mingus, Ornette Coleman, Ennio Morricone sau David Bowie, Sand este realizat din compozitii proprii.

Inregistrat intr-un mic studio, in doar 4 zile, Sand e un album capricios, osciland intre letargic, pasiv, extatic, sau dinamic. Creatiile grupului, desi respecta cheia jazzistica a improvizatiei, sunt puternic personalizate prin adaugarea de elemente noi. Muzica lor devine astfel profund cinematica, imbinand sound-ul eclectic si alternantele de tempo cu misterul unui film noir – un soundtrack al intunericului din miez de noapte.Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

La ce festival de muzica mergi in vara lui 2017?
|Rezultate|Alte sondaje