Cronica de concert: Bill Laurance, pianistul Snarky Puppy, la Jazz Nouveau

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bill Laurance, pianistul Snarky Puppy, a avut concert la Bucuresti in cadrul Jazz Nouveau, alaturi de cei doi tobosari si un (contra) basist cu cei mai verzi ochi pe care i-am vazut pana acum pe scena din Control.

Un adept al aventurii muzicale, Bill Laurance a dedicat albumul Aftersun (2016) explorarii spatiului cosmic. Formula de turneu european, cu care au venit si in aceasta seara: Bill Laurance – clape, Felix Higginbottom – percutii, Chris Hyson – bas, Joshua Blackmore –tobe.

3,2,1

Incepe
cu fotografii de Florin Bondrila

Ma simt ca in coloana sonora de la The piano, filmul ala regizat de Jane Campion, prima femeie care a castigat Palme d'Or.
Pianul este personajul central. Bill are 3 clape care-l inconjoara si multe efecte.

Canta simultan la ele, ca si cand pianul ar fi un personaj cu mai multe voci. Ii spun pian generic, stiu ca alea-s clape. Dar esenta lor ramane pianul, nu?

Urmatoarea melodie. Vibe de vacanta. Sunt pe o plaja undeva. Oriunde.
Sunetele devin deschise si daca inchizi ochii parca simti briza marii.
Groovy tropical. Sunete exotice. Astia 4 merg la unison pe aceeasi franghie care nu cedeaza, ba din contra, se echibreaza.

Ma uit in sala. E full. Sala plina-plina. Si la etaj. Aplauda cu entuziasm, tin ritmul, fluiera si chiuie. Imi place. Oamenii isi zambesc unii altora. Apoi danseaza cu zambetul ala pe buze. Imi place.

Lumini rosii si portocalii. Alta melodie.
Lumini violet si albastre. Alta melodie.
Tobe si pian ca intr-un flirt la apus.

Brusc, imi aduc aminte de scena de inceput din filmul The waking life al lui Linklater. Opening scene-ul care nu mai e nicaieri pe Youtube. Stai sa caut referinta.

Numai ca, spre deosebire de film, totul se transforma intr-un mood booster.
Oameni cu zambetul pe buze. Over and over again.
Cubano. Miscam soldurile.


Chris canta pasionat la contrabas.

Nu poti sa iti iei ochii de la el.

Indiferent ce se intampla pe scena, periodic, dau de ochii lui verzi si privirea mea ii urmareste miscarile. Uite cum isi tine protectiv si afectuos contrabasul in brate.

Melodia After sun.
Explore the universe, zice pianistul. E fascinat de cosmos, muzica lui reflecta asta.

Solo de clapa cu aroma cosmica de chitara electrica.
Urmeaza o melodie scrisa in Leeds UK.
Isi danseaza sufletul alaturi de picioare
Ritm latino solemn
Cu contrabas


Melodia Mister Elevator.
Se aprind luminile rosii.
Structura revine mereu la forma initiala, la tema initiala, chiar daca te poarta prin mai multe zone pe parcursul unei melodii.

Bill vorbeste la microfon despre ce se intampla acum in lume cu Trump si Brexit: "este devastator pentru mine."
Melodia Black sand
Luminile violet revin
Groovy
Cinematic lynchian
Cu un flavour de Vangelis
Ca un uragan care te ia pe sus
Porneste usor, apoi te ridica aproape fara sa iti dai seama si te tine o perioada in aer
Hai sa incercam o balada, zice.
Despre asfintit, zice.

 

Stiti Golden hour? Minunata lumina! De ce e atat de speciala? Pentru ca e acolo doar o ora...


 

Melodia West Africa
Solo de tobe
Uneori ti se pare ca asisti la nasterea unei melodii
Duel amical intre cei 2 tobosari
Ceilalti doi se retrag

Haos instrumental. Bis1. Bis2. Chapeau bas.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club in colaborare cu Twin Arts, care isi propune sa aduca in atentia publicului bucurestean artisti locali si internationali aflati din punct de vedere stilistic la confluenta dintre jazz si alte genuri muzicale.

Despre Bill Laurance

Nascut in Marea Britanie, Bill Laurance a studiat din copilarie muzica clasica, la doar 14 ani devenind muzician profesionist.

Talentul sau l-a purtat in turnee pe toate continentele alaturi de artisti de calibru precum Morcheeba, David Crosby, Salif Keita, Bobby McFerrin, Susana Baca, Laura Mvula, Musiq Soulchild, The Metropole Orchestra, si bineinteles Snarky Puppy, grup cu care a vizitat Romania in premiera in 2013.

Castigator a doua premii Grammy cu Snarky Puppy in 2014 si 2015, si al premiului Breakthrough acordat de JazzFM, Laurance a fost nominalizat in 2016 la MOBO Best Jazz Act.

Multi-instrumentist, compozitor si producator, britanicul a lansat patru albume solo care plutesc cu usurinta peste orice incercare de incadrare muzicala, libertatea sa creativa fiind totala. Povestite pe armonii de jazz, pop, funk, electronica, sau muzica traditionala africana, calatoriile sonice ale lui Bill Laurance vin la pachet cu un groove si o virtuozitate irezistibile, o experienta live aproape futurista.

Un pionier si un adept al aventurii muzicale el insusi, Bill Laurance a dedicat albumul Aftersun (2016) explorarii spatiului cosmic. In luna noiembrie a acestui an, muzicianul a inregistrat un live cd/dvd in legendara Union Chapel din Londra, unde i-a avut alaturi pe Michael League la bas si Robert Sput Searight la tobe, colegii sai nu mai putin celebri din Snarky Puppy.

Formula de turneu european, Bill Laurance – clape, Felix Higginbottom – percutii, Chris Hyson – bas, Joshua Blackmore –tobeNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje