Brad Mehldau Trio la Bucuresti - o poveste care se asculta cu ochii inchisi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ce au in comun samba, Massive Attack, Radiohead si pianul clasic? Brad Mehldau Trio a dat raspunsul pe 26 Noiembrie, de la ora 20:05 la Sala Radio in cadrul Jazz Night Out.

El e urcat pe scena impreuna cu bateristul Jeff Ballard si basistul Larry Grenadier, doi instrumentisti care ne-au vrajit pe toata durata show-ului.

Poveste

Rupem ritmul si tonul. In ceea ce urmeaza veti auzi o poveste despre cum ne-am simtit pe muzica si momentele create de Brad Mehldau Trio. Cu ochii mai mult sau mai putin inchisi, ca sa simtim mai bine.

Ritmul se schimba gradual, de la alert la balada, inapoi la alert. In scurtele momente cand vorbeste la microfon, Brad are o voce suava soptita, guturala, de parca ti-ar spune o poveste inainte de culcare.

Cand ajungem la balada Si tu vois ma mere, aterizam intr-un film vechi. Daca inchizi ochii ajungi instant la Paris. Undeva sus. Vezi luminile orasului. Bei un pahar de vin. Si te lasi pe spate relaxat.

Brad Mehldau Trio ne-a adus o usoara terapie prin muzica numai buna de ascultat in aceasta perioada a anului.

Pianul e saltaret; ai senzatia ca mainile ii plutesc peste taste; le atinge ca o adiere sau vine un uragan care agita totul.

Tobele-s grave, unduitoare, de parca ar dansa in jurul pianului.

Suntem intr-un soi de Spuma zilelor de Boris Vian cu instrumente muzicale in loc de flori. Sau cu faimosul pianocktail, caci fiecare melodie are gustul unui alt cocktail.

Scena din filmul Mood Indigo, ecranizare a romanului de Boris Vian:

Contrabasul ramane mereu in mijloc, ca acul unui compas.

Intensitatea creste si scade, ca bataile unei inimi care alearga, apoi se opreste pe malul marii sa vada un apus rosiatic.

Dialog, avem si dialog intre instrumentele care-si vorbesc duios, se cearta, se impaca si se tachineaza, dupa cum le poarta melodiile.

Trupa lui Mehldau nu este doar suma unor muzicieni de calibru, care s-au obisnuit sa se completeze. Ei nu canta doar la instrumentele lor, ci canta la trio.

Bis
Solo de tobe maiestria tobosarului. Bateristul Ballard are o relatie complicata cu tobele sale pe care ba le mangaie, ba le abuzeaza intr-un stil unic. E magic.

A doua oara la bis
Maiestria tobosarului la patrat.

Spectacolul de la Sala Radio oferit de Brad Mehldau Trio a fost o poveste care ne-a purtat prin mai multe stari, cu momente in care instrumentele s-au imbinat armonios sau au sarit revoltate unele la altele, schimband ritmul si filmul. Caci da, exista mereu un film in spatele sunetelor. Doar ca-i fiecare pe filmul lui. Pe-al nostru vi l-am povestit deja.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje