Virtuozitate fara suflet: Tony MacAlpine, concert in Silver Church

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Silver Church a fost locul ales de Tony MacAlpine pentru concertul sau de la Bucuresti si as spune ca alegerea a fost inspirata, mai ales prin prisma publicului prezent. 

 
Primul pe scena a urcat Daniel Pique, un brazilian care a lucrat deja cu nume mari ale scenei muzicale, cum ar fi Billy Sheehan de la Mr. Big, Mike Mangini, actualmente la Dream Theater sau Timo Tolkki, cunoscut prin prisma trupei Stratovarius.
 
Acum, ca am stabilit cine este Daniel Pique, ar trebui sa stabilim si de ce a urcat pe scena. Ei bine, asta nu se poate. Rar mi-a fost dat sa vad un artist mai dezinteresat de momentul pe care-l sustine. Piese cantate fara suflet, fara zvacnire, fara chef, cu un zgomot de fond neplacut pe tot parcursul mini-recitalului, cam asa a aratat Daniel Pique pe scena de la Silver Church, anuland total virtuozitatea cu care este inzestrat.
 
La final, Daniel Pique si-a luat un "la revedere" scurt, invitandu-ne sa ne vedem pe Facebook. La cat de lipsit de consistenta a fost recitalul, as spune ca trebuia sa ne invite pe Google Plus.
 
Ne-am pus toate sperantele de mai bine in cei care urmau sa urce pe scena, Agent Cooper, o trupa americana de progresiv. N-am fost deloc inspirati.
 
Tony MacAlpine @ Silver Church Tony MacAlpine @ Silver Church
 
Agent Cooper este o formatie infiintata prin 1998 din resturile provenite de la alte doua trupe de profil: Salem Ash si Rain. Dupa recitalul de la Silver Church, ma gandesc la faptul ca nu s-au ales tocmai resturile bune.
 
Desigur, am avut in fata o formatie extrem de solida la capitolul virtuozitate, insa asta nu este suficient. In primul rand, cei cinci pareau ca functioneaza separat, dupa reguli pe care numai ei le cunosc, dar mie, personal, nu mi-au inspirat deloc imaginea unei formatii legate. Apoi, solistul vocal era din alt film. Nu, chiar era din alt film, desi aici e vorba de muzica. Timbrul sau nu este deloc potrivit pentru ceea ce vrea sa cante Agent Cooper, si nici atitudinea agresiva.
 
Iar in al treilea rand, muzica. Daca ideea de muzica a celor de la Agent Cooper este de a prelua pasaje ce par rupte din Queensryche, Savatage, Dream Theater sau Rush, atunci da, au dus treaba asta la rang de arta. Dar daca piesele cantate pe scena le considera originale, atunci avem o mare problema. Ma rog, noi mai putin, ca dupa prima ascultare trecem la ceva mai util, dar ei au una mare.
 
Pe parcursul recitalului nu am facut decat sa enumeram trupele din care "citau" cu atentie. Fara suflet. Fara nici cea mai mica farama de suflet. Asa ca in clipa in care au terminat de masacrat muzica, am rasuflat usurati. Culmea, desi David Pique a avut probleme mult mai serioase decat Agent Cooper, formatia americana primeste primul loc in ceea ce priveste categoria "dezamagirea serii".
 
Si am ajuns la evenimentul principal al serii, adica recitalul lui Tony MacAlpine.
 
Tony MacAlpine @ Silver Church Tony MacAlpine @ Silver Church
 
Americanul a inceput in forta si asa a tinut-o pana la capat. Pur si simplu a napustit catre sala un amalgam de metal, progresiv, neoclasic si shredding. Nu pot spune insa ca am fost vreo clipa impresionat. Sa ne intelegem bine: in fata noastra a stat un virtuoz al chitarii. Dar atat. Din nou, a lipsit sufletul. Sufletul pe care-l pot gasi, de exemplu, la Joe Stump sau la Marc Rizzo.
 
Apreciez faptul ca un instrumentist ajunge sa cunoasca de o asemenea maniera chitara. O cunosc si Malmsteen, Vai sau Satriani, insa ei reusesc sa transmita si altceva cu ea. Spre deosebire de acestia, Tony MacAlpine este de raceala unui Michael Angelo Batio sau Mattias "IA" Eklundh.
 
O alta problema a fost sunetul. Sectia ritmica s-a confundat, la un moment dat nu stiai care e bass-ul si care-i toba, sticlele dansau singure pe mese si am vazut cateva persoane care aveau mainile la urechi. Se pare ca pe majoritatea nu i-a deranjat asta, dar din punctul de vedere al unui om care a vazut ceva concerte in Silver Church, pot spune ca asta a fost cea mai slaba sonorizare pe care mi-a fost dat s-o ascult.
 
  Tony MacAlpine @ Silver Church Tony MacAlpine @ Silver Church
 
Nu de aceeasi parere era sunetistul, total nederanjat si care a avut nevoie de ceva timp sa-si dea seama ca trebuie sa ridice clapele, pentru ca nu se auzea mai nimic din ce facea MacAlpine pe ele.
 
Altfel, muzicienii de concert ai americanului mi s-au parut solizi, iar Nili Brosh a fost, din punctul meu de vedere, mult mai calda si mai inspirata decat cel al carui nume figura pe afis.
 
Publicul nu a fost foarte numeros. Si nici foarte mult suflet n-a pus. Desigur, s-au ridicat cateva maini, la cateva piese, dar cam asta a fost tot ce am putut vedea. Altfel, linistit, la o bere sau discutie cu cel de langa ei, asta daca se puteau auzi.
 
Pana data viitoare, Rock On!
 
Foto: Flavia Cioceanu
 
2 comentarii

Virtuozitate fara suflet: Tony MacAlpine, concert in Silver Church
Danut
#1 -

Agent Cooper

Am ascultat si eu ce cantau baietii de la Agent Cooper...cred ca Delia Matache ar avea acelasi efect pe care il are baiatul ala, Doug Busbee, asupra megatrupei din Atlanta.
PS: BogDan, sunt pasnic!

Virtuozitate fara suflet: Tony MacAlpine, concert in Silver Church
BogDan
#2 -

@Danut

Asta este declaraĊ£ia zilei :)) Sau anului! Tot respectul pentru ea :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje