Trei Parale si Grigore Lese la Stagiunea de Muzica Veche

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ne-am calcat pe inima noastra de animal urban si am dat o sansa si muzicii din Evul Mediu si a artelor care insoteau aceste sunete line. Am fost la Stagiunea de Muzica Veche de la Palatul Cercului Militar National ca sa-l ascultam pe nea Grigore Lese si formatia Trei Parale.

Ne asteptam sa ni se inmoaie sufletul de urban si sa fim transpusi in lumea hanurilor, a berariilor si a mahalalelor. Voiam sa intelegem zgomotele scoase de o cobza, o lauta, un clavecin, un blockflote, oboi sau alte insturmente specifice muzicii vechi. Nu am reusit decat sa ne intarim preferintele muzicale anterioare.

Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese

Seara a inceput promitator; auzisem numai lucruri bune despre eveniment si toata prezentarea (site+brosura) promitea un escapism intr-o perioada a cavalerilor, a festivalurilor cu miel la protap si cupe mari cu vin pe un fundal sonor a corzilor unei cobze.

Ce-am gasit in frumoasa Sala Bizantina de la Cercul Militar nu ne-a trimis in atemporalitate; din contra, "faimosul" Grigore Lese, rapsod din Tara Lapusului, a insistat sa ne tina cu picioarele pe pamant si nu ne-a propulsat nicio clipa la vreo cetate sau la vreo batalie cu lancea.

Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese

Domnul Lese, pesemne apreciat de cei mai inaintati in varsta si, mai ales, la el acolo in Maramures, a plictisit publicul mai tanar cu toate povestile despre "zbaterea lui Lese". Rapsodul a insistat ca publicul sa-l cunoasca bine, asa ca ne-a povestit toata viata lui, din frageda pruncie pana acum.

Nepasator la insistentele publicului de a parasi povestile si de a canta (doar de aceea vensiera oamenii acolo), domnul Lese si-a continuat povestea cu episoade din gradinita, scoala, armata, facultate si, desigur, de pe scena.

Singurele lucruri utile pe care le-am aflat de la domnul Lese au fost ca in Maramu, la "a canta" se spune "a hori" si ca, tot acolo, cine n-are palarie, nu-i barbat. In rest, ne-am simtit jigniti de impolitetea cantaretului intr-un contact perfect normal public-artist: ne-a clasificat gesturile de multumire (si asa putine) drept aplauze de stadion.

Ce nu stie rapsodul este ca unele aplauze erau insistenta disperata, dar amabila, a unei persoane din public care incercau sa-i spuna lui Grigore Lese sa se opreasca din povesti si sa mai cante ceva. Nu a functionat nimic, cantaretul avea o misiune si un scenariu si s-a tinut de ele pana la capat.Drept sa spun, mi-a fost cam teama sa-mi dau cu parerea despre acest artist si asta doar din cauza unei pre-amenintari din partea lui Lese. Acesta a spus aseara (de parca stia ce urmeaza): "fiti atenti cu pixul cand scrieti de Grigore ca Dumnezeu e sus". N-a zis nimic de taste, asa ca sper sa fiu acoperita.

Rapsodul a uitat la un moment dat de microfon si de tot, chiar daca, in spatele salii, nu mai ajungea nicio farama de sunet. Cat ne-am bucurat cand Lese a predat scena celor de la Trei Parale, 4 tineri fascinati de muzica veche romaneasca si cea a altor etnii de pe teritoriul nostru (evrei, maghiari, tigani). 

Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese

Trupa de muzica veche, formata din Florin Iordan (fluiere, caval, cobza), Daniel Pop (voce, fluiere, caval, dramba, percutie), Beatrice Iordan (cobza, voce) si Dinu Petrescu (dairea, darbuka), chiar se pricepe la ce inseamna arta din Evul Mediu. Tinerii de muzica veche ne-au trimis unde voiam sa ajungem prin sunete linistitoare si prin simpla lor aparitie.

Trei Parale chiar arata ca un cvartet de la Palat care trebuia doar sa creeze fundal sonor pentru domnii care se infruptau din animale la protap. Desi nu e tocmai muzica pe care s-o tinem pe MP3 player, aparitia celor de la Trei Parale a fost gura de aer de care aveam nevoie in aceasta stagiune.

Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese Stagiunea de Muzica Veche cu Trei Parale si Grigore Lese

Am plecat mai devreme, inainte sa se termine tot evenimentul de teama sa nu reapara domnul Lese. Concluzii de aseara: sala era superba, ideea stagiunii a fost inedita si chiar putea fi exploatata mai mult, pe Trei Parale dam cu siguranta mai multe parale decat cele din denumirea lor; daca ne rezumam la atat, seara de ieri nu a fost esuata.Asteptam urmatorul concert al stagiunii (februarie-iunie, 2-4 concerte/luna), "To Bach or not to Bach" concert de muzica baroca- formatia Gli studiosi di Sebastiano. Biletele de la stagiunea de Muzica Veche au urmatorele preturi in functie de categoriile alese: 15 lei pentru studenti, in ultimele randuri; 25 de lei pentru scaunele din mijloc si 35 de lei pentru scaunele din primele randuri.

Mai multe despre evenimentele din Stagiune aici.
Pagina de Facebook a Stagiunii. 
Site Trei Parale
site Grigore Lese.


2 comentarii

Trei Parale si Grigore Lese la Stagiunea de Muzica Veche
Matei Alexandru
#1 -

Am fost acolo si n-a fost asa

Irina, sunt la fel de urban ca tine dar probabil mult mai rafinat si informat. Lese a fost, ca de obicei, senzational iar in ceea ce priveste muzica, dupa ce a plecat el ... a plecat si ea. La TREI PARALE m-am plictisit teribil, se vede ca sint amatori, nu conving deloc, nu transmit nimic. Am inteles ca Lese a fost rugat de organizatori sa povesteasca iar faptul ca a si cintat a fost darul lui penttru noi. Pentru cine a inteles si a primit. Nu sint studentul lui insa am mers ca citeva cursuri de etnomuzicologie la Litere, unde preda comparativ muzici de pe la noi si din alte spatii uitate de lume (Republica Tuva, Mongolia, Drumul Matasii...). Iti recomand cu caldura cursurile precum si emisiunea lui de etno-antropologie de pe TVR Cultural, pentru care a primit numerose premii la noi si afara, inclusiv Marele Premiu al APTR.

Te citem constant insa de data asta m-ai dezamagit profund.

Trei Parale si Grigore Lese la Stagiunea de Muzica Veche
Irina
#2 -

Gusturi diferite

Buna Matei!
Imi pare rau ca te-am dezamagit. Trebuie sa intelegi ca nu e vorba de cat de "urbani" suntem; mie pur si simplu nu mi-a transmis nimic Grigore Lese.

Am vorbit si cu unul dintre organizatori si nici aceasta persoana nu se astepta la discutii atat de lungi, povesti personale si alte lucruri asemanatoare.

M-as fi asteptat ca artistul sa ne spuna mai multe despre istoria melodiilor si alte detalii pe care sa le fi intlanit doar la el (probabil ceea ce afli tu la cursurile sale de la Litere).

Nu contest ca Grigore Lese nu s-ar pricepe la muzica, dar pe mine, in acea seara, m-a lasat rece prin comportament fata de public si prin povesti fara prea mare legatura cu tema stagiunii.

Pacat. Sper sa intelegi ca nu este o parere generala, pur si simplu este o impresie dupa un spectacol. :-)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje