Terry Lee Burns & Cyfer, country-blues de vineri seara

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vinerea este ziua in care merita sa cobori intr-un club si sa asculti o muzica buna, linistita, la lumina unui pahar de vorba. De data aceasta Metropotamul a ales Ageless Club, pentru a se bucura de un concert oferit de Terry Lee Burns si de invitatul sau, Cyfer.

Terry Lee Burns & Cyfer Terry Lee Burns & Cyfer

Pentru cei care sunt deja acomodati cu numele lui Cyfer, poate ca ecuatia li se pare cunoscuta si poarta numele de "blues". Nu a fost nici pe departe vorba de asa ceva. Terry Lee Burns este un muzician care adopta mai degraba sonoritatile country, este drept, lasand uneori bluesul sa-si faca aparitia dintre corzile pe care le manuieste.

Nu incepuse bine concertul si mi-am spus ca stilul sau este foarte apropiat de acela al regretatului Johnny Cash. Si nu m-am inselat, pentru ca imediat Terry Lee Burns a si interpretat prima piesa din repertoriul acestuia. Lucrurile, insa, nu s-au oprit aici. Americanul are un stil aparte de a-si prezenta piesele. Din experientele sale personale a nascut cantece deosebite, pe care le prezinta sub forma unei inlantuiri cumva ciclice, purtand accente critice.

Terry Lee Burns & Cyfer Terry Lee Burns & Cyfer

Unul dintre cele mai frumoase momente a fost apropierea sa de public si, pe sunetul chitarii manuite de Cyfer, de intonarea unei povesti, cu o voce scazuta, intr-un crescendo trist. Da, intonarea, am spus bine, acesta este termenul care desemneaza acel moment. N-am putut sa nu remarc si muzicuta pe care americanul o manuieste fara probleme, muzicuta care a sunat cald, cu suflet, asa cum cunoastem sunetele provenite din instrumentele marilor muzicutisti.

Cat despre Cyfer, acesta a avut rolul de a puncta stilul de a canta al lui Terry Lee Burns. Folosindu-si tehnica de slide (absolut impresionanta, probabil cea mai buna dintre cele pe care le putem auzi in clipa de fata in Romania), Cyfer si-a plasat notele plina de caldura intre frazele rostite de Terry Lee Burns, oferindu-le savoarea de care aveau nevoie. Daca stam sa ne gandim bine, a fost acel ingredient al unui cocktail reusit si cred, fara sa exagerez, ca lipsa sa ar fi rapit celor prezenti sansa de a beneficia de o seara deosebita.

Terry Lee Burns & Cyfer Terry Lee Burns & Cyfer
Terry Lee Burns & Cyfer Terry Lee Burns & Cyfer

Am ascultat si una dintre piesele preferate de Cyfer, este vorba de "Got my mojo working" a marelui Muddy Waters, un duet inedit, la care Terry Lee Burns a raspuns fara probleme. A fost prima oara cand l-am vazut pe Cyfer acompaniind un alt artist, si pot spune ca a fost si prima oara cand am simtit ca am asistat la o "acompaniere activa", daca pot spune asta, pentru ca fara Cyfer acel concert nu ar fi existat sau, cel putin, nu ar fi avut savoarea si parfumul pe care l-a avut acesta.

Pentru cei care nu au vazut inca alchimia existenta intre cei doi muzicieni, as spune ca un asemenea concert nu poate fi ratat, mai ales daca se desfasoara intr-un loc asa cum a fost Ageless Club. Stilul lor nu este unul care sa ceara energie, ci suflet. Ageless Club este un club cochet, o atmosfera deschisa, familiara, cu o lumina nu foarte puternica si un sunet exact atat cat trebuie, mai aveti nevoie doar de paharul de pe masa si de porii muzicali deschisi.

Cam asta va ofera cei doi muzicieni, intr-una dintre cele mai fericite colaborari muzicale pe care am avut prilejul s-o ascult.
 Si, de final, o parabola, sosita direct din piesele lui Terry Lee Burns:

Un om ajunge in situatia cu pestisorul de aur, avand posibilitatea de a-si indeplini o dorinta. Renunta la bani, pentru ca este constient ca asta i-ar schimba viata si prietenii, si ei ii sunt dragi. Renunta sa fie iubit de cea mai frumoasa femeie din lume, pentru ca asta i-ar aduce numai probleme, prin prisma faptului ca ea ar fi curtata de toti ceilalti barbati si s-ar simti mizerabil.

Cere ca, de fiecare data cand urca in autobuz, sa gaseasca un loc liber. Dorinta ii este indeplinita. De dupa colt soseste autobuzul, extrem de aglomerat. Ca si cum nimeni nu l-ar fi vazut, undeva exista un loc liber, pe care omul nostru se aseaza, multumit. Linistea dureaza cateva clipe. Imediat apare si intrebarea: "oare treaba asta functioneaza si la metrou"?

Rock on.

Foto & video: Cristina Petrescu
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje