Roger Waters, The Wall - cel mai impresionant spectacol pe care l-a vazut Bucurestiul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Nu sunt un mare fan Pink Floyd sau Roger Waters, dar concertul de aseara a schimbat un pic acest lucru. Nu cred ca a existat cineva care sa fi plecat din Piata Constitutiei fara sa fi fost  impresionat de show-ul impecabil, suprarealist si extrem de bine pus la punct. Si, daca macar o mica parte din mesajul pe care vrea sa-l transmita The Wall a ramas in mintea celor 50.000 de spectatori, tot e bine. 

Spectacol a fost din primul minut si pana la ultimele aplauze: focuri de artificii, un avion Stuka care a zburat deasupra publicului si s-a prabusit in zid, marionete imense, porci zburatori, proiectii 3D de o claritate mai ceva ca la IMAX, o sonorizare perfecta (de nota 20) si o muzica incredibila, menita sa-ti deschida ochii si sa-ti arate toate hibele societatii in care traim, dar si cruzimea de care poate da dovada omul.

Roger Waters - The Wall, Bucuresti Roger Waters - The Wall, Bucuresti

Impresionante au fost si energia si puterea de care a dat dovada Roger Waters, care nu si-a aratat deloc cei aproape 70 de ani ai sai (ii implineste pe 6 septembrie). De asemenea, n-ai cum sa nu recunosti ca The Wall este o adevarata capodopera, fiind un album foarte relevant chiar si in zilele noastre, chiar daca din '79 s-au schimbat multe lucruri... cel putin in aparenta. 

In prima parte a spectacolului, in timpul interpretarii pieselor, zidul imens s-a ridicat "brick cu brick" in fata Casei Poporului (un simbol al totalitarismului la fel de atroce ca si zidul Berlinului), la ale carei balcoane se puteau vedea multi politicieni ce au profitat de pozitia privilegiata si au vazut spectacolul moca. Dar, daca au cascat bine ochii si urechile si au inteles despre ce e vorba in The Wall, ii iertam. Cine stie, poate se mai schimba ceva, poate au fost exorcizati un pic.

In a doua parte zidul a fost daramat, insa Casa Poporului e inca acolo, dar cu o bucatica lipsa din zidul ce o inconjoara. Poate nu stiati, dar Roger Waters a plecat din Romania cu o bucatica din zidul Casei Poporului.

Roger Waters - The Wall, Bucuresti Roger Waters - The Wall, Bucuresti

La un moment dat, pe scena a urcat si un cor de copii romani (de la Scoala Gimnaziala de Arte nr. 5), acestia fiind alesi de echipa lui Roger Waters pentru a-l acompania pe piesa Another Brick in the Wall (este un lucru pe care Waters il face in fiecare tara in care aduce The Wall). Acesta a fost si unul dintre cele mai asteptate momente ale concertului, oamenii din public cantand cat ii tineau puterile si cu mainile ridicate in aer "Hey! Teachers! Leave the kids alone!".

Un alt lucru pe care-l face Waters in fiecare tara in care canta este sa vorbeasca un pic pe limba publicului. Astfel ca, acesta ne-a spus intr-o romana destul de buna: "Buna seara! Bine ati venit. Sunt fericit ca ma aflu aici".

Roger Waters - The Wall, Bucuresti Roger Waters - The Wall, Bucuresti

Nu de putine ori, muzica, efectele speciale si imaginile proiectate ne-au dat senzatia ca spectacolul la care asistam este un rollercoaster care ne trece brusc prin sentimente diametral opuse, de la soc (cand simti ca avioane de lupta iti trec razant pe deasupra capului), la uimire si admiratie.

Un moment emotionant a fost cel din pauza dintre cele doua acte, cand pe zid au fost proiectate imagini cu victime ale razboaielor, cu data si locul in care s-au nascut, cand au murit si cateva cuvinte despre ei. Pur si simplu n-aveai cum sa ramai indiferent.  

Roger Waters - The Wall, Bucuresti Roger Waters - The Wall, Bucuresti Roger Waters - The Wall, Bucuresti Roger Waters - The Wall, Bucuresti

Ne-a placut foarte mult si ca de oriunde totul se vedea si auzea impecabil. Insa, in mod paradoxal, este imposibil sa vezi chiar tot ce se intampla pe scena, pentru ca spectacolul este mult prea complex: trupa canta in mijloc, pe zid sunt proiectate imagini suprarealiste, deasupra publicului zboara un porc imens cu simboluri ale totalitarismului si logouri ale unor mari corporatii etc.

Roger Waters - The Wall, Bucuresti Roger Waters - The Wall, Bucuresti

The Wall (asa cum am vazut aseara) este pe de-o parte un spectacol impresionant, dar sa nu uitam ca este si o satira extrem de acida, o oglinda in care omenirea isi priveste partea cea mai intunecata.

La sfarsit esti coplesit, plin de admiratie, dar in acelasi timp ai si senzatia ca ai evadat dintr-un loc infiorator, monstruos, care, de fapt, nu e altceva decat lumea in care traim.

Aseara, 50.000 de romani nu au vrut sa fie "another brick in the wall", sa speram ca vor tine minte acest lucru si in viata de zi cu zi. 

Setlist:
Partea 1
In the Flesh?
The Thin Ice
Another Brick in the Wall Part 1
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2
The Ballad of Jean Charles de Menezes
Mother
Goodbye Blue Sky
Empty Spaces
What Shall We Do Now?
Young Lust
One of My Turns
Don't Leave Me Now
Another Brick in the Wall Part 3
The Last Few Bricks
Goodbye Cruel World

Partea 2
Hey You
Is There Anybody Out There?
Nobody Home
Vera
Bring the Boys Back Home
Comfortably Numb
The Show Must Go On
In the Flesh
Run Like Hell
Waiting for the Worms
Stop
The Trial
Outside the Wall

Vezi mai multe poze de la concertul Roger Waters - The Wall din Bucuresti

Foto: Serban Leafa

Roger Waters - The Wall, Bucuresti


Roger Waters concert - The Wall Live @ Bucharest 28.08.2013

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje