Pablo Sainz-Villegas la Festivalul de Flamenco

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Festivalul “Flamenco clasic si noile genuri” este organizat in Romania pentru al treilea an consecutiv de catre Institutul Cervantes si Ambasada Spaniei si este, dupa parerea noastra o initiativa fericita si laudabila, genul de eveniment linistit si rezervat, cu public restrins si locatii selecte,  care iti lasa un sentiment placut de intimitate.

Am ajuns la Festivalul de Flamenco in seara de duminica, 11 martie, la Sala Radio, unde am avut placerea sa-l ascultam pe spaniolul Pablo Sainz Villegas, unul dintre cei mai buni chitaristi clasici ai momentului, care aproape ne-a indus in transa prin sunetele pe care le scotea cand mangaia cele sase corzi ale chitarei.

Pablo Sainz-Villegas la Festivalul de Flamenco Pablo Sainz-Villegas la Festivalul de Flamenco

Extrem de elegant si bine facut, chitaristul spaniol, cu chipul sau specific pentru acest popor, ne aducea aminte de toreadori sau de actori de telenovele cu ale lor atitudini impunatoare, numai ca Pablo emana un calm si o intelepciune aparte. Ne-a povestit ca un profesor, care de altfel si este (a predat la Royal College of Music in London si la Australian National University), despre diferite stiluri de a canta la chitara ale maestrilor pe care ii cita, ne-a plimbat prin lume intr-o calatorie variata, sarind de la o tara la alta, oferindu-ne detalii despre fiecare piesa si compozitor in parte.

Am pornit din Brazilia, cu compozitorul Heitor Villa-Lobos si am pendulat apoi prin Germania cu Johann Sebastian Bach, in Venezuela cu Antonio Lauro, in Spania cu Joaquin Rodrigo si in Italia cu Carlo Domeniconi, compozitii interpretate ireprosabil de catre Pablo Sainz Villegas.

Nu putine au fost momentele in care am inchis ochii si ne-am lasat purtati de duiosia sunetelor chitarei, observand cu placere ca si oamenii din jurul nostru faceau acelasi lucru. La un moment dat i-am urmat chiar indicatiile chitaristului, care ne ruga sa ne imaginam o gradina cu flori, conform numelui uneia dintre compozitii, iar apoi, un alt moment ne-a surprins cu ochii mari, fara sa clipim, fascinati de ceea ce facea Pablo Sainz-Villegas cu mainile pe corzi, felul inedit in care le facea sa sune si usurinta cu care parea sa o faca.

Pablo Sainz-Villegas la Festivalul de Flamenco Pablo Sainz-Villegas la Festivalul de Flamenco

Am plecat de la Sala Radio cu un calm si o relaxare greu de obtinut in alte circumstante, cu un zambet pe buze si cu gandul ca instrumentele cu corzi au un efect deosebit asupra mintii umane.

Va invitam sa va bucurati si voi de festivalul de flamenco pana pe 26 martie, al carui program il puteti verifica aici.


                  
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje