Lillevan @ MNAC

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Fixation Fields" is a work of abstract beauty and a celebration of synaesthetic diversity.

Cel mai interesant eveniment din programul Muzeului National de Arta Contemporana, in Noaptea Muzeelor, a fost proiectul audio-vizual Fixation Fields al artistului german Lillevan. Asa cum s-a spus si la conferinta de presa de vineri, prin Fixation Fields, Lillevan isi propune sa exploreze relatia dintre lumina si ritm, si efectele pe care le au acestea asupra ochiului si psihologiei publicului.

Experienta a fost foarte subiectiva si personala pentru toti cei aflati in public. Spun asta pentru ca, o data ce te conectai la imagine si sunet, iti dezvoltai un trip personal. Imaginile aruncate de proiector erau abstracte si haotice, lipsite de forma sau sens, era ca si cand Jackson Pollock isi arunca vopselele direct pe retina spectatorilor.

Accentul era pus mai mult pe intensitatea si textura imaginilor si a sunetelor (calitati care, pentru Lillevan, sunt mai importante decat naratiunea sau aspectul estetic al unei imagini), iar interpretarea a fost lasata pe seama publicului.

Lillevan @ MNAC Lillevan @ MNAC Lillevan @ MNAC Lillevan @ MNAC
Lillevan @ MNAC Lillevan @ MNAC

Intinsi pe jos, in fata ecranului pe care erau proiectate imaginile, si inecati (uneori la propriu) in muzica zgomotoasa, atipica, "sparta", ghiceam in petele de culoare tot felul de grozavii sau ni se activau tot felul de nostalgii, pentru ca audio-vizualul se afla intr-o stransa relatie de dependenta cu memoria, si invers. Uneori, aveai chiar senzatia ca-ti citesti viitorul in cana de cafea care era ecranul cu proiectii.

Printre imaginile abstracte, Lillevan a mai strecurat si contururi de obiecte familiare, astfel ca senzatia de trip devenea si mai puternica, cand, sub petele de culoare, se strecura un autobuz, care parea mai degraba o corabie cu panze si roti; sau cand, intr-un colt, aparea discret profilul unei persoane care-si misca buzele si, aproape automat, in amestecul de sunete, aveai senzatia ca se aud si voci.

Lillevan @ MNAC Lillevan @ MNAC Lillevan @ MNAC Lillevan @ MNAC

Totul a fost mixat live, atat sunetul, cat si imaginile imprastiate pe ecran, timp de o ora, in care senzatia de imersiune intr-un fel de stare hipnagogica halucinanta a fost destul de puternica - a dense filmic experience, a poetic manifesto of visual perception, of gaze-holding and gaze-shifting.

Mai multe poze pe 100eyesNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje