Leo Iorga & Pacifica si Pasarea Colibri, un concert de suflet

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Aseara am trecut din nou pe la Silver Church, tocmai la timp pentru a vedea cum se produc doua formatii romanesti, Leo Iorga & Pacifica si Pasarea Colibri. Si bine am facut.

Concertele trupelor romanesti nu incep niciodata la timp. Sau, cel putin, eu nu am avut noroc sa fiu prezent la vreunul la care sa se intample asta. Nici acum nu s-a intamplat altfel, dar a fost bine, pana la urma. Ciudat, dar intarzierea s-a dovedit de bun augur, dand prilejul celor sositi acolo sa se "lege" mai bine.

De inceput, au inceput Leo Iorga Pacifica. Sala nu a avut nevoie decat de primele acorduri de la "Trenul pierdut" pentru a-si intra in rol si, din clipa aceea, si-a indeplinit rolul pana la capat. Au urmat "Mi-e tare dor de tine", "Povestiri din gara" si "Fata din vis", un tur de forta pentru sufletul publicului, acesta cantand fiecare vers impreuna cu formatia.

Leo Iorga si Pacifica Leo Iorga si Pacifica

Leo Iorga si Pacifica Leo Iorga si Pacifica

Leo Iorga a vrut sa ne aminteasca faptul ca este un solist vocal extrem de versatil si a interpretat perfect un cover la "Beds Are Burning" a celor de la Midnight Oil. La ora la care se intampla asta nu ardea nici un pat, dar ardea podeaua, pentru ca pe ea se dansa in toata sala.

Cu "Singur in noapte" si "Ma voi intoarce", Iorga a transat definitiv intrebarea "cine a fost cel mai bun solist vocal pe care l-a avut Compact", iar finalul a fost apoteotic, pe "Cantec pentru prieteni".

Leo Iorga si Pacifica Leo Iorga si Pacifica

Leo Iorga si Pacifica Leo Iorga si Pacifica Leo Iorga si Pacifica

Asa este, cei prezenti nu au fost public, ci prieteni, prieteni ai muzicii si ai unor muzicieni care inca mai fac acest lucru din placere. "Iar seara asta mare, prin voi va exista" a spus Leo Iorga inainte sa plece si inainte de a-i introduce pe scena pe Pasarea Colibri.

Sa nu-i uitam nici pe cei care au fost pe scena alaturi de Leo, adica Teo Boar la chitara, Cristi Iorga la tobe, Vladi Cnejevici la clape si Marian Mihailescu la bass. Au fost extraordinari, sunt foarte bine legati, instrumentisti buni si suna "rotund", lucru destul de greu de realizat.

Leo Iorga si Pacifica Leo Iorga si Pacifica

Si au intrat cei de la Pasarea Colibri, in frunte cu Mircea Baniciu si Mircea Vintila. Alaturi de ei a ramas si Pacifica pe scena, pentru a-i acompania. Debutul a fost la un pas de a deveni un esec, dar zeii muzici au decis ca lucrul acesta nu trebuie sa se intample. La prima piesa pe care au cantat-o, s-a stins lumina. Silver Church a ramas pentru cateva minute bune in intuneric si, pentru cateva secunde a amutit.

Apoi s-a petrecut minunea: pe intuneric, cu Pasarea Colibri pe scena, sala s-a apucat sa cante piesele trupei! A fost mai intai o voce, apoi 10, apoi s-au adunat toate, reunindu-se intr-o atmosfera cum nu am mai vazut de mult la concertul unei formatii romanesti!

Pasarea Colibri Pasarea Colibri

Lumina s-a intors, iar Baniciu si Vintila si-au intrat in rol. A fost "Esarfa in dar", "Miruna", "Intoarcerea la orient", "Andrii Popa", "Mugur de fluier", a fost cam tot ceea ce poate fi un concert Pasarea Colibri.

Mircea Vintila are un chef nebun de cantat, desi pe obrazul sau s-au asternut multi ani de concerte. Imi place prezenta sa, linistita si calda, modul in care dialogheaza cu publicul si placerea pe care o resimte cand este pe scena. Iar in ceea ce-l priveste pe Mircea Baniciu, acesta parca e mai tanar ca oricand.

Sa spun ca ma consider un norocos pentru ca, la numai cateva zile de cand l-am vazut pe Ovidiu Lipan Tandarica, am reusit sa vad si cealalta jumatate a ceea ce era, candva, trupa Phoenix. Pe toate piesele, Mircea Baniciu a pastrat acel timbru inconfundabil, clar, emotionant si vibrant in acelasi timp. Pacat ca, in ceea ce-i priveste pe Phoenix, lucrurile au evoluat asa cum au evoluat, pentru ca alaturi de Baniciu si Lipan cred ca mai aveau multe de spus.

Cum ma asteptam sa se intample, concertul s-a incheiat cu o clipa de aducere aminte a celui ce a fost Florian Pittis, sala cantand la unison "Vinovatii fara vina".

Pasarea Colibri Pasarea Colibri

Se facuse lumina. Sufletele spectatorilor straluceau intr-o seara splendida, in care ideea de "concert" nu a existat. Au fost doar niste oameni pe scena, niste oameni in sala, care au cantat impreuna. Iar cand reusesti asa ceva, nu te poti considera decat fericit.

Publicul a fost in majoritate eterogen, extrem de tanar, unii dintre cei de acolo fiind la varsta la care de-abia descoperisera piesele trupelor. Au existat si persoane din generatia care a trait prin Phoenix, persoane care s-au ridicat in picioare si au cantat piesele Phoenix, si tot acest amalgam de varste si experiente a functionat perfect. S-au bucurat impreuna si nimeni nu s-a simtit vreo clipa stingher.

Cam asa a fost la Silver Church, cu Leo Iorga, Pacifica si Pasarea Colibri si cam asa cred eu ca ar trebui sa arate o seara placuta, in care sa te simti bine alaturi de prieteni si de tine.

Rock On!
Foto - Cristina PetrescuNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje