Hasta Siempre, Buena Vista!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Adio, dar raman cu tine pareau sa spuna toti romanii stransi ieri la Sala Palatului pentru ultimul concert Live from Buena Vista- Havana Lounge. Adevarul e ca e greu sa te desparti de "el son cubano", de veterani in ale muzicii cuabneze cum sunt Julio Alberto Fernandez sau Teresa Garcia Caturla, sau de instrumentisti profesionsiti si pasionati de muzica precum cei din Havana Lounge

Concert Buena Vista 2010  Concert Buena Vista 2010

Sa-ti povestim cum a fost revederea si, mai apoi, despartirea de franturi de Buena Vista si de formatia Havana Lounge. Ca de obicei, trupa a intrat pe scena in forta, cantand una dintre cele mai cunsocute piese ale lor, "Chan-Chan".

Trio-ul format din Julio, Teresa si Maria Viktoria, insotiti de formatia din spate a adus, asa cum au strigat si cubanezii la inceput, "sabor" (savoare) in randul publicului. 

Romanilor le-a luat ceva timp sa se dezmorteasca, dar, la incurajarea superbunicii pline de energie, Teresa, in cateva secunde, publicul era in picioare, incercand miscari de cha-cha si salsa, acolo in spatiul mic de langa scaun. Nu aveai cum sa o refuzi pe artista care zambeste mereu si care, la cei peste 70 de ani ai ei, dadea lectii de dans oricarei tinerele din sala.

Concert Buena Vista 2010 Concert Buena Vista 2010

Mai mult, vremea deja nu mai era o scuza pentru leneveala sau fete posomorate, lucru remarcat si de Maria Viktoria: "hai, mai cu pasiune, mai cu viata, cu mai multa caldura. Pana si afara a inceput sa se dezghete totul".

Ca si in ceilalti ani, publicul roman a abandonat la un moment dat scaunele, clipa in care nu mai intelegeai unde se tine tot spectacolul: pe scena sau exact langa tine. Artistii mai calmau haosul din public cu mici momente artistice, cum a fost battle-ul intre chitara electrica-trista si melencolica si cea acustica-vesela si cu chef de viata.

Concert Buena Vista 2010 Concert Buena Vista 2010 Concert Buena Vista 2010

Am fost oarecum dezamagiti de plafonarea trupei si stagnarea la catvea momente cheie cu care ne-au tot obisnuit: "shekere-ul" aruncat in public, trenuletul facut prin sala, micile improvizatii "spontane"; le-am vazut si le stim. E adevarat ca ne plac si ca artistii stiu sa interactioneze cu publicul ca nimeni altii, dar chiar ne asteptam la un "adio" mai special.

Concert Buena Vista 2010 Concert Buena Vista 2010

Oricum, lasand carcoteala la o parte, acesti artisti nu au cum sa o dea in bara, nici macar atunci cand se repeta si sunt redundanti in spectacole. Unde o sa mai intalnesti niste artisti ca acestia, plini de viata si care vorbesc incontinuu cu publicul si nu-l lasa nicio clipa sa se plictiseasca. Cubanezii nu ne-au oferit momente moarte si ne-au distrat prin prezenta si prin muzica inca o data.

Ar fi fost perfect daca tot spectacolul lor nu ar fi fost intrerupt de un moment de muzica populara (sau manelistico-rock, cum se auzea prin sala) oferit de Mandinga; serios, si-au schimbat stilul muzical sau care a fost treaba cu melodia aia taraganata? Stiam ca se pricep si ei la salsa, latino si chiar si un pic la ritmuri cubaneze. Ce-am vazut ieri, nu a avut nicio legatura cu istoria muzicala Mandinga.

Concert Buena Vista 2010 Concert Buena Vista 2010

Artistii autohtoni au revenit la origini in momentul muzical special romano-cubanez in care cele doua formatii s-au unit si au cantat la unison "Guantanamera".
Ne bucuram ca am apucat sa reauzim piese precum "Chan-chan", "Dor Gardenias", "La Candela", "Cancion de cuna" si "Guantanamera" si sa ne bataim pe scaune, dorind sa ne transportam instant pe o plaja din Havana.

Ah, cine o sa mai ridice batraneii de pe plaiurile romanesti la dans, cine o sa agite publicul si o sa-l faca sa se simta important, cine o sa vorbeasca cu noi prin mimica si noi chiar sa intelegem mesajul?! A fost o seara nostalgica.

Daca nu ai fost la niciun concert Live form Buena Vista acum este un moment bun sa regreti. Ai pierdut cea mai simpatica si energica "super bunica"; autoportretul ei dintr-o piesa suna cam asa : "Teresa me llama solo cuando sientes mi sonrisa- ma cheama Teresa numai cand imi simti zambetul"; adevarul e ca nu am vazut-o in alta ipostaza pe artista, decat in cea de zambareata.

Ai pierdut vocea calma si prezenta galanta a lui Julio Alberto Fernandez, superbunicul in costum alb, mereu elegant pe scena si in prestatie. Ai pierdut-o pe Maria Viktoria, a mai tinerica dintre solisti, care se unduieste cu o lejeritate spectaculoasa si care iti incanta auzul cu dulcele timbru vocal cubanez.

Concert Buena Vista 2010 Concert Buena Vista 2010

Ai pierdut formatia Havana Lounge si demonstratii de pian, percutie, chitara, bass si trompeta care au alta savoare cand intra in slujba muzicii cubaneze.

Dar nu-i nimic, muntele se va duce la Mohamed si, data viitoare, le vom da intalnire artistilor pe pamant cubanez. E frumos sa raspunzi vizitelor asa ca asteptam cu nerabdare sa dansam cu un trabuc in mana, sa avem nisipul sub talpi, sa simtim miros de rom si sa cantam cu prietenii nostri de departe.

Asa cum am spus si la inceput, adio, dar ramanem cu voi dragi artisti.

Concert Buena Vista 2010 Concert Buena Vista 2010
Credite foto: Dragos Aliciu; toata galeria aici.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje