Concert: Tudor Gheorghe, constiinta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Clipele in care un artist reuseste sa se ridice la gradul de constiinta sunt foarte rare. Conceptul muzical al zilei de azi este dedicat futilului, superficialitatii, ridicarii ostentative a non-valorii la grad de arta. Tocmai de aceea, un spectacol al lui Tudor Gheorghe nu poate fi ratat, iar Metropotamul stie asta si a fost prezent la punerea in scena a ceea ce maestrul a considerat ca trebuie sa fie "Vremea Nemâniei".

Ideea de "nemânie" ofera acces imediat catre Nichita Stanescu, poetul necuvintelor. Desigur, nemânia nu mai inseamna cine stie ce in ziua de azi, cata vreme societatea ne transforma si cele mai mici gesturi in actiuni venale, incarcate de ura si frustrare.

Concert Tudor Gheorghe Concert Tudor Gheorghe

Dar nemânia lui Tudor Gheorghe nu este construita pe personalitatea lui Nichita, ci pe aceea a lui Grigore Vieru. Nemânia in fata lipsei de apartenenta la neamul din care faci parte. Nemânia in fata ruperii oricaror legaturi cu afectivitatea la care te simti inglobat prin fiinta poetica a lui Mihai Eminescu. Nemânia in fata imposibilitatii de a te simti aproape de fratele tau, deportat intre straini.

Nu in cele din urma, nemânia in fata vremurilor moderne care ajung sa ucida tot ce este de valoare, tot ce este de apreciat, tot ce este de pastrat, pentru a inlocui aceste lucruri cu margele colorate, accesorii ale unor depersonalizari si deculturalizari care sunt atat de grosolane incat cer evacuarea din dictionar a cuvantului "subtil".

Concert Tudor Gheorghe Concert Tudor Gheorghe
Concert Tudor Gheorghe Concert Tudor Gheorghe

Despre asa ceva a vorbit spectacolul lui Tudor Gheorghe, ducandu-ne de la punctul in care ne asimilam greselile pana la acela in care invatam cum sa ni le iertam, pentru a le ierta si pe ale celorlalti. Vorbind prin versurile lui Grigore Vieru despre cum sa avansam intr-o lume care doreste neaparat sa ne tina pe loc.

Clipe de magie ale maestrului, cu o tinuta scenica incredibila, care nu cred ca poate fi repetata de vreun alt artist. Un om in mijlocul a mii de oameni, transformandu-se intr-o constiinta de care, vizibil, este nevoie, chiar daca nu mai sunt foarte multi cei care sa simta nevoia ei. Un spectacol despre iertare si despre dragoste.

Concert Tudor Gheorghe Concert Tudor Gheorghe

"Bucurati-va", i-a indemnat Tudor Gheorghe pe cei din sala. O Sala Palatului plina, aplaudandu-l in picioare, cu fete care exprimau, rand pe rand, bucuria si regretul. Si, de ce nu, speranta ca se mai poate schimba ceva.

Bucurati-va cat mai aveti timp, as completa eu, privind secundarul ceasului cum masoara scurgerea catre neant.

Sa ne auzim cu bine de la urmatorul spectacol si sa ne rugam ca neica Tudor sa fie alaturi de noi si, mai ales, ca noi sa avem forta de a fi din nou alaturi de el.

Foto: Mugurel Tudor.  Mai multe imagini in galerie

Concert Tudor Gheorghe Concert Tudor GheorgheNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje