Concert Theatres des Vampires - Vampiru', unde-i vampiru'?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Vampirii moderni nu mai sug sangele poporului. Societatea a evoluat, iar azi fie isi musca partenera si traiesc alaturi de ea toata viata, fie isi trag chitare si se urca pe scena prin cluburi. Eu am asistat la varianta a doua a povestii, desfasurata in clubul Wings.

Am ajuns acolo pe finalul concertului Tiarra. Practic, am prins ultimele doua piese, prima ceva mai ritmata, iar ultima extrem de apasatoare si melancolica.

Daca recitalul lor a fost in stilul penultimei piese, adica energic si puternic, atunci alegerea ultimei a fost o greseala fantastica. Nu pot spune mai multe, mai ales ca am sesizat ca trupa a avut si ceva probleme, recte la ultima piesa Anda Pascu si Alexandru Voinea schimband un microfon intre ei, pentru ca celalalt parea sa nu mai dea semne de viata. Astept un alt concert, sper fara probleme tehnice, pentru a va spune mai multe despre bucuresteni. Par, oricum, a avea potential. Ah: n-am inteles de ce Anda este atat de incruntata si suparata pe scena...

Normal ca, perioada fiind foarte scurta, vampiru' a ezitat sa apara, si am rasuflat usurat.

Tiarra Tiarra
Tiarra Tiarra

La rand au urmat, dupa nu foarte multe momente de pauza, JTR Sickert. Despre pictorul Walter Sickert si legatura sa cu Jack The Ripper nu cred ca trebuie sa va povestesc foarte multe. Unele voci presupun ca intr-unul din tablourile sale acesta ar fi deconspirat identitatea criminalului, iar altii presupun ca Walter Sickert ar fi fost chiar Jack The Ripper. Problema este nerezolvata si-n ziua de azi, asa ca trecem la alta.

Daca trupa face apel la aceasta parte de istorie arhicunoscuta, n-am inteles sub nici o forma de ce solistul vocal, Tiziano Panini cred, a ales sa urce pe scena cu chipul semanand izbitor cu cel al lui...Joker, acel Joker jucat de Heath Ledger! Desigur, tot de un criminal este vorba, dar nu are nici o legatura.

Jack The Ripper Jack The Ripper
Jack The Ripper Jack The Ripper

In sfarsit, sa trecem si peste asta. JTR Sickert au debutat in forta si n-au slabit nici o clipa avantul muzical, spre bucuria publicului. Erika Miraglia s-a achitat si ea bine de sarcinile de solist vocal, desi vocea ei nu este deosebita si ar fi mers data ceva mai tare, pentru ca in unele clipe aproape ca nu putea fi auzita. Este insa exact vocea de care are nevoie JTR Sickert si, cu ceva exercitiu, se va descurca mai bine pe viitor.

Dupa Tiarra si acea ultima piesa de care v-am povestit, italienii au picat tocmai bine sa scoata lumea din adormire, ceea ce s-a tradus prin ocuparea spatiului din fata scenei si o miscare aproape continua in randurile din spate.

Jack The Ripper Jack The Ripper
Jack The Ripper Jack The Ripper

Si se face pauza. Observ ca tensiunea creste si probabil ca este normal sa fie asa, de vreme ce urmeaza sa urce pe scena principala atractie a serii. De subliniat ca, speriat probabil de alura de Joker, vampiru' a decis si de data asta sa nu isi faca aparitia, stiind bine ca nu se poate pune cu el.

Despre Theatres des Vampires nu cred ca trebuie povestite prea multe lucruri. Poate fi considerata o trupa "cult" pentru genul abordat, si am auzit o categorisire care suna cam in genul "metal vampiric". Grrr. Asa ceva nu exista, dar e bine ca tineretul incepe sa foloseasca internetul si pentru altceva decat Facebook si Twitter.

Theatres des Vampires baga gothic grupa mare, prin care se adauga ceva black metal si teatru, partea din urma fiind rezervata exclusiv manifestarilor de pe scena ale vocalistei Sonya Scarlet.

Theatres Des Vampires Theatres Des Vampires

Apropos de aceasta, m-am distrat sa citesc istoria: Sonya n-a fost deloc cuminte la viata ei. Poate ca atitudinile mai vechi explica de ce a trecut printr-o perioada ceva mai putin fericita in 2008, cu o depresie puternica, si de ce spectacolele trupei au fost interzise in mai multe tari, de-a lungul anilor.

Despre ea, ca aparitie pe scena de la Wings, pot spune un singur lucru: un kitsch complet, de la garderoba aleasa (bine, stiam la ce sa ma astept, nu va faceti probleme), pana la gesturile folosite, mai ales in clipa cand venea sa-si mangaie fanii, alintandu-i ca pe copiii ei sau, mai bine zis, ca pe viitoare victime.

Theatres Des Vampires Theatres Des Vampires
Theatres Des Vampires Theatres Des Vampires Theatres Des Vampires

Cu vocea nu se descurca rau, iar trupa din spatele ei este destul de agresiva incat sa creeze exact atmosfera de care este nevoie. La debut, toti membrii formatiei au purtat masti, de care au scapat insa foarte repede, Sonya lepadandu-se, caci acesta este gestul, la a doua piesa, si de haina care a invelit-o, ceea ce am inteles ca este o premiera, pentru ca la concertul trecut s-a dezbracat mult mai greu. Probabil i-a placut Bucurestiul si a zis sa nu mai stea si acum sa parlamenteze atat.

Au cantat in forta si cu chef, iar Sonya este o rezerva inepuizabila de teatru, unul care se potriveste cu arhitectura viziunii artistice pe care o are, dar care in anumite clipe este total fortat, ca sa nu spun penibil. Cu toate acestea, au placut la nebunie publicului, care s-a dezlantuit de la prima piesa, pana si cei mai linistiti dintre ei bataindu-se sub o forma sau alta. E clar, le-a placut.

Si, surpriza, am scapat si de data asta. Vampiru' o fi fost obosit sau a ramas in cartile din seria "Twilight".

Setlist selectiv TdV: Angel of Lust, Blood Addiction, Le Grand Guignol, Unspoken Words, Moonlight Waltz, Apart, Rain, wherever You Are, Sangue, La danse du vampire, Carmilla.

 Theatres Des Vampires Theatres Des Vampires

Clubul Wings, in care am calcat prima oara, mi s-a parut o gazda buna pentru un eveniment de genul acesta. Poate nu ar strica o aerisire mai serioasa, mai ales in cazurile in care un viitor eveniment ar aduce mult mai multa lume decat a fost prezenta acum. N-ar fi rau, de asemenea, sa se lucreze putin si la sonorizare. Cu un mic efort, va suna mult mai bine, pentru ca acustica este rezonabila, si sunetul se poate imbunatati serios.

Publicul a fost si el exact ceea ce trebuia sa fie si mi-e clar ca vremea concertelor mari s-a dus, traim zilele concertelor in cluburi, cu public dedicat. Au fost si persoane mai in varsta, daca 30-35 de ani poate fi socotit ceva care sa fie denumit "mai in varsta", dar au fost si copilasii atrasi de cartile si filmele cu vampiri si, sunt sigur, de legenda nascuta in jurul Sonyei. N-am observat incidente sau evenimente neplacute, si asta iar este un punct pozitiv. Cand te manifesti avand respect pentru cel care se manifesta alaturi de tine, iar el face acelasi lucru vizavi de persoana ta, acesta este un semn de civilizatie.

Sa ne auzim cu bine de la urmatoarea cantare.

 

Foto: Mugurel Tudor. Mult mai multe fotografii gasiti in galerie.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje