Concert: The Legendary Pink Dots @ Alt.Ctrl Fest 2010

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Penultima seara de Alt.Ctrl Fest ni i-a adus pentru a doua oara pe scena Controlului pe The Legendary Pink Dots, in deschiderea lor fiind programat Shelby Cinca (ex-Frodus, ex-Decahedron, inca The Cassettes).

Cu un pic de intarziere, pe la 10 trecute fix a aparut pe scena Shelby, insotit de Rajput si Sedath (?), pe care i-a scos din buzunar si i-a pus pe scaun, le-a apasat niste butoane (sintetizatoare fiind) si i-a lasat sa tina beat-ul, cu sample-uri orientale de sitar si tabla, in timp ce Shelby s-a acompaniat la chitara. A cantat vreo 4-5 piese, care nu ne-au displacut deloc, desi sample-ul tinut de "Rajput" devenise cam repetitiv dupa a treia piesa.

In ton cu atmosfera indiana produsa de acompaniamentul electronic, a cantat si un cantec in urdu, dar, desi este nascut in Romania (emigrat cu familia cand nici nu implinise un an, dupa cum ne-a spus chiar el), nu a gasit de cuviinta sa ne adreseze nici un cuvant in romaneste. A fost primit cu destul entuziasm de public, dar la sfarsit i s-a multumit pentru prezenta scurt si cu nerabdare - toata lumea venise, in fond, pentru The Legendary Pink Dots.

Shelby Cinca in deschidere la The Legendary Pink Dots @ Control .

LPD au aparut in alta formatie decat cea in care i-am ascultat acum un an, mai precis fara Niels van Hoorn si fara saxofon. O prietena de-a metropotamului, care statuse putin de vorba cu trupa inainte de concert, ne-a povestit ca cei doi (Edward si Phil), desi regreta ca nu il mai au pe Niels, se bucura totusi ca acum pot fi si ei putin in centrul atentiei pe scena. Gluma cu un sambure de adevar, deoarece, daca ne aducem aminte de concertul de anul trecut, show-ul extravagantului Niels "fura" intr-adevar atentia, dar in cel mai bun sens posibil.

Impreuna cu ei pe scena a mai aparut si Erik Drost, la chitara, asezat pe un scaun la mijloc, intre cei doi piloni ai trupei, inconjurat de mixere, pedale si butoane. Al patrulea Pink Dot, Raymond Steeg, nu era pe scena, ci in spatele pupitrului de sunet.

The Legendary Pink Dots @ Control The Legendary Pink Dots @ Control

Ca si data trecuta, am vazut mai mult decat un concert, am vazut un spectacol fascinant, un ritual, un experiment de alchimie muzicala. Cei doi actori principali ai spectacolului, Ka-Spel si Silverman, sunt ca yin-ul si yang-ul, cand incepe unul se termina altul, completandu-se armonios in stilurile si aparitiile lor atat de diferite.

Phil Knight
pare un cercetator preocupat de perfectiunea elixirului sonor pe care il picura din toate clapele si butoanele, imbracat "de oras", cu parul strans intr-o coada neglijenta si cu ochelarii alunecati strengareste pe varful nasului, ne-trandand emotii decat in cate-un zambet rar si discret.

The Legendary Pink Dots @ Control The Legendary Pink Dots @ Control

Ka-Spel in schimb este exact imaginea savantului nebun, in picioarele goale, in niste pantaloni jerpeliti mult mai lungi decat el si o tunica neagra pana in pamant, peste care atarna neglijent o esarfa. Se apleca deasupra sintetizatoarelor ca un vrajitor in transa, la fel se si ridica, falfaind manecile lungi ca o pasare psihopompa si incantand versurile cu miscari dramatice, ca pe niste prevestiri ale unui oracol antic.

The Legendary Pink Dots @ Control The Legendary Pink Dots @ Control The Legendary Pink Dots @ Control The Legendary Pink Dots @ Control The Legendary Pink Dots @ Control The Legendary Pink Dots @ Control
The Legendary Pink Dots @ Control The Legendary Pink Dots @ Control

Am ascultat, printre altele, The Unlikely Event, The Third Secret, Hauptbahnof, New Tomorrow, White Coats and Haloes, Rainbows Too, Cubic Caesar, Soft Toy, Birdie, dar, in ciuda celor 2 bisuri la care au fost adusi de aplauzele unui public foarte entuziast, ni s-a parut ca au stat totusi prea putin pe scena.

Greu de transpus in cuvinte toate impresiile pe care ti lasa un concert cu Legendary Pink Dots, asa ca va lasam cu cateva inregistrari din concert:

 .
 .


Mai multe imagini de la concert gasesti in galerie.
Alt.Ctrl Fest 2010 continua diseara in Control cu Joe Lally.
Vezi cum a fost si la concertul Blurt


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje