Concert Iris in Silver Church (Cronica, poze si video)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cum Metropotamului rocker ii plac si concertele de Craciun (na, are si el placeri vinovate...), s-a gandit sa treaca prin Silver Church unde incheia anul probabil cel mai vehiculat nume cand vine vorba de rock romanesc: Iris.

Ca orice concert romanesc respectabil, nici acesta nu a inceput la timp. Se anuntasera  "open doors" la 21:00, iar pe scena s-a intrat la 22.05. Inca astept primul concert romanesc la care sa fiu prezent si care, surpriza, sa inceapa la timp. Dar acestea sunt doar amanunte, ne-am obisnuit cu ele, asa ca trecem mai departe. In plus, pe parcursul orei de asteptare, din boxe au rasunat piesele celor de la Metallica, asa ca a fost chiar suportabil.

Iris Iris

Intrarea pe scena a coincis cu activarea publicului. A fost suficient ca Valter, Nelu si Boro sa ajunga in fata spectatorilor, pentru ca acestia sa-si poarte favoritii pe brate. Cele cateva sute de persoane adunate in Silver Church nu au facut rabat la risipa de energie, scandand, batand din palme, dansand si cantand alaturi de Iris pe toata durata concertului. Iar dupa introducerea instrumentala de cateva minute, sala a izbucnit in urale cand si-a facut aparitia pe scena si Cristi Minculescu. De aici a inceput concertul.

Iris Iris

Am ascultat cam ceea ce face parte dintr-un concert Iris obisnuit. Piese mai noi sau mai vechi, unele din ele interpretate intr-o maniera ceva mai agresiva si mai rapida decat de obicei, cu un Cristi Minculescu conducand cu eleganta sala catre un succes de public. N-au lipsit "Eu si cu tine", "Baby", "Vino pentru totdeauna", "Cat as vrea sa zbor", "Casino", "Sa nu crezi nimic", "Somn bizar", "Pe ape", "Strada ta" sau piesa-amprenta, "Floare de iris".

Am fost surprins sa vad ca piesele sunt aranjate, cumva, in ordine cronologica inversa, reteta pe care deja o cunosteam de vreo doua saptamani, cand Celelalte Cuvinte au aplicat-o cu succes la concertul lor aniversar. De asemenea, nu a lipsit nici "Lady in black", piesa celor de la Uriah Heep, din punctul meu de vedere unul dintre cele mai placute momente ale serii.

Iris Iris

Insa, alaturi de aceste piese a fost prezenta si oboseala. Oboseala trupei. O formatie care nu mai este cum era. Boro, Valter si Nelu au cantat impasibili, departe de show-ul pe care il faceau acum nu multi ani, cel putin Boro. Solo-urile personale nu au existat. Cristi a dialogat cu publicul mult mai mult decat de obicei si l-a lasat de foarte multe ori sa cante, in stilul in care o face, mai nou, si David Coverdale.

A fost un "veni, vidi, vici", "am venit, am cantat, am plecat", din care nu am putut sa nu remarc faptul ca a cam lipsit sufletul. Pentru mine, toate acestea s-au rasfrant si asupra muzicii, dar poate ca a fost doar un an mai incarcat. Oricum, ca om care nu a ratat multe concerte Iris la Bucuresti, as spune ca acesta nu a fost chiar unul dintre cele mai bune ale lor.

Finalul i-a prins pe cei de la Iris iesind de pe scena in acordurile lui "We are the champions" si da, macar in ceea ce priveste publicul, sunt campionii acestuia. Nu au stat mult pana sa revina pentru o ultima piesa, un "I want to break free" cantat in proportie covarsitoare de spectatori, pentru ca Minculescu a intervenit doar pe refren si nici acolo foarte mult. Legendele canta piesa de legenda, si acesta este modul prin care povestea merge mai departe.

Dupa concert, o parte din spectatori au mers la garderoba, fericiti pentru seara reusita, iar cealalta parte a preferat sa mai ramana pret de o bere la discutii legate de formatie, trecut si de urmatorul album al trupei, care va aparea anul viitor pentru a marca 35 de ani de activitate. Un numar frumos, o incarcatura grea, o mostenire muzicala imposibil de evitat, lucruri care obosesc si incarca de responsabilitate suplimentara.

Asteptam cu interes concertul aniversar de anul viitor, care suntem siguri ca va arata altfel decat a aratat cel din Silver Church, dupa care speram ca floarea de iris, considerata de greci ca fiind una cu proprietati de vindecare, va sterge oboseala din sufletele trupei si va aseza, pentru totdeauna, valul amintirilor frumoase peste una din cele mai longegive povesti ale rock-ului romanesc.

Rock on!Foto+ video: Cristina Petrescu6 comentarii

Concert Iris in Silver Church (Cronica, poze si video)
Dli
#1 -

De necrezut

Ultima data anul trecut am auzit ceva de trupa Iris. Ma bucur ca inca rezista si tin in concerte. Una dintre cele mai mari trupe din Romania si merita tot respectul nostru. Floare de iris, piesa favorita. Sarbatori fericite.

Concert Iris in Silver Church (Cronica, poze si video)
futezatorul
#2 -

pcr

ba roachere in mizerie...ai facut scoala de cadre...asa se pare dupa limbajul de lemn putred

Concert Iris in Silver Church (Cronica, poze si video)
BogDan
#3 -

@Dli

În mod cert, fanii nu au cum să nu fie bucuroşi :)

Concert Iris in Silver Church (Cronica, poze si video)
BogDan
#4 -

@futezatorul

Îmi repar greşelile la următorul :)

Concert Iris in Silver Church (Cronica, poze si video)
zapacita
#5 -

iris

Pfui, mie mi s-a parut un concert foarte reusit, cu un Minculescu neasteptat de vesel si de energic si cu un public foarte cald.
Nu mi-a placut sonorizarea- cristi se auzea prea incet si uneori infundat- dar obositi nu i-am gasit deloc.

Cand canta prin parcuri sau la zilele oraselor poate mai sunt uneori plictisiti sau obositi de drum. In silver church nu mi s-a parut insa deloc asa. Daca erau obositi nu cantau "Pe ape" ci ne tineau la regim cu balade.

Publicul canta in locul trupei inca de la Iris 20 de ani (din experienta mea cu Iris, dar probabil si mai dinainte), pur si simplu sunt momente care ii apartin. La "Vino pt totdeauna" publicul canta "mereu", la Lady in black refrenul e tot al lui, la "baby" de asemenea, la floare de iris asta e si scopul. Coverdale se lasa acoperit de vocea publicului inca din 1994 (vezi ain't no love)- dar asta cred ca e semn ca oamenii se simt foarte-foarte bine, nu ca trupa ar fi obosit.

Ce-i drept nu au mai fost solo-uri ca alta data dar pana la Iris 35 de ani sigur o sa conceapa baietii niste momente noi :)

Concert Iris in Silver Church (Cronica, poze si video)
BogDan
#6 -

@zapacita

Eu aşa i-am perceput, cam obosiţi. Repet, probabil o fi fost finalul de an. Şi da, uneori vocea lui Cristi era un fel de murmur indescifrabil, deşi e foarte ciudat acest lucru, pentru că în Silver Church am prins mereu sonorizări bune. O fi fost dela băiatul care se ocupa de sunet şi care se juca pe laptop :) Aşteptăm concertul de 35 de ani, sunt sigur că vor veni cu ceva deosebit.
Iar la Coverdale nu mă refeream la momentele de atunci, ci la cele de acum, care apar din cu totul alte motive :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje