Bohren & Der Club of Gore, cerberii din Biserica de Argint

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Care a fost cel mai dark concert la care ati asistat vreodata? Imaginati-va senzatia, multiplicati-o de vreo zece ori si tot nu sunteti nici macar pe-aproape. Concertul nemtilor de la Bohren & Der Club of Gore a fost o adevarata calatorie in Lumea de Jos... via Silver Church.

Am gasit Biserica de Argint intunecata, cu doar cateva lumanari pe langa care se conturau umbre a ceea ce parea sa fie publicul. Cum inauntru erau si cu cateva grade mai putin decat in zapuseala de-afara, prima senzatie a fost ca intram intr-un cavou.

Senzatia de neliniste si mister astfel creata nu ne-a ocolit nici cand ne-am indreptat privirile spre scena. Am vazut patru siluete in costume complet negre, fiecare la cate un instrument asupra caruia cadea o lumina difuza (singura lumina!), venita de la cateva lampi micute. Efectul era garantat. In afara de scurtele momente in care fotografii indrazneau, timid, sa foloseasca blitul aparatelor, chipurile celor de pe scena nu se distingeau deloc.

Bohren & Der Club of Gore Bohren & Der Club of Gore

Iar cum lumina slaba a lampilor cadea de sus, in loc de ochi, membrii Bohren & Der Club of Gore pareau sa aiba fiecare cate doua gauri negre. V-ati speriat? Asta era si scopul. Era evident ca jocul scenic era menit sa-ti faca inima sa palpite, insa cel mai mare impact il avea muzica.

Sentimentul dobandit cand asculti muzica jazz este ca te poarta, de obicei, pe plaje insorite, pasiuni de un verde crud, intinderi nesfarsite de flori. Cand asculti insa Bohren & Der Club of Gore, te afli "blocat intr-o camera intunecata din care oxigenul dispare treptat si nemilos", asa cum citisem intr-o cronica straina. Genul a fost numit o combinatie intre doom jazz si dark ambiental, dar sentimentele pe care muzica lor o trezeste in tine depasesc barierele incadrarii in astfel de tipare.

Bohren & Der Club of Gore Bohren & Der Club of Gore Bohren & Der Club of Gore

Cei patru cerberi care ne-au lasat sa patrundem in Lumea de Jos se miscau lent si uneori chiar sacadat, lasand impresia unor papusi manevrate cu sfori. Erau ca patru umbre care, intr-o padure deasa si intunecata, nu alearga dupa tine, ci ti se insinueaza direct in suflet.

Nu putem spune nici acum de ce chitara bas avea mai mult de patru coarde, avand in vedere ca folosite au fost doar primele doua, care emit sunete grave. Nu intelegem nici de ce din saxofon nu a iesit un duh fermecat, bun amic al lui Hades, care s-ar fi miscat in ritmul impus de percutia hipnotica. Traiam cu impresia ca, in orice clipa, ceva supranatural urma sa se intample.

Bohren & Der Club of Gore Bohren & Der Club of Gore
Bohren & Der Club of Gore Bohren & Der Club of Gore

Ne aduceau cu picioarele pe pamant doar momentele in care ne dadeam seama, cu mirare, ca ce se intampla pe scena nu era o improvizatie noir - piesele erau chiar cunoscute.

De pe Sunset Mission am recunoscut On Demon Wings, Prowler, Midnight Walker si Painless Steel. Aceasta din urma a sunat atat de bine, incat in conditii normale am spune ca a fost cantata dumnezeieste.

Fiind vorba de Bohren, ne-am dat seama ca ar fi vorba, de fapt, despre un adevarat soundtrack al unei apocalipse in slow motion. Fireste, nu au lipsit nici piesele de pe cel mai nou album, Beileid: Zombies Never Die, respectiv melodia de un sfert de ora care da titlul materialului discografic.

Va intrebati probabil cum a fost comunicarea cu publicul la un concert ce pare, la prima vedere, descris intr-o lumina oarecum sumbra, incarcata de mister. Si noi am fost surprinsi sa constatam doza mare de umor sec a saxofonistului Christoph Closer: "Aceasta este ultima piesa. Dupa ultima piesa, vom mai canta o melodie. Si apoi inca una".

Tragand linie de final, Bohren & Der Club of Gore a fost o experienta care merita cu siguranta retraita. A fost o dovada in plus ca si concertele la care nu ni se cere sa ridicam mainile in aer sau sa aplaudam dupa un ritm impus merita vazute, traite si mai ales savurate.

Bohren & Der Club of Gore Bohren & Der Club of Gore
 

Foto: Mugurel Tudor
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje