Amphi Festival 2011, Koln

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Weekendul trecut am fost la Amphi Festival 2011, Koln, in parcul Tanzbrunnen, eveniment care se intampla anual din 2005 incoace si la care participa trupe de EBM, electro-industrial, darkwave, Mittelalter / medieval metal, synth pop, la care se mai adauga un strop de gothic, un pic de aggrotech, ceva martial, in functie de lineup-ul fiecarui an.

Amphi Festival 2011, Koln - public


Spectacolul muzical, de pe scena, a fost numai jumatate din atractia festivalului, cel putin pentru noi. O alta jumatate importanta a fost publicul, mai colorat si mai nonconformist decat vom vedea vreodata la un festival autohton. Marea majoritate cyberpunks, presarati cu costume militaresti din diferite perioade istorice, printre care ieseau in evidenta costumele pin-up sau steampunk, de inspiratie victoriana, toti erau imbracati de festival.

Cu o exceptie de aproximativ 1%, neobservati in blugi si tricou in marea colorata de creste, masti si peruci goth cyber punk, pantofi cu talpa platforma inalta de 20cm, fuste mini si ciorapi gauriti pe care le purtau si fetele si baietii deopotriva.

Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011
Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011

Si pentru public (vreo 16.000 de oameni, zice site-ul oficial) jumatate din distractie a fost de fapt placerea de a defila in costumele neobisnuite. Publicul nu a stat compact in fata scenelor decat la headlineri, in restul timpului preocupandu-se mai mult cu parada modei si cu shopping-ul.

Iar in timpul concertelor se adunau, indiferent de costum, cyberpunci la medieval metal, domnite victoriene cu umbrelute de dantela la EBM, si cantau ori dansau indiferent de aparenta orientare muzicala. De altfel nu e de mirare ca toata lumea cunostea lineup-ul, trupele erau in marea majoritate de la ei de acasa.

Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011
Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011

Amphi Festival 2011, Koln - lineup


Anul acesta pe cele trei scene s-au perindat in pozitie de headlineri Covenant, Deine Lakaien, Hocico, Subway to Sally, Tanzwut, Samsas Traum, Die Krupps, Das Ich, Nitzer Ebb, Clan of Xymox, precedati de multe alte de trupe dintre care vom mai mentiona Rome, ORE, Persephone, Feindflug, Kirlian Camera, Grendel, Saltatio Mortis.

Samsas Traum Samsas Traum
Samsas Traum
Tanzwut Tanzwut
Tanzwut
Die Krupps Die Krupps
Die Krupps

Inapoi la muzica; asa cum am mentionat, erau trei scene, Main Stage, in aer liber, si alte doua scene in sala, Theater si Staatenhaus. Prima problema a intervenit la accesul in sali. Teatrul era cat o sala de cinema, si nu puteai intra daca nu mai erau locuri pe scaune. Astfel, am ratat Rome. Nu-i nimic, ne-am zis, ii vedem peste o luna la Dark Bombastic Evening 3, la Alba Iulia.

Staatenhaus era o sala mare (nu prea inalta si mai mult lata decat lunga, in care intrau lejer cateva mii de oameni), care insa s-a dovedit si ea neincapatoare cand a inceput ploaia si toata lumea a inceput sa se refugieze in interior. Astfel, tot asteptand in fata portilor inchise, n-am vazut nici Hocico si am prins doar jumatate din Feindflug, lucru care ne-a calcat serios pe nervi, deoarece biletul l-am platit ca sa vedem orice trupa vrem, nu ca sa stam la coada asteptand sa se faca loc in sala.

Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011

Concertele au fost multe, mai bune si mai proaste. Sonorizarea a fost, spre imensa noastra surprindere, mizerabila. Se mai dregea la headlineri, dar in Staatenhaus sunetul prost a fost o regula. La Kirlian Camera a fost o microfonie constanta, asortata cu parait in boxe. A fost totusi prima data cand am auzit o fluieratura din public, a nemultumire. Nemtii sunt ori foarte rabdatori, ori foarte nepretentiosi. In Bucuresti sunetistii ar fi fost huiduiti si urmariti cu furci si topoare daca s-ar fi auzit in asemenea hal la un concert.

Dezamagiti de calitatea sonorului, am fost rasplatiti totusi cu cateva concerte pe care nu le-am fi visat pe la noi: am vazut cu placere Samsas Traum, Tanzwut (care ne-au placut cel mai mult) si Die Krupps, ne-am bucurat sa revedem Ordo Rosarius Equilibrio (unul dintre concertele cu sonorizare buna), Clan of Xymox (in ciuda sonorului) si Kirlian Camera si am constatat ca in Koln trupele astea au un public de cateva mii, iar la noi abia au umplut Control-ul (au venit si la noi, Xymocsii in toamna 2010, iar Kirlianii in primavara 2011). Ne-a dezamagit aparitia Deine Lakaien, prost plasata dupa explozia de energie industriala a celor de la Die Krupps, beneficiind si ei de aceeasi sonorizare slaba si incepand cu niste piese atat de lente si incete incat erau acoperiti de rumoarea din public.

Amphi Festival 2011, Koln - organizare


Ca observatie generala, ne-a placut, mai mult ca atmosfera. Am apreciat, printre altele, faptul ca apa nu se vindea, ci se putea lua de la diverse robinete din parc. In ce sa o iei? In sticle, pentru ca la ei nu exista restrictia "fara sticle de plastic".

Apropo de sticle, aveau un sistem interesant de reciclare: la prima cumparare a unei bauturi primeai un jeton de plastic; daca la urmatoarele cumparari aduceai inapoi recipientul (pahar, sticla, cutie de tabla) si aveai si jetonul de plastic, aveai o reducere de 50 de centi.

Preturi? 4 eur berea la pahar de 0,5l (cu reducerea aplicata). La mancare stateau bine, aveau mancare chinezeasca, pizza, carnati cu cartofi prajti, clatite, inghetata. Preturile oscilau intre 3 si 6 euro. Pelerinele de ploaie erau si ele 2,5 eur, iar la capitolul shopping puteai petrece ore in sir uitandu-te la nenumaratele standuri cu haine, bijuterii si accesorii goth, cyber punk, metal, ebm sau steampunk.

Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011
Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011
Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011 Amphi Festival 2011

Toaletele au fost o alta problema - nu aduc toalete ecologice, le poti folosi pe cele ale parcului, din pacate insuficiente. Daca la baieti problema era ca de obicei mai rapida (mai ales ca foarte multi purtau fuste, usurand putin procesul), la fete erau cozi de cate 40-50 de persoane.

O bulina alba gigantica a fost faptul ca se putea intra cu aparate foto. Si cu orice fel de obiectiv, puteai sa vii si cu varianta foto a Hubble-ului. Si, de asemenea, puteai face fotografii oriunde si oricand. Lucru care a meritat, gasesti mai jos toate imaginile de la Amphi Festival 2011, Koln (193 de fotografii):
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje