A treia zi de Peninsula 2012, cu Besh O Drom, N.O.H.A., Sarmalele Reci si Suie Paparude

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ziua intai - dezmat. Ziua a doua - idem. Dar daca in prima jumatate de Peninsula 2012 am avut, totusi, catusi de putin timp sa ne racorim la o terasa, ziua a treia de Peninsula s-a dovedit nemiloasa si crunta pentru picioarele Metropotamului, care a tinut-o intr-o zbenguiala continua. Cum sa pui Besh O Drom, N.O.H.A. si Suie Paparude in aceeasi zi? Organizatorii au vrut, clar, sa ne omoare. :)

Dezmatul a inceput, precum ziceam, cu Besh O Drom, o formatie de gypsy balkan din Ungaria pe care noi asteptam demult s-o vedem live, avand in vedere ca ajunsese pe la toate festivalurile mari din lume, numai pe la noi mai rarut - desi suntem vecini de tara. Daca va intrebati ce inseamna numele, ei bine, am aflat si noi ca e un fel de "a calari drumul" intr-un dialect tiganesc.

Besh O Drom @ Peninsula 2012 Besh O Drom @ Peninsula 2012
Besh O Drom @ Peninsula 2012 Besh O Drom @ Peninsula 2012

Nu am sti sa va descriem exact ce canta oamenii astia, dar noi am vehiculat cel mai frecvent expresia de manele jazz. :) Este evident ca instrumentistii sunt atat de priceputi pentru ca ritmul se trage din jazz. Dar daca mai adaugam saxofon, clarinet si un taragot electronic (credem, nu ne pricepem), totul suna atat de balcanic, incat petrecerea se dezlantuie de la primele acorduri. Lipsea un bulibasa si cateva pirande ca sa fie peisajul intreg.

Besh O Drom @ Peninsula 2012 Besh O Drom @ Peninsula 2012
Besh O Drom @ Peninsula 2012 Besh O Drom @ Peninsula 2012

Ne-a amuzat momentul in care saxofonistul a incercat sa comunice cu noi in engleza, dar dupa numai cateva propozitii, publicul a cerut sa ne vorbeasca in maghiara. Artistul a ras si s-a conformat.

Ceea ce e atat de deosebit la Besh O Drom fata de restul formatiilor este ca versurile, chiar daca in maghiara, sunt absolut superbe; dar chiar daca nu le intelegeam nici noi prea bine, ritmul molipsitor de dantuibil a transformat scena Ciuc intr-un veritabil balkan party. Ne-a placut felul in care piesele erau conduse de instrumentele suflatoare, nu de sectia ritmica, ne-a placut vocea nazala a solistei, ne-au placut tiganii unguri (cea mai fatala combinatie) de la tambal si saxofon, am savurat absolut tot.

Besh O Drom @ Peninsula 2012 Besh O Drom @ Peninsula 2012

La sfarsitul show-ului, puteam linistiti sa ne stoarcem tricourile. Dar e bine ca ni s-a dovedit inca o data ca nu suferim de nicio boala de plamani, inima sau oase. :) Daca aveti ocazia sa-i prindeti undeva pe Besh O Drom, asigurati-va ca nu lipsiti de la concertele lor incendiare.

Mai multe fotografii cu Besh O Drom gasiti in galerie

La cat eram de osteniti si drenati de energie, faptul ca cei de la N.O.H.A au intarziat o jumatate de ora buna nu ne-a deranjat chiar deloc, ba din contra, am avut timp sa ne tragem sufletul. Bucuria n-a tinut insa mult, caci a fost inlocuita rapid, iarasi, de dans si voce buna.

N.O.H.A. @ Peninsula 2012 N.O.H.A. @ Peninsula 2012
N.O.H.A. @ Peninsula 2012 N.O.H.A. @ Peninsula 2012

I-am mai vazut pe N.O.H.A. live si stiam ce pot, dar ca de obicei, am fost picati in admiratie. Tipele de la voce se descurcau excelent, mai ales cea bruneta, Camila, care e din Sao Paolo si canta la fel de bine in spaniola, portugheza si engleza. Ah, si de parca tot talentul asta nu era suficient, Camila mai canta si dumnezeieste la chitara, de ti se ridica puful pe tine.

N.O.H.A. @ Peninsula 2012 N.O.H.A. @ Peninsula 2012

Tipul negru de la voce a fost argint viu. I-a placut mult sa cante din public si sa se lase adulat de fanii din primele randuri. Zambea si glumea cu toata lumea, deci la capitolul comunicare, N.O.H.A. primeste multe buline rosii. Daca nu pentru asta, atunci macar pentru isteria colectiva de la Gipsy Valley si Tu Cafe. N-a fost niciun cutremur sambata noaptea? Sigur a pornit din Targu-Mures. :)

N.O.H.A. @ Peninsula 2012 N.O.H.A. @ Peninsula 2012

Ah, si sa nu uitam nici de tobosarul minune, care rupea tobele-n doua in ritm turbat de drum'n'bass - credeti-ne, este mai dificil decat suna. Ne miram ca n-a iesit cu SMURD-ul din perimetrul peisajului, la ce demonstratie de forta a aratat. Kudos, N.O.H.A.!

Gasiti aici mai multe poze de la concertul N.O.H.A.

Am crezut ca macar pe cei de la Sarmalele Reci apucam sa-i vedem stand la o bere, la o terasa. Dar publicul peninsular si-a spus din nou cuvantul si ne-a transmis energia de care aveam nevoie sa savuram concertul din primele randuri.

Sarmalele Reci @ Peninsula 2012 Sarmalele Reci @ Peninsula 2012
Sarmalele Reci @ Peninsula 2012 Sarmalele Reci @ Peninsula 2012

Singurul moment in care ne-am oprit vreo doua secunde din topaiala a fost cel in care am avut revelatia ca solistul Zoli Andras nu mai e grizonat, cu parul scurt, ci... brunet vopsit, cu par destul de lung si cu carare intr-o parte.

S-a facut pogo, s-au cerut piese noi si vechi, s-au cantat versuri arhicunoscute din zeci de glasuri si, in principiu, toata suflarea rock a Peninsulei a dovedit ca i-a fost cam dor de un concert Sarmalele Reci.

Vezi aici galeria foto de la concertul Sarmalele Reci. Foto: Cristian Chiriac.

Din zece ani de Peninsula, Suie Paparude au fost prezenti la noua editii, ceea ce inseamna pura traditie. La fel precum in cazul celor de la Zdob si Zdub, concertele Suie de la Peninsula sunt... altfel si nimic nu ar fi la fel fara ele.

A treia zi de Peninsula 2012, cu Besh O Drom, N.O.H.A., Sarmalele Reci si Suie Paparude A treia zi de Peninsula 2012, cu Besh O Drom, N.O.H.A., Sarmalele Reci si Suie Paparude
Suie Paparude @ Peninsula 2012 Suie Paparude @ Peninsula 2012

Mii de oameni s-au strans in imensul cort Freedom Music Arena, devenit claustrant, neincapator si o adevarata sauna inca de la beat-ul de la Armada verbala. Metropotamul statea sprijinit de boxa, pregatit sa le faca poze membrilor formatiei, cand a inceput piesa si era sa fie proiectat de basi in capatul opus al cortului.

Suie Paparude @ Peninsula 2012 Suie Paparude @ Peninsula 2012
Suie Paparude @ Peninsula 2012 A treia zi de Peninsula 2012, cu Besh O Drom, N.O.H.A., Sarmalele Reci si Suie Paparude

Vibrant, euforic, nebunesc. Daca ar fi sa alegem trei cuvinte care sa descrie concertul Suie Paparude, cu siguranta acestea ar fi cele mai potrivite. Petrecerea a tinut pana-n zori, iar podeaua de lemn din cortul cu pricina salta ritmic, sub miile de pasi apasati care o calcau. Delirant de frumos modul in care s-a incheiat a treia zi de Peninsula.

Suie Paparude la Peninsula - toate fotografiile

Si asa, cu dureri insuportabile de muschi dar cu sufletul plin de muzica si fericire, Metropotamul se declara pregatit si de ultima seara de festival.

Cititi aici cum a fost in prima zi de Peninsula.
Cititi aici cum a fost in a doua zi de Peninsula.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje