10 ani de Travka: Praga s-a mutat in Silver Church

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ochiul cere lumina
Prezenta atat de straina

Iar urechile noastre cereau si tanjeau de o buna bucata de vreme dupa un nou concert Travka, prezenta atat de rara. Dorinta ni s-a indeplinit aseara, in Silver Church, cand moldovenii au sarbatorit 10 ani de activitate. Asteptarile mari nu ne-au fost inselate.

Cand George Gadei s-a urcat pe scena si au inceput acordurile de la E cineva in orasul acesta, ne-am mirat inca o data de vocea sa adanca si baritonala, pe care n-am fi asociat-o nici intr-o mie de ani cu un omulet de statura sa. Cliseul care decreteaza ca esentele tari vin in sticlute mici nu poate fi mai adevarat, oricat de cheesy suna.

10 ani de Travka in Silver Church 10 ani de Travka in Silver Church

"Scepticilor! Romanilor! Tiganilor! Moldovenilor! Ardelenilor! Muntenilor! Frumosilor!" - cam asa a fost alintat publicul de catre George aproape intreaga seara. Asta cand nu ne povestea despre versurile pieselor Travka, pe care uneori nici el nu le intelege, desi el le-a scris.

Ni s-au cantat piese mai vechi si mai noi, insa aproape nimic din perioada mai "folk" si mai molcoma a trupei. N-am auzit Inger sedat sau Ce noapte, dar nici nu le-am simtit lipsa, in mare parte pentru ca melodiile noi suna atat, dar atat de bine, incat setea de Travka nu ne-a ramas nepotolita.

Ne-a placut mult si reorchestrarea cu mai multa chitara a anumitor piese mai vechi. Nu ne-am imaginat vreodata ca se poate isca pogo la o formatie mai degraba sensibila si onirica decat "turbata", dar miracolul s-a produs in Silver Church. Tonul a fost dat de piesa Iubire, la al carei refren cu "hop hei", toata lumea era dezlantuita, sarind si strigand. Restul n-a fost decat o urmare fireasca.

Ce faci cand lumina ta pleaca cu alta lumina?
Imi ceri un foc si te prefaci ca nu ai nicio vina

Unul dintre lucrurile faine pe care le remarcam mereu la concertele Travka este contrastul dintre solist si basist. George Gadei, vocalul trupei, afiseaza mereu un aer de nepasare si blazare, un miserupism constructiv, care denota o siguranta de sine seducatoare. Nu voia sa ne faca sa ne simtim bine, ci STIA ca ne simtim bine.

10 ani de Travka in Silver Church 10 ani de Travka in Silver Church
10 ani de Travka in Silver Church 10 ani de Travka in Silver Church
Pe de alta parte, Mizdan se agita si sare, rupand scena in doua. Alaturi de tobe, sectiunea ritmica e impecabila si-o simteam pana in piept. Adaugam o chitara care suna cand psihedelic, cand a riff-uri de Queens of the Stone Age pe piesele stoner, si avem reteta magica a aceea ce inseamna Travka din punct de vedere instrumental.

Cireasa de pe tort o reprezinta, desigur, versurile. Gresim daca spunem ca Trakva e trupa cu cele mai frumoase (si dese) metafore din peisajul muzical autohton? Nu credem. Cand am inceput sa visam pe Vreau sa simt Praga, chiar am avut impresia ca Praga s-a mutat la Bucuresti.

In onoarea celor 10 ani impliniti, pe scena a fost invitat Mihnea Blidariu de la Luna Amara, care a spus, inainte sa cante Corabia nebunilor, ce inseamna pentru el Travka: o adevarata corabie de nebuni, care se lupta si face orice pentru ca muzica lor sa ajunga la public. "Travka fara George ar fi ca Luna Amara fara Nick". A fost cel mai coerent moment (vorbit, nu cantat) al serii.

10 ani de Travka in Silver Church 10 ani de Travka in Silver Church
10 ani de Travka in Silver Church 10 ani de Travka in Silver Church

Si cum se putea incheia un astfel de concert daca nu glorios, cu intregul Silver Church cantand Ochiul cere lumina? Ce ne-a impresionat insa si mai tare decat publicul care a stiut toate versurile pieselor a fost outro-ul dreamy, cantat pe o chitara in fade: o particica dintr-o piesa din foclorul moldovenesc, ne-am inchipuit noi. Rugam fanii mai avizati sa ne lamureasca. :)

Travka exista de 10 ani si, dupa umila parere metropotamica, nu a scos inca vreo piesa care sa nu miste ceva in interiorul nostru. La multi ani inca o data, baieti! Sa ne cantati si incantati mai des asa cum ati facut-o aseara, in Silver Church.

Setlist selectiv:

E cineva in orasul acesta
Atentie! Atentie!
Fetele-n luna
Iubire
Ochiul cere lumina
Vreau sa simt Praga
90
Ceva mi s-a rupt
Cum te simti
Corabia nebunilor (cu Mihnea Blidariu de la Luna Amara)
Intr-un fel
Nimic de pe frontul de est
Zgarba
Urban violent
Partea finala
Zambetul tau
Sunt un erou
Aici sunt eu
Vremea ocheadelor
Apartamentul 77

Foto: Silver Church (multumim inca o data!)
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje