The Maccabees - Given To The Wild, album

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Anul trecut, The Vaccines salvau muzica. Anul asta, presa britanica se asteapta ca The Maccabees s-o faca. The Maccabees care au ajuns la cel de-al treilea album, Given To The Wild. Da, al treilea. Primele doua albume au fost ridicate de multe ori in slavi de critici, primite foarte bine, chiar considerate demne de un end-of-the-year list. Si totusi, The Maccabees par marginali, nu fac parte cu adevarat din “aristocratia” indieului. Cei cinci englezi sunt inca semi-anonimi.

Iar Given To The Wild poate nu o sa ii duca prea in fata. Dar e un album de care cei cinci londonezi au tot dreptul sa fie mandri. E un LP complex, gandit clar ca fiind cel care va fi numit albumul “matur” al trupei. The Maccabees sunt o trupa desteapta. Cu grija, isi contruiesc linii melodice care, daca pana acum erau clar imprumutate de la altii, aici, in ciuda unei fantome care pluteste deasupra lor, nu au cum sa apartina altcuiva decat trupei.

In sfarsit, trupa pare sa fie complet increzatoare in propriile forte si stie sa scrie melodii care urmeaza o directie cu totul neasteptata. Go se umfla, creste, refrenul e luminos, pentru ca, dintr-o data, melodia sa se transforme in altceva, un ritm mult mai lent, bazat pe un singur accord. Iar in ultimele cateva clipe, se arunca in ceva mult mai grandios, un Arcade Fire dezlantuit complet. Unknown incepe cuminte, ca o adiere de vant, vocea undeva ca un ecou, dar curand chitarele se contorsioneaza, prea nervoase pentru a fi controlate de restul piesei, iar sfarsitul te loveste direct in fata. Primul single, Pelican, e singurul care si-ar mai gasi un loc pe materialele precedente. Este si cea mai accesibila melodie dintre toate, nu iti cere sa ii acorzi prea mult timp pentru a o descoperi. Tobele persistente si chitarele frenetice te tin cu rasuflarea taiata din prima clipa.

Daca Wall of Arms din 2009 ii urma pe Arcade Fire in felul in care reinterpreta stadium rockul, Given To The Wild se vede deja in fata unei multimi pe un stadion imens. Heave se duce, complet surprinzator si poate prea mult, spre Coldplay, Went Away pare a fi scrisa ca un tribut U2. Dar probabil piesa care isi doreste cel mai mult sa fie "headlinerul festivalului" este finalul Grew Up At Midnight. Evident influentata de Arcade Fire, nici nu isi avea locul mai devreme pe album, cu al ei sfarsit grandios, scris pentru a fi simtit de zeci de mii de oameni in acelasi timp.

Dar ce e cel mai surprinzator la The Maccabees e ca reusesc sa se faca demni de scene mari desi, in acelasi timp, nu renunta la aerul de intimitate. Este ciudat de visator si se foloseste mult mai des de schimbari de tempo, uneori subtile, si linii melodice aproape impenetrabile si elegante, decat de riffuri grandioase. Poate si de acea, Given To The Wild nu va insemna reafirmarea rock&roll-ului. Ci doar ca The Maccabees merita sa fie bagati in seama de mai multi.

the_maccabees.jpgTracklist: 

1. Given to the Wild (Intro)
2. Child
3. Feel to Follow
4. Ayla
5. Glimmer
6. Forever I've Known
7. Heave
8. Pelican
9. Went Away
10. Go
11. Unknow
12. Slowly One
13. Grew up at Midnight

The Maccabees - Pelican


The Maccabees- Grew Up At Midnight

2 comentarii

The Maccabees - Given To The Wild, album
AncutaM
#1 -

Given To The Wild

"Given To The Wild" este absolut genial! I-am descoperit pe The Maccabees acum, la treilea album si sunt complet indragostita :). Desi albumul anterior, Wall Of Arms, este foarte bun, intradevar se simte o foarte mare diferenta intre albume. Baietii sunt foarte profesionisti si foarte reali, cu siguranta merita mult mai multa atentie.
Oare avem vreo sansa sa-i vedem in Romania? macar pe la vreun festival, ar fi tare frumos!

The Maccabees - Given To The Wild, album
asdfg
#2 -

lol

"Anul trecut, The Vaccines salvau muzica." - esti prost.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje