Album de blues: Hugh Laurie, Let Them Talk (2011)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
hl
Nu m-am nascut in Alabama in anii 1890, nu am mancat niciodata mamaliga, nu am dat cu sapa pe camp si n-am calatorit in vagonul vreunui marfar. Nici o tiganca nu i-a prezis ceva maica-mii atunci cand m-am nascut eu, si nici nu ma urmareste vreo haita de caini, din ce imi dau eu seama. Albumul asta o sa arate ca sunt un englez alb care apartine clasei de mijloc si care, fara sa se ascunda, trece granita catre muzica si mitul sudist american.

Daca asta nu era de ajuns, mai sunt si actor, unul dintre umoristii aia super-rasfatati, care n-a mai cumparat singur o paine de un deceniu si care nu se descurca in aeroport fara babysitter. Nu m-as mira sa aflu ca am pe fund tatuat vreun caracter chinezesc. Sau in cot, tot aia.


Si ceea ce-i si mai rau, am incalcat o regula de baza a artelor, muzicii si carierelor: actorii trebuie sa joace, muzicienii sa cante. Asa merg treburile. Nu cumperi peste de la dentist, nu ii ceri sfaturi financiare instalatorului, de ce sa asculti ce canta un actor?
*

Deoarece canta al naibii de bine. E ceva timp de cand nu am mai gasit un album muzical care sa mi se lipeasca de ureche de la prima ascultare si in care sa gasesc imediat piese pe care sa le pun in loop, cum sunt interpretarile clasicelor Swanee River, Battle of Jericho sau St. James Infirmary.

Si totusi... Hugh Laurie? Dr. House canta blues? Da, si sunt convinsa ca dintre toti criticii albumului sau muzical, vor exista unii care sa intrebe candid "cine-i Dr. House?". Adevarul e insa ca nu trebuie sa-i iei Cezarului ce-i al Cezarului. Hugh Laurie face multe lucruri bine - e actor de televiziune (in Anglia si America), scriitor (la noi s-a tradus Traficantul de arme) si muzician - canta la pian, la chitara, tobe si saxofon.

Iar la inceputul lunii a scos albumul Let Them Talk, pe care il puteti asculta cantand din voce, la pian si la chitara. Printre cele 16 piese se gasesc multe blues-uri foarte vechi, in varianta reorchestrata - St. James Infirmary, ale carui radacini muzicale se duc pana inapoi in secolul 18, dar care a devenit cunoscut dupa interpretarea lui Louis Armstrong, They're Red Hot, al lui Robert Johnson, Battle of Jericho, dupa vechiul cantec spiritual al negrilor Joshua Fit (Fought) the Battle of Jericho din secolul 19, After You've Gone, un cantec de jazz foarte cunoscut si mult cantat in secolul 20, compus in 1918, Swanee River sau Old Folks At Home, si el cu o venerabila varsta de peste 150 de ani si Tipitina, a Profesorului Longhair / Roy Byrd, pianist si cantaret de blues din New Orleans.

Am zis New Orleans, si poate cu asta ar fi trebuit sa incep. Albumul lui Hugh Laurie e o colectie de blues vechi de New Orleans, unul dintre orasele-leagan ale acestui gen. De altfel New Orleans-ul apare pe album nu doar ca influenta muzicala, ci si prin prezenta vocilor lui Dr. John, nascut si crescut in spiritul blues neworleans-ian, si Irma Thomas, "regina soul din New Orleans".

Adaugam la toate acestea vocea placuta a lui Laurie, instrumentatia de "vintage" blues si-un pic de jazz de la inceputul secolului 20, in care auzi, pe langa pian si chitara, contrabas, multe alamuri si o vioara care puncteaza excelent cateva piese, si avem o ora grozava de blues.

Pana cand vom avea placerea sa il vedem pe Hugh Laurie in concert la Bucuresti (speram, desigur), iata cateva piese de pe album, live (se gasesc mai toate pe youtube, in diverse forme, si pe trilulilu):

 .
.

coperta
1. "St James' Infirmary"
2. "You Don't Know My Mind"      
3. "Buddy Bolden's Blues"      
4. "The Whale Has Swallowed Me"      
5. "John Henry" (voce Irma Thomas)
6. "They're Red Hot"      
7. "Six Cold Feet in the Ground"      
8. "Battle of Jericho"      
9. "After You've Gone" (voce Dr. John)    
10. "Swanee River"      
11. "Police Dog Blues" 
12. "Tipitina"      
13. "Whinin' Boy Blues"      
14. "Baby, Please Make a Change" (cu Sir Tom Jones & Irma Thomas)    
15. "Let Them Talk"      
16. "It Ain't Necessarily So" (Bonus Track)*fragmente traduse din textul / apologia lui Hugh Laurie de aici


1 comentariu

Album de blues: Hugh Laurie, Let Them Talk
Tuvia
#1 -

A bit of Love for Laurie

he's absolutely amazing in tot ce face :)) love Hugh!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje