Album: Tomorrow, In A Year, opera The Knife

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
f
The sound of a classical orchestra going crazy (Olof Dreijer)


Prima oara cand asculti opera electro Tomorrow, In A Year a celor de la The Knife, daca le cunosti albumele precedente si te astepti -aproape natural- la ceva pe aceeasi directie, o sa ai senzatia ca cei doi suedezi au luat-o razna pe campiile minimalismului si ale glitch-ului naturist.

Departe de a fi un alt album "clasic" The Knife, Tomorrow In A Year este o opera. Cu libret si cu mezzo soprana. Mai mult decat o lucrare lirica si dramatica, este o opera "darwinista". Si daca te intrebi -pe buna dreptate- cum dracu' sa pui darwinismul pe muzica, cu atat mai mult electro, ei bine, te asteapta o surpriza de proportii.

Povestea a inceput prin 2008, cand cei doi frati Dreijer au fost cooptati de compania Hotel Pro Forma (citeste mai multe despre ei aici) sa execute muzica pentru o opera electro inspirata de lucrarile lui Charles Darwin. Nu singuri, pentru ca ei, la randul lor, i-au atras in proiect pe Planningtorock si Mt.Sims. Impreuna, s-au gasit in fata mai multor necunoscute: in primul rand nu aveau habar ce inseamna opera (desi pare oarecum ciudat sau auzi asta din partea unui muzician, Olof spunea "la inceput a fost foarte greu - habar n-aveam nimic despre acest gen muzical. N-am fost niciodata la opera. Eu nici macar nu stiam ce e ala un libret."). In al doilea rand, totusi... cum naiba pui "darwinismul" pe muzica?!

Si aici a aparut inventivitatea pentru care ne plac atat de mult The Knife. S-au apucat sa citeasca toate scrierile lui Darwin, toate notitele si insemnarile sale de calatorie. "Am incercat sa gasesc muzicalitatea in scrierile lui", spune Karin, "sa ii folosesc cuvintele intr-un context nou, sa construiesc un tempo nou cu elemente vechi de atatia ani."

In acelasi timp, Olof a mers in jungla amazoniana, la strans de... sample-uri ale naturii.

"Incepe cu un singur ciripit, adauga nota dupa nota, copiate de la mama" (vorbind despre cantecul unei pasari) "Si inspirat de asta, am recreat sunetul. Am produs un zgomot scurt initial, apoi l-am lasat se se duplice, sa replice, cu mici schimbari de fiecare data, obtinand ceva complet nou. Sau am dezvoltat un singur sunet intr-o arborescenta de alte sunete".Tomorrow, In A Year este o lucrare complexa (90 de minute) de sunete... ale pamantului. Ploaia, pasarile, insectele, valurile, sunt sunete pe care ti le poti imagina, pentru ca le-ai mai auzit. Dar cum ai putea sa auzi cum creste iarba? Cum urca apa prin trunchiul unui copac? Cum se misca pamantul, cum se formeaza norii, cum suna vara sau noaptea, ce zgomot face un vierme care devine fluture?

Ai putea, daca te-ai scufunda organic in simfonia Tomorrow, In A Year, nu cu gandul ca asculti noul album The Knife, nici o opera "electro-darwiniana" pe care trebuie sa o intelegi si sa nu te frustrezi cand nu pricepi nimic. E o lucrare muzicala care se vrea simtita, mai mult decat inteleasa sau apreciata.

"Cum sa spui ceva ce nu s-a mai spus pana acum, intr-un fel care sa sune familiar oricui?" (Darwin)


Cateva date tehnice despre albumul-opera: Vocile apartin mezzo sopranei daneze Kristina Wahlin Momme, actritei daneze Lærke Bo Winther si cantaretului suedez Jonathan Johansson. Plus Karin, desigur. Muzica este semnata de The Knife, Planningtorock si Mt. Sims; la violoncel si halldorofon este Hildur Guðnadóttir; percutia Hjorleifur Jonsson.

O alta noutate, albumul a fost lansat sub o licenta Attribution Non Commercial Share alike Creative Commons, lucru care inseamna ca muzica poate fi reprodusa si remixata in scopuri non-comerciale.

Albumul se poate asculta online pe site-ul The Knife sau pe site-ul Rabid records, mai multe informatii despre spectacolul de opera Tomorrow, In A Year al companiei Hotel Pro Forma gasiti aici si pe site-ul lor oficial.


Tracklist:
CD 1

01. Intro
02. Epochs
03. Geology
04. Upheaved
05. Minerals
06. Ebb Tide Explorer
07. Variation of Birds
08. Letter to Henslow
09. Schoal Swarm Orchestra

CD 2
01. Annie’s Box
02. Tumult
03. Colouring of Pigeons
04. Seeds
05. Tomorrow in a Year
06. The Height of Summer

Bonus track
07. Annie's Box (alt. vocal)


Update

Spectacole Tomorrow, In A Year in 2010 anuntate in aprilie:

27 July The Barbican, London, UK - Buy Tickets
28 July The Barbican, London, UK - Buy Tickets
5 June Städtische Bühne, Münster, Germany - Buy Tickets 
12 June Sala Kongresowa, Warsaw, Poland - More Info 
21 Aug Dalhalla, Sweden - Buy Tickets
21-23 Oct Melbourne International Arts Festival, Melbourne, Australia

Mai multe pe noul site The Knife1 comentariu

Album: Tomorrow, In A Year, opera The Knife
tudor
#1 -

bun

bun albumul, bun articolul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

Muzica


Muzicale

Ce gen de muzica asculti?
|Rezultate|Alte sondaje